Berlinerkranser — en av syv slag til jul

Småkaker til jul

Berlin­erkranser er manges favoritt blant de klas­siske søte småkak­ene til jul.

Berlinerkranser julebakst
Klas­siske Berlin­erkranser (Foto: Brød og korn)

Berlin­erkranser er klas­siske, søte og små julekak­er bakt med egge­plom­mer og dyp­pet i deilig per­lesukker. Enhver far­mor eller mor­mor med respekt for seg selv server­er slike til jul. Slik var det i min familie.

Kommer fra Tyskland

Neppe noen bombe, men Berlin­erkranser ble ikke fun­net opp i Norge selv om vi har lange tradis­jon­er med dem til jul. Det var en bak­er i Berlin som må ta æren for det, skal vi tro VG. Det artige er at hvis man googler litt, gjen­gir både amerikanere og russere opp­skriften som «Nor­we­gian Berlin­erkranser» som vår typiske småkake til jul.

Deig på forhånd: Deigen er let­tere å jobbe med (trille ut) når den er nylaget enn når den har stått kjølig. Lager du deigen på forhånd og opp­be­var­er den kjølig, er den hard­ere å jobbe med.

Får du ikke tak i norsk meieris­mør kan mar­garin, Lur­pak osv. brukes.

En tørr småkake til forvek­sling er de svenske Karl XVs kringlor, som ser helt like ut, men er bakt på smør, fløte og hvetemel.

Hvor lenge holder de seg?

Hold­barheten er minst 4 uker i tett kake­boks. Opp­be­var dem lagvis med et lag bakepa­pir imellom.

Opp­skriften som føl­ger er tor 35 kranser.

For opp­skrift til 60 kranser og en litt annen frem­gangsmåte der deigen hvil­er før utk­jevling, se Brød og Korns opp­skrift på Berlin­erkranser, der deigen skal ligge kjølig en time. Velg den frem­gangsmåten som pass­er ditt tidsskje­ma best!

Berlinerkranser

Berlin­erkranser er en favoritt blant de norske småkak­ene til jul. De er klas­siske, søte, små julekak­er bakt med egge­plom­mer og dyp­pet i deilig perlesukker.
Kat­e­gori Kak­er og kjeks
Kjøkken Norsk
Stikko­rd berlin­erkranser, jul, jule­bakst, småkaker
For­bere­delser 30 min­ut­ter
Koketid 12 min­ut­ter
Avkjøling 45 min­ut­ter
Total tid 1 time 27 min­ut­ter
Porsjon­er 35 kranser
Skrevet av Ruti­ga kok­bo­ken, ICA För­lag 1980

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

Deigen

  • Beg­ynn med å hard­koke et av eggene og avkjøl.
  • Skrell egget, del det og ta ut plom­men. Legg den hard­kok­te plom­men i en bolle. (Se tips til bruk av kokt eggehvite)
  • Ta det andre egget og sep­a­r­er plom­men og hviten i to skåler. Sett hviten til side, den skal brukes til pensling senere.
  • Gni den kok­te egge­plom­men godt ut i en bolle og rør inn den rå plommen.
  • Visp sam­men egg og sukker til egge­do­sis med miks­mas­ter e.l.. 
  • Smul­dre romtem­per­ert smør i ca. 3/4 av melet. Bland inn egge­do­sis og rør til du har en jevn deig. Tilsett litt mer av melet hvis deigen er veldig løs. Deigen skal være jevnt bland­et men ikke mer, da blir den vanske­lig å trille ut. Du skal ha igjen litt mel til uttrilling.

Forming av Berlinerkranser

  • Ta små emn­er av deigen og trill ut i tynne pølser som ikke er tykkere enn lillefin­geren din. Del pølsene i ca. 12 cm lange biter og form til små berlin­erkranser, alt­så ringer med endene kryssende over hverandre.
  • Legg kransene på et steke­brett med bakepa­pir. det skal bli ca 35 stykker av denne deigen. Sett steke­bret­tet kjølig til kransene er såpass stivnet at de er håndter­bare (30–45 min).
  • Sett ovnen på 180 °C.
  • Hold i kransene der endene krysser hveran­dre. Pensle hver krans med lett sam­men­vis­pet egge­hvite og strø over per­lesukker (eller dypp dem i per­lesukker du har helt ut på en liten skål). Sett tilbake på bake­bret­tet med litt avs­tand imel­lom kransene. 
  • Stek berlin­erkransene på midter­ste rille i stekeov­nen ved 180 °C i ca. 10–12 min­ut­ter til de er lyseg­ule og gjennomstekte. 
  • Ta dem for­sik­tig over på en rist til avkjøling, de har lett for å knekke. 

Tips

 
Kokt egge­hvite kan du røre med litt gress­løk, smør, salt og pep­per til egge­hakk og bruke som pålegg, eller spise dem som de er. Får du igjen egge­hvite etter penslin­gen tar du vare på den og bland­er i eggerøre eller omelett senere.
Berlin­erkranser er hold­bare i mange uker i luft­tett boks. De anbe­fales ikke å fryse, da de lett kan bli seige og tørre ved tin­ing. Det er der­i­mot mulig å fryse deigen hvis du har behov for det.
Hvis du vil bruke noe annet enn per­lesukker på, er fin­hakkede man­dler et alternativ.