Delfiakake er konfektkaken du orker bare en skive av. Her får du både en moderne og original oppskrift på den.
Den er veldig mektig og søt (det er tross alt en konfektkake, det er ikke et gram kakedeig i den men en pakke herdet kokosolje), som gjør at det egentlig er greit med jul bare én gang i året.
Lagvis i form
Delfiakake konstrueres i en smal brødform, lagvis, der kjeks, marsipan og seigmenn (eller geletopper) legges med sjokolademasse imellom. Hvis du ikke har smakt den, tenk deg en kjeks-sjokolade som du spiser sammen med masse ekstra sjokolade og seigmenn og marsipan.
Glutenfri?
Vil du lage en glutenfri variant, bytter du ut Mariekjeks med f.eks Semper Havredigestive.
Populær konfektkake
Delfiakake-oppskriften kom opprinnelig fra Margarincentralens Husmortjeneste som ble opprettet i 1949, skriver Mills. Konfektkaken ble så populær at Sæthres Kjeksfabrikk laget en spesialtilpasset kjeks til den («Per») som ikke er til salgs lengre i dag. Erstatningen er Sætre Mariekjeks (fås også i First Price).
Moderne Delfiakake-varianter er mer luksuriøse og bruker kokesjokolade, geletopper og marsipan i skiver samt en skvett sterk kaffe i enkelte, men i gamle dager ble den laget på delfiafett, egg, kakaopulver, melis og kjeks. Ikke noe marsipan eller geletopper. Du kan med andre ord gjøre variasjoner og droppe marsipan, for eksempel.
Den gamle oppskriften på Delfiakake
Har du kakaopulver og melis i hus, og vil lage en rimeligere versjon der du trenger Delfiafett, egg og kjeks i tillegg kan du jo prøve deg på den gamle oppskriften på Delfiakake?
- 250 g Delfia kokosfett
- 2 egg
- 3 dl melis
- 1 dl kakaopulver
- ca 25 kjeks (Marie-kjeks)
Følg hovedoppskriften lenger ned, men hopp over punktet med hakket sjokolade.
Visp egg og sukker til eggedosis og tilsett kakaopulveret. Hell denne blandingen i en tynn stråle i det litt avkjølte (smeltede) kokosfettet, og rør sammen.
Deretter følger du oppskriften nedenfor igjen, men bruker kun Mariekjeks i lagene med kakaomassen mellom. Avslutt med røre og evt. pynt.
Delfiakake
Utstyr
- 1 brødform, på ca 1,5 liter
- 1 kjele
- 1 visp
- 1 slikkepott
- 1 kniv
Ingredienser:
- 250 g delfia kokosfett — (1 pakke)
- 250 g mørk kokesjokolade — (2,5 plater)
- 2 stk egg
- 3 ss sukker
- 1 pakke Marie-kjeks — (du vil ha kjeks igjen)
- 200 g marsipan — i tynne skiver
- 1 pose seigmenn — eller 2 poser geletopper (100g poser) eller fruktgele-godteri.
- 2–4 ss kaffe — (valgfritt)
Slik gjør du:
- Kle brødformen med aluminiumsfolie eller bakepapir. Det er fint om det er litt ekstra på sidene så du kan få dekket til konfektkaken/formen til slutt.
- Hakk sjokoladen grovt.
- Ha hele pakken med Delfia kokosfett i en kjele og la det smelte på svak varme.
- Tilsett grovhakket sjokolade og la den smelte sammen med fettet, ta kjelen av plata og la det avkjøles litt.
- Ha eggene og sukkeret i en bolle og pisk eggedosis.
- Hell lunken smeltet sjokolade og fett i en tynn stråle i eggedosisen og visp sammen, massen skal være seig og blank når alt er blandet. (Hvis du vil ha i litt sterk kaffe, tilsettes det nå).
- Hell litt av sjokolademassen så bunnen av brødformen dekkes. Deretter legger du et lag med Mariekjeks, del gjerne noen av dem i to så du får fylt opp laget med kjeks.
- Hell et lag sjokolademasse over kjeksene.
- Skjær marsipanen i tynne skiver (3–4 mm) og legg et lag med dem i formen.
- Hell et tynt lag sjokolademassen over marsipanen. Du skal avslutte med sjokolademasse og seigmenn (eller geletopper) så du må se an om du har nok masse igjen til et siste lag med kjeks.
- Det er mulig å gå helt amok med pynt på øverste lag, og bruke masse herlig konfekt, seigmenn eller hva du måtte ha lyst på. Bare husk at kaken skal skjæres i skiver når den skal serveres.
- Konfektkaken skal nå stivne, sett den i kjøleskapet over natten. Dekk den til ved å brette aluminiumsfolien over fra sidene, eller legg folie eller plastfilm over.
- Når den skal serveres, løfter du den ut av formen og fjerner folien, skjær den i skiver med en skarp kniv og serverer. Oppbevares innpakket i kjøleskap etterpå.
Tips
Kilder: Boka Lekre desserter (Barbro Lönnegren, Semic Forlag 1986), Mills.no,