Bli sjef over din egen ukemeny

Lag en god ukesmeny med restemat

Lær deg å sette sam­men uke­meny­er som ikke tar knekken på lom­me­bo­ka, og som heller ikke krev­er en haug rare ingredienser. 

Ukemeny

Hver gang jeg ser et nettst­ed med en uke­me­ny, klikker jeg på den i håp om å bli inspir­ert. Det blir jeg ikke. Jeg blir sur. Ikke for­di det ikke er noen mid­dager som fris­ter, men for­di menyen er satt sam­men for å være «spen­nende» med noe helt nytt hver dag. Hver eneste dag skal folk stå og lage mat. Fra bun­nen av. I tid­sklem­ma. Gjerne noe asi­atisk eller noe med mange rare ingre­di­enser. For noe tull, å ha flest slike middager.

For­di: Jeg har til gode å se en meny som bruk­er rester fra en eller flere av de andre ukeda­gene. Det er aldri så mye som en sup­peskvett som får bli med i en saus to dager senere. Ingen skriv­er noe om kjøt­tbol­lene eller kjøt­tkak­ene som kan deles opp og bli piz­zatop­ping eller has i en grønnsakssuppe. Det er svært sjelden at noen skriv­er om fry­setips. Dette er ikke bra nok!
Jeg mis­tenker at rester fra disse uke­me­ny-ret­tene ender som matavfall hvis ikke en vok­sen for­barmer seg over restene til lun­sj dagen etter. Hva skal du ellers gjøre med en klatt «asi­atisk eggerøre»? (Svaret er Nasi Goreng).

Fisk i ukemenyen

Min mor og beste­mor kunne bruke rester. Hvis vi hadde fisk tidlig i uka, var det ingen grunn til å bli over­ras­ket over en hjem­me­laget fiskegrateng en dag eller to etter­på.  Var det røk­te pølser igjen fra tirs­da­gens mid­dag, traff vi på pølsebiter i pytt-i-panne tors­dag (sam­men med poteter som var til overs fra andre dager), eller de havnet i en suppe.

I stedet for å se rester som et prob­lem, tenk: hva kan jeg bruke dette til. Det er også mulig å google hov­ed­in­gre­di­ensene for å bli inspir­ert til å for­van­dle en rest til noe nytt.

Halvveis til ny middag

Det vi kan­skje bør lære oss, er å plan­legge for å få rester, alt­så lage litt for mye av noe. Da er du nem­lig godt i gang med neste mid­dag. Har du tenkt over hvor mye mat som lages med mange av de samme ingrediensene?

Sauser og sup­per med tomat er blant mine abso­lutte favorit­ter til «gjen­bruk». Det skal mye til å ikke klare å lage en pas­tasaus eller piz­za­saus av noe tomatbasert.

Skrekkeksempel på en ukemeny

Med disse opplysnin­gene i bakhodet, se nå hvor­dan en ekte uke­me­ny ser ut hos et kjent nettst­ed (uke 44):

Mandag: Asi­atisk eggerøre (stekt med soy­asaus og servert med ris)

Tirs­dag: Hjem­me­laget fiskegrateng (der tipser de å bruke fisk fra gårs­da­gens fiskemid­dag i tek­sten, men det var jo eggerøre denne uka?)

Ons­dag: Kjøttsuppe (med rot­grønnsak­er i sesong, veldig bra)

Tors­dag: Tan­doo­ri­laks med agurk­dress­ing (opp­drettslaks med indisk tandoorikrydder)

Fredag: Enchi­ladas med kylling. Her skal du bruke gril­let kylling ‘eller tilsvarende rester’ på 850 gram! Det er en hel liten kylling i «rester»!

Lørdag: Reins­dyrb­iff med pasti­nakkpuré (hur­ra for bruk av rotgrønnsaker)

Søndag: Røkt svinekam med stuede grønnsak­er. (De skriv­er det ikke, men her kunne man kokt mer grønnsak­er dagen før og brukt i stuingen)

Inntrykket jeg sit­ter igjen med er: Her er det ikke mange ingre­di­enser som kan brukes om igjen i senere mid­dager. Bruk av rot­grønnsak­er to dager er fint, da kan man få brukt opp det som er innkjøpt. Det tas få eller ingen grep til å gjøre menyen rimelig eller bek­jempe matsvinn, du må kjøpe det aller meste av ingre­di­enser. Det er nor­malt å ha olje, mel og kry­d­der i kjøkken­skapet fra før, men hvor mange kjen­ner du som har nori (ark til maki), sesamol­je, tan­doorikry­d­der og per­lebygg i skuffen?

Basisvarer til gjenbruk

Mitt tips er å plan­legge en uke­me­ny med en del basis­var­er som kan bli noe annet også, eller brukes med et par dagers mel­lom­rom. De grønnsak­ene du kok­er den ene dagen kan brukes i stuinger, gjemmes i potet­mos eller gratineres dagen etter, eller du kan fryse dem hvis det ikke er mulig å bruke dem opp. Fer­sk rosenkål for eksem­pel er OK grønnsak­er til vilt og kjøtt, men ikke så super­godt til all slags mat. Den gjem­mer seg dårlig i en piz­za­saus, for å si det sånn. Der er den beskjedne gul­ro­ta mer effektiv.

Og beg­yn­ner vi først å plukke uke­menyene fra hveran­dre, blir det fort var­er igjen i kjøleskapet. Du kjøper for eksem­pel ikke gul­rot i løsvekt, men i bunt, pose eller plas­t­brett. Da er det smart å ha en plan for å bruke opp resten av bun­ten når du har brukt de 2–3 gul­røt­tene som står nevnt i en opp­skrift. Sånn sett er en del matkassekon­septer bra, ved at de sender ut akku­rat det folk trenger av ingre­di­enser. At det iblant er et embal­las­je­hel­vete, er en annen sak.

Hvordan ta vare på restene

Vi bruk­er vaku­um­bokser til rester, da hold­er de seg lenge i kjøleskapet. Ellers fryser vi vekk det som ikke skal brukes samme uke. En vaku­um­maskin (Food Seal­er, vaku­umpakker) er vår beste invester­ing, vi kjøpte en rimelig mod­ell og et sett bokser i forskjel­lig stør­relse. Det vik­tige er å kjøle ned rester raskt og ikke la mat stå i tykkbunnede kjel­er på kjøkkenet i timesvis, og du må heller ikke sette varm eller lunken mat i kjøleskapet, skriv­er Matportalen.

En smart ukesmeny

Den store forde­len med å sette sam­men uke­menyen selv, er at du får spis­set matkunnskapen og brukt kreativiteten på noe nyt­tig. Det trenger ikke være kjedelig, og moti­vasjo­nen er å spise godt og spare penger. Og ikke minst: Hvis du kom­mer i gang med å plan­legge en uke­me­ny, blir det let­tere etter hvert. Du kan jo beg­ynne med å jus­tere en eksis­terende meny som innehold­er noen ret­ter du lik­er, og se hvor­dan du kan gjøre den bil­ligere og med min­dre matsvinn?

Jeg prøver meg på et uke­me­ny-eksem­pel til inspi­rasjon når det gjelder å bruke rester:

Mandag: Tomat­suppe med maka­roni og spicy pølsebiter. (Stek pølsebiter utenom, bruk som gar­ni­tyr og spar restene til ons­dag, lag en stor porsjon suppe).

Tirs­dag: Kokt torsk med potet, råkost­salat (kål, gul­rot, vina­grette) evt slangeagurk­salat, litt smeltet smør. (Kok ekstra potet til mos onsdag)

Ons­dag: Kjøttgryte med potet­moslokk (rester av potet fra tirs­da­gen blir mos ons­dag, evt pølser­ester fra mandag kan du bruke her)

Tors­dag: Fiskegrateng med maka­roni og revne gul­røt­ter i, kok­te poteter til og litt smeltet smør, evt kok­te gul­røt­ter som tilbe­hør (rester fra tirs­da­gens torsk, bruk mer maka­roni og litt mer gul­rot enn i oppskriftene)

Fredag: Bur­ri­to med kjøttdeigfyll. Lag en tykk ‘tacosaus’ som dress­ing og bli kvitt tomat­sup­per­ester og ha i mer grønnsak­er. Evt. rester av kjøt­tet fra ons­dag brukes også. Wraps/tortillas stek­er du selv, de kan og fry­ses og brukes senere. Litt mais gjør seg. Supert i matpakka.

Lørdag: Piz­za med kjøttdeigfyll fra fredag tilsatt tomat­puré osv og omgjort til en god piz­za­saus (og pølsebitene fra mandag hvis det er noe igjen), kål­salat (bruk kål + evt litt grønn salat for vari­asjon). Vil du bruke min­dre ost? Lag cal­zone (innbakt pizza).

Søndag: Gril­let hel kylling med potet­båter og salat. Fest­mat i gam­le dager, og det bør det være nå også. (Plukk kyllin­gen ren for kjøtt, det kan bli kyllingsalat eller byg­got­to med kylling mandag eller tirs­dag uka etter. Du kan koke kylling­suppe eller kraft på skroget).

Råvare­bruk:

Kål og gul­rot brukes flere dager. Vari­er med vina­grette til fisk, og rømme/yoghurtdressing med hvitløk evt litt majones (tenk coleslaw), tenk vari­asjon kokt/rå. Tomat er stjer­nen her, bruk tomat­bokser til suppe og restene videre i sauser.

Husk: Det vik­tig­ste verk­tøyet du har for å stramme inn bud­sjet­tet og sam­tidig spise sunt og godt, er gaffe­len din og hva du spid­der på den. De grønnsak­ene som mugn­er i kjøleskapet, eller fisker­estene du skrap­er av fatet har du tross alt betalt for. Det sies at nord­menn synes mat er dyrt. Hvor­for kaster vi den da?

Har du et godt tips til å bruke matrester? Legg gjerne igjen en kommentar!