Evas enkle eplekake

Evas enkle eplekake
Denne gode eplekak­en kom­mer opprin­nelig fra Eva Meyn.

Når du ikke vil dille med pynt, lager du en (enda) enklere utgave av denne kak­en – uten git­ter på toppen.

Da har du fer­dig kake på en time.

Kak­en er like god som den er rask å lage, og ikke minst opp­fyller den et vik­tig krav: Det er rike­lig med epler i den!

Evas enkle eplekake
Skriv ut Pin
4.34 fra 6 stemmer

Evas enkle eplekake

Opp­skriften er basert på Eva Meyns eplekake. Vanske­lighets­grad: Enkel
Kat­e­gori Kak­er og kjeks
Kjøkken Tradis­jon­s­mat
Stikko­rd eplekake, epler, kake
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 45 min­ut­ter
Total tid 1 time
Porsjon­er 12 porsjon­er

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

 • Rør romtem­per­ert smør og sukker hvitt i food processor.
 • Ha i egge­plommene (spar hvitene hvis du skal deko­rere med git­ter!) og kjør sam­men med smør/sukkerblanding. Ha i melken. Sikt inn mel og bakepul­ver i smør/sukkerblandingen. Kjør food proces­soren med pulse-funksjon til det er bland­et — det tar kort tid! Hjelp til med slikke­pott langs kan­ten på bollen hvis det lig­ger fast smør/sukkerblanding.
 • Kon­sis­tensen blir som en litt fuk­tig klum­pete paideig/smørdeig — ta deigen ut av food proces­sor og sam­le den til en fast klump.
 • Nå kan du ta av ca. 1/3 av deigen HVIS du vil lage git­ter på top­pen. Deigen du tar av, leg­ger du i kjøleskapet i en plas­t­boks imens. Hvis du ikke bryr deg om pyn­ten, bruk­er du hele deigen videre.
 • Klem ut deigen i en smurt og melet spring­form (kake­form). Deigen skal ha en kant som går halvveis opp til kan­ten av springformen.
 • Skrell og rens eplene, del dem i båter. Fordel båtene over deigen i to lag, hvert lag gis et dryss av kanel og rørsukker.
  Eplebåter til eplekake over bunnen
 • Hvis du skal ha pyn­tet kak­en med git­ter: Ta ut deigen av kjøleskapet, og kjevle ut på bakepa­pir. Skjær ca. 1,5 cm brede strim­ler med kniv. Deigen brytes lett, så du kan bare glemme å flette git­teret pent. Skjær til biter under­veis så det ser ut som det er flettet.
 • Pensle over git­teret med litt av egge­hvitene (spar resten av hvitene i kjøleskap til en omelett f.eks).
 • Strø over et siste dryss kanel og rør­sukker (i orig­i­nalopp­skriften brukes det perlesukker).
 • Stekes nest ned­er­st i ovnen ved 180° C i ca. 45 minutter.

Tips

Tips: Enkelte epler gir fra seg mer væske enn andre, og bun­nen kan bli for lite stekt. Da set­ter du kak­en litt lenger ned i ovnen. Det kan også hjelpe å sette hele for­men med deigen i kjøleskap mens du skreller og renser eplene.
Git­ter: Synes du kjevling er noe herk, kan du rulle pølser til git­ter i stedet.
Porsjon­er: Ja, de fleste eplekak­er i spring­form står det 12 porsjon­er på. Det er veldig små kakestykker. Regn et sted mel­lom 8–10 porsjon­er for dem som er glad i kake!
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂