Enkelt og godt bringebærsyltetøy

Hjemmelaget bringebærsyltetøy

Det beste syl­tetøyet lager du selv av godt modne, søte bringe­bær. Og du trenger min­dre sukker enn du tror.

bringebærsyltetøy
Mmm, nylaget kortreist syltetøy.

Som­meren byr på rike­lig med frukt og bær for den som sanker selv, eller har bær­busker i hagen. Og plukker du modne bær en varm og sol­fylt som­merdag, er bærene så søte at sukker nesten ikke er nød­vendig. Syl­tetøyet bruk­er du på brød­ski­va, toast eller som kake­fyll og til desserter.

Ikke la deg lure til å bruke masse sukker i syl­tetøyet, smak deg fram. Det gjør jeg, og da oppdager jeg at jeg trenger mye min­dre sukker enn i alle opp­skrifter med syl­tetøy. Jeg bruk­er så lite som mulig, og for å sikre hold­barhet har jeg det nylagede syl­tetøyet på et lite glass eller to for umid­del­bar bruk, men fryser resten i små bokser til gufne høst- og vin­ter­dager da varm toast med syl­tetøy og en kopp te er en god start på dagen.

Opp­skriften er enkel, hvis du vil se en mer detal­jert opp­skrift med tips til sylt­ing, kan du lese gjen­nom sol­bær­syl­tetøy-opp­skriften. Les tips til forslag til sukker­mengde hvis du har en annen mengde bær.

bringebærsyltetøy
Skriv ut Pin
4.60 fra 5 stemmer

Bringebærsyltetøy

Kat­e­gori Saft­ing og sylting
Kjøkken Norsk, Sunt, Tradisjonsmat
Stikko­rd syl­tetøy
For­bere­delser 10 min­ut­ter
Koketid 10 min­ut­ter
Total tid 20 min­ut­ter
Porsjon­er 3.5 liter syl­tetøy

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

  • Ster­ilis­er et par små, rene norges­glass i ovnen ved 110 grad­er i 10 min­ut­ter. Finn fram embal­las­je til frys­ing av resten av syltetøyet.
  • Rens og skyll bærene raskt. Hvis du ser at det er larv­er og småkryp i bærene, kan du legge dem i kaldt vann noen min­ut­ter, da fly­ter insek­tene opp. Hell av van­net og klapp bærene tørre med tørkepapir.
  • Det er et poeng å få bærene kokt sam­tidig, så raskt som mulig. Ved mer enn 1 ltr bær, fordel­er du dem i to kjel­er under lokk, så bærene kok­er raskt sam­men, hvis du ikke har en veldig vid, stor kjele. Knus dem litt med tresleiv, øse eller liknende. 
  • Ta kje­len av pla­ta når det kok­er, ha i sukker og rør til det er oppløst. La syl­tetøyet koke opp og videre i 8–10 minutter.
  • Hell varmt syl­tetøyet over på varme, rene glass med en gang syl­tetøyet er klart. Glassene skal være fylt opp til 0,5 cm fra kan­ten. Tørk av kan­ten med kjøkken­pa­pir og skru lokket på. 
  • Snu glassene opp ned og sett de til avkjøling på et tykt kjøkken­hånd­kle på et trekkfritt sted. Opp/ned dannes vaku­um og du ser om glas­set er tett.
  • La resten av syl­tetøyet kjøles ned til det kan has i fry­seem­bal­las­je. Glassene opp­be­var­er du mørkt og kjølig, ellers mis­ter syl­tetøyet farge.

Tips

Opp­skriften jus­teres etter meng­den bær. Jeg har mål på innsi­d­en av kje­len jeg bruk­er, og reg­n­er ut sukker­meng­den etter hvor mange liter bær jeg har når det har kokt litt sam­men. Du kan reg­ne ca. 200–300 g sukker for hver liter med bær. Merk at syl­tetøy du kjøper i butikk innehold­er 50 pros­ent sukker — eller mer!
Nydelig på en skive varm toast med smør, på vafler med rømme eller som bløtkake­fyll, eller enkel opp­varmet “top­ping” på vanil­jeis til dessert.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂