Juli er måneden vi ønsker oss den flotte norske sommeren, den som ofte regner bort i fellesferien. Da må vi trå til med litt førstehjelp for plantene og sørge for at de får nok næring.
Utøy har picnic på plantene dine
Snegler, sommerfugllarver, biller, ulike mygg og andre ubedte hagegjester trenger seg på. Det eneste som nytter mot flyvende insekter som angriper kål og gulrot, er å dekke med tynn hvit fiberduk og samplanting. Tagetes (fløyelsblomst) beskytter mot gulrotflue (husk at bier og humler liker fløyelsblomst som ikke er fylte), ringblomst er fin sammen med kålvekster som grønnkål.
Planter du noen blomkarse, er det både pent og nyttig.
Sneglene kan du holde tilbake med sneglebånd og plukking. Av erfaring fungerer ikke kaffegrut og liknende triks, spesielt når sneglene har funnet veien til plantene. Det er viktig at det ikke ligger hageavfall i hauger som gjør hagen innbydende for snegler.
De røde liljebillene går på Allium. Vil du ha liljene i fred, finn dem og knus dem. De er eksperter på å gjemme seg under smale blader. Du kan riste løkplantene over papir eller håndkle under for å avsløre dem lettere.
Snadder du kan så i juli
Du kan fortsatt så plukksalat, spinat, babyleaf-miks, reddik og annet hurtigvoksende hvis det ikke er for varmt, all salat trives godt i litt skygge. Pass på å tynne i det du allerede har sådd, og hold ugress unna småplantene. Det er lurt å dekke med hvit fiberduk etter at du har sådd. Det beskytter plantene mot skadedyr, spesielt viktig på kålplanter som ruccola og grønnkål og gulrot.
Er du fristet til å så noe men usikker på modning, sjekk på frøposen hvor mange dager du trenger for å få avling. Noen sorter kan være veldig kjappe. Urter som koriander og dill er uproblematisk. Basilikum kan være sær på temperaturen, ta heller stiklinger av den og sett i vann hvis været er kjølig, den roter seg fint i kjøkkenvinduet.
Et ekstra reddiktips: La reddiken gå i stokk, enten for å samle frøene hvis det var en god sort, eller spis belgene (se foto) — skikkelig snadder i salat eller wok.
Lag gjødselvann selv
Mye regn vasker ut næring fra pottejorda. Nå som økologisk plantenæring inneholder sprøytemiddelrester, er det lurt å lage plantenæringen selv. Alt av bladvekster og andre planter som skal ha nitrogen liker neslevann. Brennesle tar du vare på og lager miljøvennlig gjødslevann, enten alene eller sammen med valurt. Klippes grovt og legges i stor bøtte der du fyller opp med vann. La stå 1–2 uker og bruk som gjødsel spedd 1:10 med vann. Du lukter når blandingen er ferdig til bruk! Hell evt blandingen (uspedd) på tomme flasker til bruk utover sommeren. Hønsemøkk bladet ut i vann og benmel er også fint for plantene.
Jorddekke
Frister det ikke med gjødselvann, kan du gi plantene næringsrikt jorddekke i form av gress. Pass deg for altfor tykke lag, som kan gjøre at gresset råtner. Litt tørt gress i flere tynne lag er bedre. Ikke pakk plantene inn i gress, de skal ha litt luft rundt seg.
Stell av tomatplanter
Gi jevnlig næring og vann. Pass på å fjerne tyvene (sideskudd) på tomater som ikke er busktomater. Er det mye regn og fukt, risikerer vi sykdom på bladverket. Følg med og fjern de nederste bladene hvis de viser sykdomstegn. Har plantene veldig tett bladverk, kan det lønne seg å tynne litt for å slippe til luft. Men bladene har en funksjon, så alle skal ikke fjernes. PS: Noen tomatsorter sprekker lett. Sikre deg hele tomater ved å plukke de inn når de er halvveis røde og la de modne ferdig innendørs i papirposer, det smaker like godt og tomatene er da hele! Mer om tomater her!
Samle inn frø
Planter du vil ha flere av, tar du frø fra når frøene er modne og sår frøene høst eller vår. Frøkapslene skal gjerne bli litt brune/tørre. Du kan sette en papirpose eller finmasket nett rundt frøkapslene så frøene ikke blåser bort før du rekker å høste dem. Er det vanskelig å se hvor og hvordan frøene sitter, kan du holde en papirpose under og riste og klemme på frøkapselen, mange frø vil komme ut da.
Rens frøene og la de tørke innendørs i 1–2 uker, og oppbevar deretter frøene i små papirposer (f.eks myntposer).
Jo varmere frøene oppbevares, jo kortere levetid har de.
Vårblomstrende løk nå? Nei.
Mange nettbutikker er overivrige og legger ut tilbud om løk som plantes til høsten allerede nå. Pass på å bestille hvis det er noe du veldig gjerne vil ha (de leveres ikke før senere uansett) men vent litt hvis det er vanlige sorter du skal ha tak i, det er ofte bedre tilbud litt senere.
Ta inn og tørk urter
Klipp av urter jevnlig, de er best før de blomstrer. Heng opp buketter til tørk, eller tørk urter i ovn på 30 grader. Lag urtesalt eller andre godsaker. Noen ferske urter er også helt fine å dele opp og fryse, som for eksempel gressløk og persille. Jeg bunter sammen suppekvaster og legger i fryseren, så er det lettvint å ta opp og bruke til høsten og vinteren. Det er persille, timian, litt løpstikke og blader av stangselleri jeg bruker mest.
Gressløk kan du høste inn og tørke eller fryse. Klipper du gressløktua ned når humler og bier mister interessen for blomstene, kommer det ny og frisk vekst.
Ta stiklinger av urter
… som du har sådd eller kjøpt i butikken hvis det er for sent å så nye. Noen urter er enkle å ta stiklinger av, som mynte og basilikum.
Jordbærplanter
Fjern ugress, og bruk tørt høy eller gress som markdekke hvis du ikke har plantet gjennom duk. Det er viktig at bæra ikke blir liggende mot bakken å råtne når det er mye regn. Fjern mugne bær og bær med gråskimmel på umiddelbart. Fugler elsker jordbær, dekk med nett.
Frukttrær
Tynn i fruktkart så frukten får plass til å utvikle seg. For tunge grener kan også lett knekke. Fjern kart på epletrær, en avstand på 8–10 cm mellom eplekartene er en god regel. Plommer kan stå noe tettere (6cm). Tynn ved å fjerne skadde og syke kart først. Du kan også beskjære epletrær om sommeren, hvis du ser det blir for tett.
Poteter
Hypp jord eller rause lag med gressklipp så du dekker jorda rundt potetplantene, ellers risikerer du grønne poteter (som skyldes lys). Mange tidligpoteter er klare nå. Sjekk forsiktig under en plante — bruk gjerne fingrene så du ikke kutter potetene med spade. En god greip er fin å ha, som kommer langt under plantene.
Bygg insektshotell
Når det blomstrer som mest, er det lett å se hvilke planter bier og humler foretrekker. Her er gressløk, oregano og solhatt blant favorittene. Sett gjerne opp flere insekthotell i hagen i nærheten av godsakene. Humler og bier trenger blomstrende planter, så fyll kjøkkenhagen med det. Grønnsakene blir også beskyttet av riktig samplanting. Bygg gjerne et insektshotell selv, i stedet for bambus har du kanskje planter med hule stengler du kan tørke? Naturhistorisk museum har en flott oversikt i å bygge insektshotell, men du finner mange fine ideer og bilder på nettet (sjekk Pinterest!). Husk at det er mange andre pollinerende insekter også, som setter pris på et insektshotell.
TIPS TIL PRYDHAGEN
Støtt opp: Pass på høye planter som ridderspore, stokkroser o.l. og gi de støtte. Bind dem opp til høye pinner, eller bruk innkjøpte plantestøtter.
Bruk grønn, tykk bomullstråd eller soft-ties til oppbinding, da metalltråd eller for tynn tråd kan skade plantestengelen. Bind i liggende 8‑tall, slik at tråden krysser seg selv.
Da unngår du at planten blir stående å gnisse mot støttepinnen.
Rosene bør følges nøye med, for bladlusa er hissig. Den formerer seg kjempefort, og pass på å spyle undersiden av bladene med vann så du fjerner de bladlusene som gjemmer seg der. Blader som er skadet, hardt angrepet eller ødelagte, fjernes. Roseblader med sykdom kastes i vanlig kjøkkenavfall, så unngår du å spre sykdom i hagekomposten.
Nedblomstret vårløk: Nå kan du flytte løk som har visnede blader og erstatte de med sommerblomster hvis du ikke allerede har gjort det.
Planting av busker og trær: Det er bedre å plante busker og trær når det er kjøligere. Men har du kjøpt: La planten stå i en bøtte med litt vann og trekke opp vann i en halvtimes tid før du planter. Bruk jorddekke så jorda ikke tørker ut, det er viktig med jevn vanning når planten etablerer seg.
Gressplen: Ikke klipp plenen om dagen hvis den er full av kløver, da koser bier og humler seg med kløver og andre plenblomster.
Klipper du plenen altfor kort, gir du mose og ugress bedre vekstvilkår. Om sommeren er det lurt å la klippet bli liggende i gressplenen (bioklipping), dette er med på å gi næring, fukt og gode vilkår for gressplenen. Når gressklippet komposteres, gir det fra seg opp til 30% av den næringen plenen behøver. Dette fungerer spesielt bra hvis du har den type gressklipper som ‘moler’ gressklippet ned igjen.
Vann jevnt i tørre perioder. Vann godt og sjeldent enn lite og ofte; Vanner du grundig — men sjeldent — gir du røttene mulighet til å vokse nedover i jorda, mens vanner du lite og ofte, får du røtter helt i overflaten som lettere tørker inn og en mindre holdbar plen. Innimellom tar du vare på gressklippet og bruker det til jorddekke eller for å få fart i en slapp varmkompost-binge.