God, gammeldags ertesuppe

Tradisjonsmat

Gule ert­er og røkt svine­knoke gir en nydelig erte­suppe, som er hus­man­nskost og norsk tradis­jon­s­mat på sitt beste. 

Ertesuppe på røkt svineknoke
Erte­suppe på røkt svineknoke

Den beste smak­en får du når kno­ken er røkt, ikke lettsaltet. Får du ikke tak i røkt og må bruke lettsaltet knoke, bør denne legges i vann for å trekke ut noe av saltet, ellers risik­er­er du at erte­sup­pen blir veldig salt.

Dessert? Hva med nys­tek­te pannekaker?

Ertesuppe på røkt svineknoke
Skriv ut Pin
4.50 fra 2 stemmer

God, gammeldags ertesuppe

Det tar tid å koke erte­suppe. Til gjeng­jeld blir det en stor porsjon som met­ter mange, og som fint kan fry­ses. Opp­skriften er til minst 10 per­son­er. Den gir en veldig tykk, fyldig og god suppe med kjøtt fra kno­ken. Lik­er du sup­pa tyn­nere, kan du bruke mer vann som du tilset­ter etter hvert. 
Kat­e­gori Suppe
Kjøkken Norsk, Tradis­jon­s­mat
Stikko­rd ert­er, suppe
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 3 timer
Total tid 3 timer 15 min­ut­ter
Porsjon­er 10 per­son­er

Ingredienser:

Bløtlegg erter

Koking av suppen

Slik gjør du:
 

Bløtlegging

  • Kvelden før du skal koke sup­pen, bløt­leg­ger du ertene i en stor bolle som du fyller opp med kaldt vann. Det skal være omtrent dobbelt så mye vann som ert­er, da ertene sveller. Dagen etter: Fjern brune/stygge ert­er som fly­ter opp på top­pen av van­net. Når du skal koke sup­pen, heller du av bløt­leg­gingsvan­net og skyller ertene.

Koking av suppen

  • I en stor kjele (8–10 liter) kok­er du opp de bløt­lagte, skylte ertene med salt og vann. La dette koke alene i 1 time.
  • Imens: Rens og del knollsel­leri og potet i små biter. Rens og del gul­røt­ter i halve skiv­er. Rens og del løk i halve skiv­er. Rens og del purre i skiv­er (det hvite). Spar det grønne til suppekvast.
  • Lag en sup­pekvast av det grønne på purren (brett sam­men) sam­men med timi­ankvis­ter. Bind sam­men med bomullstråd.
  • Fjern eventuelt skum og dårlige ert­er fra top­pen av sup­pen med en skje. Tilsett skylt knoke og alle grønnsak­ene og sup­pekvas­ten, samt laubær­bladene. Vil du ha mer tygge­mot­stand i gul­røt­tene, ven­ter du en time med å tilsette gulrot.
  • Skru ned var­men og la sup­pen småkoke under lokk i ca. 2 timer. Rør om iblant, så sup­pen ikke fes­ter seg i bun­nen av kje­len. Har du et par kok­te poteter til overs, kan de deles smått og tilsettes sup­pa.
    OBS at det vil tykne sup­pen ytterligere.
    Justér eventuelt van­n­meng­den hvis du synes sup­pa blir for tykk. Vi lik­er sup­pen tykk, men ikke alle gjør det.
  • Ta opp kno­ken av sup­pekje­len, la den avkjøles litt så du klar­er å håndtere den og skjær vekk fett og gruff. Kjøt­tet deles opp i munn­full­store biter og legges tilbake i sup­pen. Rør om, la det småkoke noen min­ut­ter. Smak til med salt og nykver­net pep­per og servér.

Tips

Tips: Du kan bruke røk­te sup­pe­bein som erstat­ning for røkt knoke.
Tilbe­hør: Vi bruk­er pan­nekak­er som tilbe­hør til erte­sup­pen. Det er noe som bare blir helt per­fekt; søte pan­nekak­er med litt sukker på, sam­men med den salte erte­sup­pen. Det var min beste­mor som serverte meg det slik. Noen bruk­er brød eller flat­brød ved siden av, det er også godt. Men sup­pa står seg også godt på egenhånd.
Noen lik­er litt mer tygge­mot­stand i gul­røt­tene, og min­dre kokt purre. Det opp­når du ved å tilsette begge del­er senere i koketiden.
Dessert? Hva med nys­tek­te pannekaker?