Gammeldagse peppernøtter fra Sankt Nikolaus

Julebakst: Småkaker med god kryddersmak

Klas­siske pep­pernøt­ter gis til bar­na fra Svarte­pet­ter, Sin­terk­laas’ gode hjelper.

Peppernøtter fra Sinterklaas
Pep­pernøt­ter til snille barn. (Foto: Brød & Korn)

Sprø pep­pernøt­ter har en his­to­rie som kan­skje ikke er så godt kjent i Norge. En blogg på forskning.no forteller om 111 1/2 pund importerte pep­pernøt­ter til Norge i 1825, så pep­pernøt­ter er ikke noe vi fant opp selv. I til­legg spis­es de mest i starten på desember!

Nøtter kastes til snille barn

Pep­pernøt­ter er en ned­er­land­sk kry­dret småkake (pepernoten/kruidnoten), tradis­jonelt knyt­tet til Sin­terk­laas – (Sint-Niko­laas, alt­så St. Niko­laus), sjø­far­ernes hel­gen og bar­nas beskyt­ter som feires 5–6. desem­ber hvert år. Leg­en­der forteller at han hjalp fat­tige med gaver.

Ifølge tradis­jo­nen er det slik at når bar­na møter Sin­terk­laas, får de en hånd­ful nøt­ter fra Sin­terk­laas’ gode hjelper Zwarte Piet; «Svarte­pet­ter» kaster nøt­tene til bar­na. Den møkkete med­hjelperen er svart av sot etter å ha kla­tret opp og ned sko­rstein­spiper, for han leg­ger fra seg ting i skoene til snille barn.

Viktig gavetradisjon

Nilsmesse (6. desem­ber) feires i katolske land, og dagen før (5.12) gis det gaver. Det er vik­tig å pakke inn gavene så det er umulig å gjette hva det er (eller fra hvem), og gavene pakkes opp om kvelden etter at man har lest et dikt, forsøkt å gjette hva som er i pakken og hvem som har gitt den. Alter­na­tivt gis gavene om mor­ge­nen 6. desem­ber. Mer på Wikipedia.

Ifølge folketroen var Nilsmesse en farlig dag, og man måtte passe seg for uhell. Det er nem­lig bare en uke igjen til Lus­si Lang­natt, da alle mørke krefter slippes løs før jul.

Få med barna

I stedet for å vente på Svarte­pet­ter, kan bar­na lage pep­pernøt­ter selv når en vok­sen har fik­set deigen. Den skal hvile i kjøleskap minst 4 timer, det enkleste er å la den hvile over nat­ten. Utbak­ing og stek­ing tar bare en times tid.

Hvor mange nøt­ter du får ut av deigen kom­mer an på hvor små du lager pep­pernøt­tene. Et sted rundt 100 små nøt­ter bør du få ut av deigen.

PS: Hvis du vil lage en vok­sen-ver­sjon av pep­pernøt­ter, kan du sjekke hva kon­di­tor Sverre Sætre gjør med pep­pernøt­tene i DN Smak.

Peppernøtter fra Sinterklaas
Skriv ut Pin
4 fra 1 stemme

Peppernøtter

Ikke vent på at Sin­terk­laas og hjelperen hans skal kaste nøt­ter til de små bar­na, lag de sprø småkak­ene selv.
Kat­e­gori Kak­er og kjeks
Kjøkken Ned­er­land­sk
Stikko­rd kry­d­dernøt­ter, pep­pernøt­ter, sinterklaas
For­bere­delser 50 min­ut­ter
Koketid 15 min­ut­ter
Hviletid 4 timer
Porsjon­er 100 nøt­ter (ca.)
Skrevet av Brød & Korn

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

Lag deigen

  • Smelt smør og sirup i en kjele, og bland inn melis. 
  • Rør inn egget og tilsett resten av ingre­di­ensene. La kakedeigen hvile i kjøleskapet over nat­ten, eller i minst 4 timer. 

Lag peppernøttene

  • Trill deigen til lillefin­ger-tykke pølser. Del leng­dene i små emn­er og trill til kuler.
  • Sett kulene på steke­plate med bakepa­pir. Pass på at du bereg­n­er litt avs­tand mel­lom dem slik at kulene ikke fly­ter i hveran­dre. Kulene skal ikke trykkes flate, da de fly­ter litt utover.
  • Pep­pernøt­ter stekes midt i ovnen ved 180 °C i 12–15 min­ut­ter. Avkjøl på rist. 

Tips

Pep­pernøt­ter er supert å gi bort som gave. Legg dem i et rent syl­tetøy­glass og kle lokket med et tøystykke med hyssing eller bånd rundt. 
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂