God, gammeldags ertesuppe
Det tar tid å koke ertesuppe. Til gjengjeld blir det en stor porsjon som metter mange, og som fint kan fryses. Oppskriften er til minst 10 personer. Den gir en veldig tykk, fyldig og god suppe. Liker du den tynnere, kan du bruke mer vann som du tilsetter etter hvert. Vanskelighetsgrad: Enkel
Porsjoner Forberedelser
10personer 15minutter
Koke/steketid
3timer
Porsjoner Forberedelser
10personer 15minutter
Koke/steketid
3timer
Ingredienser
Bløtlegg erter
Koking av suppen
Instruksjoner
Bløtlegging
  1. Kvelden før du skal koke suppen, bløtlegger du ertene i en stor bolle som du fyller opp med kaldt vann. Det skal være omtrent dobbelt så mye vann som erter, da ertene kan svelle litt. Dagen etter: Fjern brune/stygge erter som flyter opp på toppen av vannet. Når du skal koke suppen, heller du av bløtleggingsvannet og skyller ertene.
Koking av suppen
  1. I en stor kjele (8-10 liter) koker du opp de bløtlagte, skylte ertene med salt og vann. La dette koke alene i 1 time.
  2. Imens: Rens og del knollselleri i små biter. Rens og del gulrøtter i halve skiver. Rens og del løk i halve skiver. Rens og del purre i skiver (det hvite). Spar det grønne til suppekvast.
  3. Lag en suppekvast av det grønne på purren (brett sammen) sammen med timian. Bind sammen med bomullstråd.
  4. Fjern eventuelt skum og dårlige erter fra toppen av suppen med en skje. Tilsett skylt knoke og alle grønnsakene og suppekvasten, samt laubærbladene.
  5. Skru ned varmen og la suppen småkoke under lokk i ca. 2 timer. Rør om iblant, så suppen ikke fester seg i bunnen av kjelen. Har du et par kokte poteter til overs, kan de deles smått og tilsettes suppa. OBS at det vil tykne suppen ytterligere. Justér eventuelt vannmengden hvis du synes suppa blir for tykk. Vi liker suppen tykk, men ikke alle gjør det.
  6. Ta opp knoken av suppekjelen, la den avkjøles litt så du klarer å håndtere den og skjær vekk fett og gruff. Kjøttet deles opp i munnfullstore biter og legges tilbake i suppen. Rør om, la det småkoke noen minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper og servér.
Notater

Vi bruker pannekaker som tilbehør til ertesuppen. Det er noe som bare blir helt perfekt; søte pannekaker med litt sukker på, sammen med den salte ertesuppen. Det var min bestemor som serverte meg det slik. Noen bruker brød ved siden av, det er også godt. Men suppa står seg også godt på egenhånd.

Noen liker litt mer tyggemotstand i gulrøttene, og mindre kokt purre. Det oppnår du ved å tilsette begge deler senere i koketiden.

Har du lest disse sakene?