Basilikum er en av de enkleste urtene å dyrke, her får du tips til tre forskjellige måter å dyrke den på som gir deg massevis av flott basilikum inne eller i kjøkkenhagen.
Basilikum kan dyrkes fra frø, stiklinger eller ved å dele en plante. Du kan selvsagt kjøpe urtepotter i matbutikken etter behov, men det er faktisk ikke så stor innsats som skal til for å være selvforsynt med urten hele året.
Basilikum tåler ikke frost, så plant den ikke ut i kjøkkenhagen før siste frostnatt. Basilikum trenger ikke mye næring, gjødsler du for hardt mister den faktisk noe smak. Den må stå lyst og varmt. Den kan bli solsvidd i direkte sol, og er derfor fin i samplantinger der den får litt skygge i løpet av dagen, eller i et østvendt vindu om sommeren. Vannes når potta er blitt litt tørr, gjerne på skålen. Hærmygg (bananfluer) kan være et problem innendørs, bruk klistrepapir ved potten og vann på skålen og ikke rett på jorda. Har du en tett plante, får den lett mugg og råte hvis du er generøs med vanningen.
Det finnes forskjellige basilikum, den vi bruker mest i mat (pasta, pizza, pesto) er den storbladete, italienske typen. Den greske basilikumen er også god, men har små blader og tettere vekst. Felles for alle typer, er at de blir tettere når du bruker dem: klipp av det du skal ha rett over et bladpar, og det vokser to nye skudd ut.
Basilikum fra frø:
Så basilikumfrø i en melkekartong, urtepotte, yoghurtbeger eller såbrett. Dekk med plast til det spirer godt, en lys vinduskarm på kjøkkenet er fint. Jeg sår ofte i en urtepotte som jeg setter ned i en brukt gjennomsiktig plastpose og binder en strikk rundt toppen på. Prikle om (se hvordan her) når frøplantene har fått egne blader i potter med tre-fire småplanter i hver potte. Du kan så basilikum hele året, men må gi tilleggslys i vinterhalvåret (helst vekstlys).
Fra stiklinger:
Bruk egne planter eller en potte basilikum du har kjøpt til stiklingsmateriale. Klipp av toppskuddet før det blomstrer, et 10–12 cm langt skudd, og pass på at du klipper rett over et bladpar, så du har en stikling med minst to sett blader. Sett to-tre slike stiklinger i et glass vann (romtemperatur på vannet, ikke iskaldt). Bladene skal ikke være under vann. Glasset skal stå lyst, men ikke midt i solsteika. Etterfyll med vann når det fordamper.
Etter en uke ser du at det begynner å bli røtter på stilkene (se bildet over). Når det er mange røtter som her, potter du opp stiklingene i nye potter eller yoghurtbegre, sett to-tre stilker sammen i en potte, du skal jo klippe av plantene når du trenger basilikum i maten. Sett plantene lyst, men pass på at de ikke blir solsvidde i vinduskarmen. Samme fremgangsmåte kan brukes på mynte.
Deling av basilikumplanter
Har du en stor potte basilikum, kanskje kjøpt hos gartneri eller i matbutikken, kan den deles. En slik potte består av minst 30 frøplanter!
Vann godt først og la stå en stund så du ikke ødelegger røttene. Vend potta opp/ned og løft jordklumpen med planten ut. Bruk tomlene og dra jordklumpen forsiktig fra hverandre i flere biter. Framgangsmåten er lik den du finner detaljert her. Nå kan du dele jordklumpene i flere planter, minst fire, gjerne enda flere.
Pott opp hver del i en ny potte med god jord. Har du liten plass, kan du plante en eller flere klumper opp i en stor potte med andre urter og ha lett tilgjengelige krydderurter. Unngå råte og mugg ved å tynne vekk de mest spinkle skuddene og klippe ned noen stilker innimellom så det kommer til luft. Vann litt, og sett lyst men ikke i direkte sol.
LES OGSÅ: Slik prikler du om basilikum