Bli med i en REKO-ring der du bor

Kjøp ferske råvarer direkte fra lokalprodusentene

I fjor startet flere REKO-ringer i Norge, og flere er under oppstart. Bli med, du også! Vi gir deg tips til en vellykket handel med lokale produsenter.

Reko-ring lar deg treffe lokale produsenter

En REKO-ring er et enkelt nettverk for salg og kjøp av lokal og kortreist mat, både økologisk, biodynamisk og tradisjonelt produsert mat av alle slag. Det kan være alt fra melk og brød til grønnsaker, kjøttvarer, mel, honning, saft og egg. Dette har blitt populært, ikke minst fordi mange nå får tak i økologiske varer som du ikke finner i nærbutikken. Her har du muligheten til å gjøre et godt kjøp, hvis du leter litt.

I stedet for å dra til flere butikker eller kontakte produsenter direkte, foregår kontakten via Facebook før utlevering finner sted. Utlevering er gjerne et sentralt sted, en parkeringsplass foran skole eller rådhus, der produsenter og kunder treffer hverandre for utlevering/henting av bestilte varer. Nå gjetter du kanskje hvorfor parkeringsplassen ved skolen plutselig var full med folk som hutret en mørk vinterkveld midt i uka?

Det skjer på Facebook
På Facebook kan du bli med i en (lukket) REKO-gruppe nær deg, og se innleggene fra ulike produsenter. Du søker etter «REKO» og ser hvilke steder som dukker opp. Se også listen lenger ned.

Øverst i gruppa vil det stå når og hvor neste utlevering er bestemt. Det er denne utleveringen du bestiller til. Det er gjerne en utlevering hver måned, oftere eller sjeldnere avhenger av gruppa og sesong.

Noen ganger vil det være samme type varer som tilbys fra ulike produsenter. Da kan det lønne seg å sjekke litt i forhold til pris og kvalitet. Enkelte tar seg svært godt betalt, med tanke på at det er direktesalg. Husk også at noe er økologisk, noe ikke.

I kommentarfeltet til produsentenes innlegg kan du bestille varene du vil ha. Noen ganger skal varene betales på forhånd, da en del produksjon foregår etter behov. Mange er småskalaprodusenter, og har ikke store varelagre.

 

Aktive REKO-ringer:
Lillestrøm, Finnskogen, Fyllingsdalen (Bergen), Hadeland, Hønefoss, Lillehammer, Voss, Ålesund, Årnes, Åsane (Bergen)

Under oppstart: Horten, Larvik, Sandefjord, Sandvika, Tønsberg, Tromsø, Østfold. Vet du om flere? Send oss tips!

Se også oppdatert oversikt hos Småbrukarlaget.

 

Slik gjør du en REKO-handel:

 • Meld deg inn i nærmeste REKO-gruppe på Facebook. Les gruppebeskrivelsen for nyttig informasjon!
 • Sjekk når dato for neste utlevering er – passer det å hente varer da, er det bare å bla gjennom produsentenes innlegg.
 • Skriv tydelig hva du vil ha i kommentarfeltet til produsenten du vil bestille fra. «Jeg bestiller 1 melk, to brød og en 250g pakke smør» for henting xx dato. Produsenten svarer på ditt innlegg, så du får bekreftet at bestillingen er mottatt. Ofte skriver produsenten i innlegget hvordan betaling skal foregå (kontant eller Vipps, på forhånd eller ved utlevering). Produsenten svarer ikke nødvendigvis med én gang, så du må følge litt med.
 • I Facebook-gruppa regnes det som god tone å stille spørsmål direkte til produsenten direkte, og ikke åpent i gruppa hvis det er noe du lurer på. Dette står som kjøreregler på noen REKO-sider. Det bør likevel være innafor å spørre om produktene er økologiske, hvis det ikke kommer frem av produsentens innlegg, produsentens hjemmeside eller Facebookside.
 • Det kan være mange produsenter og bestillinger til samme utlevering, så gjør notater underveis over hva du bestiller av hvem, samt pris så du ikke mister oversikten.

 

Før du skal hente varer, og når du henter varene:

 • Har du husket å betale på forhånd hvis det var avtalt? Har produsenten Vipps, eller må du ha med kontanter?
 • Vær presis, tenk på at det kan ta tid å parkere og finne frem. Utleveringen skjer i løpet av kort tid, ofte bare en halvtime.
 • Ha oversikt. Ha med deg lappen/listen over hva du har bestilt av hvem. Ikke sats på at du kan bla gjennom hele Facebookgruppens innlegg når du er på stedet, og raskt finne igjen akkurat ditt innlegg i en tråd med 54 svar.
 • Ta med nok handlenett! Det er ikke alle som gir deg papirpose med varene.
 • Du kan ikke regne med å få tak i mer/noe annet enn det du har bestilt. Tenk utlevering, ikke landhandleri.
 • Det er hyggelig å treffe produsenten direkte, men er det kø bak deg, er det greit å begrense skravlingen til alle har hentet sitt.
 • Ikke alle har orden i sysakene (spesielt kundene!), så det lønner seg å smøre seg med tålmodighet.

 

Lykke til med REKO-handelen!

Har du lest disse sakene?

Annonse