Bokashi fermenterer kjøkkenavfallet ditt innendørs året rundt. Fint for deg med liten plass som vil kompostere matavfallet selv.
Kompostering av kjøkkenavfall er smart, da blir du både kvitt matavfall og får gode mikroorganismer til hagejorda samtidig. Mange kommuner gir dessuten avslag i renovasjonsavgiften hvis du komposterer, sjekk med din kommune. Da kreves det vanligvis at du bruker en godkjent kompostbeholder og inngår avtale om hjemmekompostering. Kjøkkenavfall komposteres enten som varmkompost (se egen sak) i binge egnet til dette, eller etter bokashi-metoden.
Fermenteringsprosess
Kompostering av matavfall har blitt høyaktuelt med den populære bokashi-komposten, der mikroorganismer tilsettes matavfallet.
Man samler avfall gjennom dagen i en egnet liten beholder/boks og heller innholdet over i en egen lufttett bokashidunk med lokk innendørs der man bruker et spesielt strø over kjøkkenavfallet. Spesialstrøet setter i gang en fermenteringsprosess der mikroorganismer sakte bryter ned matavfallet.
I beholderen er det en rist, og man starter hele prosessen med å strø et par spiseskjeer bokashi-strø på risten. Så kan man helle i avfallet. Det er lurt om avfallet er delt litt opp, da komposteres det raskere enn hvis du legger en hel muggen gulrot i beholderen.
Avfallet presses litt sammen med en egen “spade” for å presse ut luften mellom avfallet, man strør litt av spesialstrøet over til slutt, lukker beholderen godt igjen og gjentar neste kveld når du har samlet avfall gjennom dagen.
Når bokashi-dunken er full, skal avfallet modnes i ca 14 dager i innetemperatur, hvilket gjør at mange har to dunker/bøtter så de kan starte en ny mens den første modnes. Om sommeren kan du sette beholderen ut i stedet, i skyggen.
MERK: Bokashiavfallet blir ikke jord av seg selv, men blandes inn i hagejorda; gjerne i såkalte «jordfabrikker» i hagen eller rett i bed som anlegges.
Det koster ikke så mye for utstyret du trenger for å komme i gang, med to plastbeholdere og strø, men spesialstrøet må etterfylles. Leter du litt rundt, finner du bokashibeholdere til varierende priser og utseende. Clas Ohlson selger enkle bokashidunker til 500,- pr stykk (pr. 14.9.22).
Jeg kjøpte en bokashipakke med to komplette bøtter fra Bokashi Organico og strø fra Ebay i 2018 for ca. 800 kroner + frakt. Amazon England/Tyskland har flere pakketilbud med beholdere og strø, og alt du trenger for å komme igang.
Lukter det?
Det hender at det lukter litt når du holder på med beholderen, spesielt av væsken som kan tappes ut av beholderen. Mange er fornøyd med bokashi innendørs, men det er ikke tvil om at hva du putter i bøtta bestemmer hvordan det lukter. Kaster du mye vått avfall, store mengder sitrusskall osv kan det bli ubalanse og lukt i bøtta — som ved all kompostering. Det samme kan det bli om du kaster mye muggen mat samtidig, da strever de gode bakteriene med å vinne. Prøv å balansere ut dette med å kaste muggen mat sammen med annet friskt matavfall, og bruk nok strø.
Bokashi-te kan brukes på plantene
I bokashibøttene er det som nevnt en rist som gjør at overflødig væske renner vekk til bunnen av beholderen. Denne væsken kalles ofte bokashi-te, og inneholder gunstige mikroorganismer samt litt plantenæring.
Etter hvert som det dannes væske i bunnen av bokashi-beholderen kan du tappe den ut på en flaske og bruke den som plantenæring (utspedd i vann 1:100, altså 1–2 ts til en liter vann). Denne væsken lukter det litt av, det er jo konsentert væske.
Det tar noen dager før det samler seg væske, alt avhenger av hva slags avfall du har i bøtta og hvor fuktig det er. Du kan sjekke etter noen dager, og tappe en gang i uka omtrent. Det anbefales ikke å oppbevare væsken over tid, men bruke den som plantenæring til stueplantene, kjøkkenhagen eller balkongen når du har tappet den. Den skal brukes som annen flytende plantenæring og ikke helles/sprøytes rett på bladene.
En vellykket bokashi lukter svakt syrlig men friskt, og minne litt om eddik eller eplecider. En «mindre vellykket» lukter vondt (les: råttent avfall). Det skyldes ofte veldig fuktig avfall kombinert med manglende tapping av væske.
Men det lukter ikke av dunken når lokket er på, den holder godt tett, og du kan også bruke kull for å fjerne lukt og få det tørrere.
Flere tips til å starte med bokashi finner du hos Bokashi Norge eller i Facebook-grupper.
Blir ferdig i jorda
Modnet bokashi overføres til jordfabrikk eller kompostbinge utendørs, og blandes inn i hagejord, i pallekarm eller balkongkasse for eksempel. Den kan også vendes inn i nyanlagte bed du skal dyrke i senere i sesongen. For at bokashi skal omdannes, må den ha selskap av ferdig kompost eller jord.
Om sommeren kan bokashi bli nedbrutt i jord allerede etter 3–4 uker utendørs. Om vinteren vil det ikke bli jord fordi prosessen trenger over 15 varmegrader for å komme i gang. Du kan oppbevare fermentert bokashi, gjerne blandet med jord eller løv, gjennom vinteren utendørs.
Du kan også tømme bokashikomposten ute i egnet tildekket kompostbinge og la den fryse uten å ha noe å blande med, og vente til våren med å blande med jord, løv, gressklipp osv. Mange synes det er det enkleste.
Når alt tiner, våkner mikroorganismene til liv igjen. Husk at skadedyr liker matavfall, så tøm bokashi i skadedyrsikker dunk.
Hva kan du kompostere?
- Alt av frukt og grønt
- Brød og kornvarer (i biter)
- Kaffegrut og kaffefiltre
- Tegrut og teposer av papir
- Kjøkkenpapir og servietter (i mindre mengder)
- Kjøttrester og bein, avskjær (bruk litt ekstra strø)
- Muggen mat (ikke mye, del opp, og bruk litt mer strø)
Annonser fra Amazon gir Spiselig et par øre hvis du klikker på dem og kjøper produktene.
Sirkula har en fin sak om bokashi hvis du vil lese mer om denne metoden.
Denne PDF-en på engelsk gir også en god og enkel oversikt.
Du kan også lage «serum» og strø til bokashi-dunken selv, oppskrift blant annet hos Grønare Kvardag.
Et alternativ til Bokashi, er varmkompostering.