Små barn bør ikke krabbe eller vandre rundt i hagen uten tilsyn. Det er trygt å la barna pusle i kjøkkenhagen, men ellers i hagen lurer farene i (de giftige) buskene. Spiselig har laget en oversikt over planter du bør være oppmerksom på og symptomer på at uhellet er ute.
Alle planter er ikke giftige, og de fleste planter vi har rundt oss er ufarlige; mange kan også spises. Det du dyrker av krydderurter og grønnsaker er naturligvis trygt å spise. Derimot kan mange blomster i og rundt kjøkkenhagen gi hudutslett eller irritasjon, som tagetes (fløyelsblomst), eller være giftige.
Dessverre er det ikke slik at giftige planter gir noen signaler til oss om at de er giftige. De lukter ikke nødvendigvis vondt, de har ikke avskrekkende pigger. Tvert imot har mange av dem både fristende bær eller vakre blomster som frister til nærkontakt for store og små.
Ufullstendig merking
De fleste seriøse hagesentre har etiketter på hver eneste plante de selger, der det oppgis om planta er giftig. Noen har ikke slik merking. Hver enkelt hageeier må derfor ta ansvar når det gjelder å finne ut om en plante er giftig eller ikke. Spør gjerne allerede på hagesenteret når du kjøper planter, eller google planten før du kjøper.
Det som derimot ikke oppgis på etiketten, er om planta kan gi utslett eller allergiske reaksjoner, også ved berøring. Kontakteksem er vanlig, og det kan du faktisk få fra noe så uskyldig som våre mest vanlige nåletrær, tuja for eksempel.
Bruk oppslagsverk
Vi anbefaler alle å ha et godt planteleksikon, flora eller hagebok i huset som har opplysninger om toksisitet (giftighet), eller en app på mobilen som identifiserer planter.
Mange planter i hagen er ikke farlige (les: livstruende for barn) selv om de klassifiseres som giftige, det er sjelden det er fare for alvorlige forgiftninger og ofte kun hvis store mengder plantemateriale spises.
Men mange planter inneholder stoffer som kan virke irriterende hvis de spises eller man får hudkontakt med plantesaften, ofte oppdages dette ved utslett kombinert med smerter i lepper, munn og hals samt mageproblemer som kvalme og brekninger.
[su_box title=“Hvis uhellet er ute” box_color=“#fbf3e8” title_color=“#545c30”]Fjern eventuelle planterester fra munnen.
Gi et glass vann
Medisinsk kull
Ring legevakt eller giftinformasjonssentralen
Giftinformasjonssentralens døgnåpne vakttelefon: 22 59 13 00
Ikke “se det an” hvis du mistenker forgiftning. Det kan ta timer før symptomene melder seg. Ta alltid med deg en bit (blader, blomst) av planten hvis du ikke vet hvilken det er. Fremkall oppkast kun hvis det er snakk om svært giftige planter og det kan gjøres uten risiko. Man skal aldri prøve å få noen som virker sløve til å kaste opp. Søk råd hos lege / giftinformasjonssentralen.[/su_box]