Lær deg å sette sammen ukemenyer som ikke tar knekken på lommeboka, og som heller ikke krever en haug rare ingredienser.
Hver gang jeg ser et nettsted med en ukemeny, klikker jeg på den i håp om å bli inspirert. Det blir jeg ikke. Jeg blir sur. Ikke fordi det ikke er noen middager som frister, men fordi menyen er satt sammen for å være «spennende» med noe helt nytt hver dag. Hver eneste dag skal folk stå og lage mat. Fra bunnen av. I tidsklemma. Gjerne noe asiatisk eller noe med mange rare ingredienser. For noe tull, å ha flest slike middager.
Fordi: Jeg har til gode å se en meny som bruker rester fra en eller flere av de andre ukedagene. Det er aldri så mye som en suppeskvett som får bli med i en saus to dager senere. Ingen skriver noe om kjøttbollene eller kjøttkakene som kan deles opp og bli pizzatopping eller has i en grønnsakssuppe. Det er svært sjelden at noen skriver om frysetips. Dette er ikke bra nok!
Jeg mistenker at rester fra disse ukemeny-rettene ender som matavfall hvis ikke en voksen forbarmer seg over restene til lunsj dagen etter. Hva skal du ellers gjøre med en klatt «asiatisk eggerøre»? (Svaret er Nasi Goreng).
Fisk i ukemenyen
Min mor og bestemor kunne bruke rester. Hvis vi hadde fisk tidlig i uka, var det ingen grunn til å bli overrasket over en hjemmelaget fiskegrateng en dag eller to etterpå. Var det røkte pølser igjen fra tirsdagens middag, traff vi på pølsebiter i pytt-i-panne torsdag (sammen med poteter som var til overs fra andre dager), eller de havnet i en suppe.
I stedet for å se rester som et problem, tenk: hva kan jeg bruke dette til. Det er også mulig å google hovedingrediensene for å bli inspirert til å forvandle en rest til noe nytt.
Halvveis til ny middag
Det vi kanskje bør lære oss, er å planlegge for å få rester, altså lage litt for mye av noe. Da er du nemlig godt i gang med neste middag. Har du tenkt over hvor mye mat som lages med mange av de samme ingrediensene?
Sauser og supper med tomat er blant mine absolutte favoritter til «gjenbruk». Det skal mye til å ikke klare å lage en pastasaus eller pizzasaus av noe tomatbasert.
Skrekkeksempel på en ukemeny
Med disse opplysningene i bakhodet, se nå hvordan en ekte ukemeny ser ut hos et kjent nettsted (uke 44):
Mandag: Asiatisk eggerøre (stekt med soyasaus og servert med ris)
Tirsdag: Hjemmelaget fiskegrateng (der tipser de å bruke fisk fra gårsdagens fiskemiddag i teksten, men det var jo eggerøre denne uka?)
Onsdag: Kjøttsuppe (med rotgrønnsaker i sesong, veldig bra)
Torsdag: Tandoorilaks med agurkdressing (oppdrettslaks med indisk tandoorikrydder)
Fredag: Enchiladas med kylling. Her skal du bruke grillet kylling ‘eller tilsvarende rester’ på 850 gram! Det er en hel liten kylling i «rester»!
Lørdag: Reinsdyrbiff med pastinakkpuré (hurra for bruk av rotgrønnsaker)
Søndag: Røkt svinekam med stuede grønnsaker. (De skriver det ikke, men her kunne man kokt mer grønnsaker dagen før og brukt i stuingen)
Inntrykket jeg sitter igjen med er: Her er det ikke mange ingredienser som kan brukes om igjen i senere middager. Bruk av rotgrønnsaker to dager er fint, da kan man få brukt opp det som er innkjøpt. Det tas få eller ingen grep til å gjøre menyen rimelig eller bekjempe matsvinn, du må kjøpe det aller meste av ingredienser. Det er normalt å ha olje, mel og krydder i kjøkkenskapet fra før, men hvor mange kjenner du som har nori (ark til maki), sesamolje, tandoorikrydder og perlebygg i skuffen?
Basisvarer til gjenbruk
Mitt tips er å planlegge en ukemeny med en del basisvarer som kan bli noe annet også, eller brukes med et par dagers mellomrom. De grønnsakene du koker den ene dagen kan brukes i stuinger, gjemmes i potetmos eller gratineres dagen etter, eller du kan fryse dem hvis det ikke er mulig å bruke dem opp. Fersk rosenkål for eksempel er OK grønnsaker til vilt og kjøtt, men ikke så supergodt til all slags mat. Den gjemmer seg dårlig i en pizzasaus, for å si det sånn. Der er den beskjedne gulrota mer effektiv.
Og begynner vi først å plukke ukemenyene fra hverandre, blir det fort varer igjen i kjøleskapet. Du kjøper for eksempel ikke gulrot i løsvekt, men i bunt, pose eller plastbrett. Da er det smart å ha en plan for å bruke opp resten av bunten når du har brukt de 2–3 gulrøttene som står nevnt i en oppskrift. Sånn sett er en del matkassekonsepter bra, ved at de sender ut akkurat det folk trenger av ingredienser. At det iblant er et emballasjehelvete, er en annen sak.
Hvordan ta vare på restene
Vi bruker vakuumbokser til rester, da holder de seg lenge i kjøleskapet. Ellers fryser vi vekk det som ikke skal brukes samme uke. En vakuummaskin (Food Sealer, vakuumpakker) er vår beste investering, vi kjøpte en rimelig modell og et sett bokser i forskjellig størrelse. Det viktige er å kjøle ned rester raskt og ikke la mat stå i tykkbunnede kjeler på kjøkkenet i timesvis, og du må heller ikke sette varm eller lunken mat i kjøleskapet, skriver Matportalen.
En smart ukesmeny
Den store fordelen med å sette sammen ukemenyen selv, er at du får spisset matkunnskapen og brukt kreativiteten på noe nyttig. Det trenger ikke være kjedelig, og motivasjonen er å spise godt og spare penger. Og ikke minst: Hvis du kommer i gang med å planlegge en ukemeny, blir det lettere etter hvert. Du kan jo begynne med å justere en eksisterende meny som inneholder noen retter du liker, og se hvordan du kan gjøre den billigere og med mindre matsvinn?
Jeg prøver meg på et ukemeny-eksempel til inspirasjon når det gjelder å bruke rester:
Mandag: Tomatsuppe med makaroni og spicy pølsebiter. (Stek pølsebiter utenom, bruk som garnityr og spar restene til onsdag, lag en stor porsjon suppe).
Tirsdag: Kokt torsk med potet, råkostsalat (kål, gulrot, vinagrette) evt slangeagurksalat, litt smeltet smør. (Kok ekstra potet til mos onsdag)
Onsdag: Kjøttgryte med potetmoslokk (rester av potet fra tirsdagen blir mos onsdag, evt pølserester fra mandag kan du bruke her)
Torsdag: Fiskegrateng med makaroni og revne gulrøtter i, kokte poteter til og litt smeltet smør, evt kokte gulrøtter som tilbehør (rester fra tirsdagens torsk, bruk mer makaroni og litt mer gulrot enn i oppskriftene)
Fredag: Burrito med kjøttdeigfyll. Lag en tykk ‘tacosaus’ som dressing og bli kvitt tomatsupperester og ha i mer grønnsaker. Evt. rester av kjøttet fra onsdag brukes også. Wraps/tortillas steker du selv, de kan og fryses og brukes senere. Litt mais gjør seg. Supert i matpakka.
Lørdag: Pizza med kjøttdeigfyll fra fredag tilsatt tomatpuré osv og omgjort til en god pizzasaus (og pølsebitene fra mandag hvis det er noe igjen), kålsalat (bruk kål + evt litt grønn salat for variasjon). Vil du bruke mindre ost? Lag calzone (innbakt pizza).
Søndag: Grillet hel kylling med potetbåter og salat. Festmat i gamle dager, og det bør det være nå også. (Plukk kyllingen ren for kjøtt, det kan bli kyllingsalat eller byggotto med kylling mandag eller tirsdag uka etter. Du kan koke kyllingsuppe eller kraft på skroget).
Råvarebruk:
Kål og gulrot brukes flere dager. Varier med vinagrette til fisk, og rømme/yoghurtdressing med hvitløk evt litt majones (tenk coleslaw), tenk variasjon kokt/rå. Tomat er stjernen her, bruk tomatbokser til suppe og restene videre i sauser.
Husk: Det viktigste verktøyet du har for å stramme inn budsjettet og samtidig spise sunt og godt, er gaffelen din og hva du spidder på den. De grønnsakene som mugner i kjøleskapet, eller fiskerestene du skraper av fatet har du tross alt betalt for. Det sies at nordmenn synes mat er dyrt. Hvorfor kaster vi den da?
Har du et godt tips til å bruke matrester? Legg gjerne igjen en kommentar!