Eltefritt brød med spelt og rug

Brød som hever over natten

Eltefritt grytebrød med spelt og rug.
Elte­fritt gry­te­brød med spelt og rug.

Rør­er du sam­men brød­deigen om kvelden, kan du ha ryk­ende fer­skt brød neste mor­gen. Du kan også sette deigen om mor­ge­nen, og bake om kvelden. Uansett er dette et supert hverdags­brød med få ingre­di­enser, som du slip­per å kna og elte og mase med.

Lite gjær og lang hevetid gjør at dette brødet steller seg selv, mens du kan gjøre noe annet. Og går det et par timer mer eller min­dre enn plan­lagt før du får gjort noe med det, er det ikke kri­tisk for resultatet.

Deigen stekes i en ild­fast gryte av jern/emalje i ovnen. Gry­ten må være til 4,5–5 liter omtrent. Større gry­ter gir et flatere brød.

Eltefritt brød med spelt og rug
Skriv ut Pin
5 fra 1 stemme

Eltefritt brød med spelt og rug

Et godt hverdags­brød som ikke smuler, har fin sko­r­pe og smak­er godt. Vanske­lighets­grad: Enkel
Kat­e­gori Brød og rundstykker
Kjøkken Hverdags­mat, Norsk
Stikko­rd brød, elte­fritt, spelt
For­bere­delser 10 min­ut­ter
Koketid 45 min­ut­ter
Hev­ingstid over nat­ten 8 timer
Total tid 8 timer 55 min­ut­ter
Porsjon­er 1 brød

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

 • Rør alt det tørre sam­men i en stor bolle.
 • Ha i 5 dl kaldt vann, og rør sam­men til du har en jevn, klis­sete deig. Du skal ikke jobbe mye med deigen, den skal bare røres til en jevn masse.
 • Dekk bollen med plast, og sett den lunt i 10–18 timer.
 • Ta av plas­ten og spar den. Hell deigen ut med slikke­pott e.l. på melet bord. Brett den innover mot midten av seg selv flere ganger, bruk hen­dene eller en bakespade. Den skal nå kjennes smidig å jobbe med, og min­dre klis­sete enn da du rørte den sammen.
  Eltefritt brød skal bare vendes lett før etterheving.
 • Deigen skal etter­heves i bolle eller hevekurv. Dekk bollen eller kur­ven med bakepa­pir før du leg­ger deigen i, med bret­ten ned. Du skal bruke papiret til å løfte deigen over i gry­ta senere.
 • La deigen etter­heve i ca. 2 timer, tildekket med plast.
 • Når det er en halv­time igjen av heve­ti­den, set­ter du ovnen på 240 grad­er, over-og under­varme. Sett jern- eller emal­jert gryte (med lokk) på 4–5 liter i kald ovn, ned­er­st i ovnen, på rist.
 • Når ovnen er varm, tar du den glo­varme gry­ta for­sik­tig ut, og leg­ger deigen i ved hjelp av bakepa­piret. Vil du deko­rere brødet med mel og snitt i deigen, gjør du det nå. Sett på gry­telokket og sett gry­ten tilbake i ovnen.
 • La deigen steke i 30 min­ut­ter. Så skrur du ned var­men til 200 grad­er, tar av lokket og lar det steke videre i 15 minutter.

Tips

Du kan fint bytte ut sol­sikke­frø og lin­frø med andre frø, eller endre meng­den — f.eks bare solsikkefrø.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂

Vel bekomme!