Det er mer næring i egg enn i Fjordland Bifflapskaus

Bruk egg i stedet for prosessert mat

Egg er super­mat­en som gir deg mest næring for pengene.

Speilegg og stekte poteter

Hvor mye kjøtt tror du det er i lap­skaus? I de fleste opp­skrifter vi finner, som denne fra klikk.no, er det omtrent 50/50 fordel­ing mel­lom stor­fekjøtt og potet — alt­så like mye kjøtt som potet. I til­legg skal det være løk, litt grønnsak­er og kjøttkraft.

Kun 15 prosent kjøtt

Jeg har en dårlig nyhet til deg som kjøper pros­essert mat som Bif­flap­skaus fra Fjord­land. En pakke med 450 gram lap­skaus innehold­er 67.5 gram kjøtt — kun 15% av pakken. Det tilsvar­er (vek­tmes­sig) omtrent et mid­dels stort egg.

Ifølge vare­deklarasjo­nen er det mest vann i pak­ka, deretter potet (ikke oppgitt i %), grønnsak­er 35% (løk, kål­rot, gul­rot, sel­l­erirot, tomat­puré) stor­fekjøtt 15%. I til­legg kom­mer «aro­ma», rap­sol­je, farge (brunet sukker) og bestrålt krydder.

Mest næring for pengene

Jeg har en dårlig nyhet til: Hvis målet er å få i seg mest mulig næring for pen­gene, bør du kan­skje heller spise egg? La oss leke med tall og sam­men­likne 100g vare. 100 gram tilsvar­er ca 1,5 stort egg og en drøy fjerd­edels pakke Fjord­land Bifflapskaus.

Pr 100 g vare:

Fjord­land  Egg (økol­o­giske, Holte gård)
Ener­gi (kcal) 68 g 142 g
Fett 1,2 g 10,10 g
Pro­tein 5,6 g 12,4 g
Kar­bo­hy­drater 8,3 g 0,3 g
- hvo­rav sukkerarter 2,1 g 0,3 g
Salt 0,80 g 0,40
Kost­fiber 1,5 g 0

Skal du få næring for pen­gene, kan du kjøpe en pakke Fjord­land til 59 kro­ner på Rema, eller 10 økol­o­giske egg fra Holte Gård til kr 62,80 (Oda) som gir en stykkpris pr. egg på kr 6,28 med et mye høyere innhold av kalo­ri­er (av pro­tein­er og fett) med sine 69 gram i vekt. Ta to økol­o­giske egg og bli mett, det koster deg kr. 12,56. Det kan du spise i flere dager før du kom­mer opp i 59 kro­ner for en pakke Fjordland.

Egg og litt attåt

Savn­er du kar­bo­hy­drater, kan du steke egget og spise det med litt tilbe­hør. Jeg val­gte økol­o­giske egg med vil­je, du finner selvsagt rimeligere egg enn dette. Du spis­er jo ikke en kar­tong egg i slen­gen, så fordel­er du eggene over flere dager, leg­ger til brød­mat og/eller potet­biter (tenk omelett) får du fak­tisk en del mat for pen­gene. Du har til og med råd til litt tomat, eller en boks bøn­ner, spinat eller … Du skjøn­ner hvor jeg vil. Fjord­land er DYRT, selv til 59 kro­ner. Du får også mest vann for pen­gene, ikke næringsrik mat.

For å gnåle mer på samme poeng: Det går like raskt å steke egg som å varme en porsjon Fjord­land på platetoppen.

PS: Ser vi kun på vekt, kan du jo leke med tanken på å spise like mye egg som det Fjord­land­pakken veier: 450 gram. Det er ca. 6,5 egg!