Klassisk dessert med eple, krem og brødrasp passer både til helgekos og famileselskap.
Min bestemor serverte gjerne tilslørte bondepiker til dessert. Alternativet til dessert var syltede plommer av god, gammel årgang av den mer syrlige sorten. De fleste i familien var enige om at tilslørte bondepiker var å foretrekke! Det er en enkel dessert, som er kjempegod og krever liten innsats på kjøkkenet. I tillegg fikk bestemor brukt opp tørt brød (brødrasp), hun var flink til å raspe gammelt brød og ha «på varastyr». Vinn — vinn!
Server tilslørte bondepiker i bolle eller glass
Bestemor serverte den gjerne i en stor glassbolle, ikke så elegant som porsjoner i lekre glass. Det velger du jo selv.
Enkel dessert med få ingredienser
Bestemor hadde hjemmelaget eplemos av epler fra hagen, men i oppskriften lager du det enkelt selv. Kjøp norske epler, de utenlandske er ofte altfor søte etter min mening. Det er også mulig å kjøpe ferdig eplemos. Mengden eplemos i oppskriften er ganske beskjeden, du kan godt øke den hvis du har epler eller mos å ta av.
I denne oppskriften er det ikke sukker i selve kremen, da brødraspen er karamellisert. Noen vil kanskje rynke på nesen av det, men det er ingenting i veien for å bruke litt sukker i. Både bestemor og mor laget søtet krem bestandig. Men desserten må ikke bli for søt, den skal oppleves som lett og frisk ved hjelp av litt syrlige epler.
Tørt brød blir brødrasp
Brødrasp kan du enten kjøpe ferdig i pose eller lage selv av tørt brød. Det er en super måte å bruke opp gammelt brød på. Brød & Korn forklarer hvordan:
- Legg brødskiver ut på et stekebrett og setter det i ovnen på 120 grader i ca. 20 minutter eller til brødet er tørt.
- Snu skivene etter 10 minutter så de ikke blir brent. Avkjøl på rist.
- Rasp brødet med en rasp eller råkostjern.
- Du kan også ha brødskivene i en plastpose og kjevle over dem til det blir brødrasp.
Oppbevar ferdig brødrasp i ren og lukket beholder, den holder seg i 1 måned i romtemperatur, eller 1 år i fryseren, skriver Brød & Korn.
Tips: Du skal ikke raspe brødskivene så fint at det blir griljermel/paneringsmel, brødrasp skal være grovere og mer smulete. Kjøper du ferdig brødrasp, se at den er grov nok.
Hvorfor heter desserten Tilslørte bondepiker?
Ifølge Norges Bygdekvinnelags glimrende hjemmeside med tradisjonsmat er det dikter og språkforsker Ivar Aasen fra Sunnmøre som står bak navnet: «Ryktene skal ha det til at Aasen var veldig forelsket i en jente og fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om en dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet ‘Tilslørte bondepiker’»!
Tilslørte bondepiker
Utstyr
- 1 kjele, til eplemos
- 1 stekepanne, til karamellisering av brødrasp
- 1 bolle, til pisking av kremfløte
- 1 miksmaster, eller håndvisp hvis du er tålmodig
- 1 tresleiv, til å røre i mosen med
- 1 stekespade, til å røre brødraspen med
Ingredienser:
Slik gjør du:
- Lag brødrasp av tørt brød (se fremgangsmåte over) hvis du ikke har fra før.
Eplemos
- Skrell eplene og fjern kjernehuset, kutt eplene i terninger.
- Ha terningene i en kjele sammen med 4 spiseskjeer av sukkeret og alt vannet. Kok til eplene er møre og begynner å mose seg. Rør iblant så det ikke legger seg ved. Avkjøl.
- Du kan også kjøpe ferdig eplemos. Da skal 1,5 dl mos brukes til denne oppskriften.
Karamellisering av brødrasp
- Smelt smør og resten av sukkeret sammen i en stekepanne. Tilsett brødraspen og fres på middels varme. Krydre med kanel og avkjøl.
Sett sammen desserten
- Pisk kremfløten luftig.
- Anrett eplemos, krem og brødrasp lagvis i skåler eller glass og server umiddelbart eller sett i kjøleskap.
Tips
Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for Brød & Korn.