Eltefritt brød med spelt og rug
Et godt hverdagsbrød som ikke smuler, har fin skorpe og smaker godt. Vanskelighetsgrad: Enkel
Porsjoner Forberedelser
1brød 10minutter
Koke/steketid Ventetid
45minutter 10-12timer eller mer
Porsjoner Forberedelser
1brød 10minutter
Koke/steketid Ventetid
45minutter 10-12timer eller mer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Rør alt det tørre sammen i en stor bolle.
  2. Ha i 5 dl kaldt vann, og rør sammen til du har en jevn, klissete deig. Du skal ikke jobbe mye med deigen, den skal bare røres til en jevn masse.
  3. Dekk bollen med plast, og sett den lunt i 10-18 timer.
  4. Ta av plasten og spar den. Hell deigen ut med slikkepott e.l. på melet bord. Brett den innover mot midten av seg selv flere ganger, bruk hendene eller en bakespade. Den skal nå kjennes smidig å jobbe med, og mindre klissete enn da du rørte den sammen.
  5. Deigen skal etterheves i bolle eller hevekurv. Dekk bollen eller kurven med bakepapir før du legger deigen i, med bretten ned. Du skal bruke papiret til å løfte deigen over i gryta senere.
  6. La deigen etterheve i ca. 2 timer, tildekket med plast.
  7. Når det er en halvtime igjen av hevetiden, setter du ovnen på 240 grader, over-og undervarme. Sett jern- eller emaljert gryte (med lokk) på 4-5 liter i kald ovn, nederst i ovnen, på rist.
  8. Når ovnen er varm, tar du den glovarme gryta forsiktig ut, og legger deigen i ved hjelp av bakepapiret. Vil du dekorere brødet med mel og snitt i deigen, gjør du det nå. Sett på grytelokket og sett gryten tilbake i ovnen.
  9. La deigen steke i 30 minutter. Så skrur du ned varmen til 200 grader, tar av lokket og lar det steke videre i 15 minutter.
Notater

Du kan fint bytte ut solsikkefrø og linfrø med andre frø, eller endre mengden – f.eks bare solsikkefrø.

Har du lest disse sakene?