I anledning forfatter Jens Bjørneboes 100 års jubileum, bringer vi hans oppskrift på «trøstende fiskesuppe» som han laget selv.
Ta det du har, og lag fiskesuppe. (Illustrasjonsfoto: Godfisk)
I boken Samlede essays: Epistler (Gyldendal, 1996) se Nasjonalbiblioteket, eller kjøp e‑bok fra ARK) finner vi historien Sommer ved Middelhavet. Bjørneboe var i Italia (han oppholdt seg der i lange perioder og skrev Vinter i Bellapalma blant annet), og i essayet med oppskriften befinner han seg på øya Ischia utenfor Napoli.
Her ble han betatt av Monica, hvis “øyne er deilige som 14 dødssynder”. Men det ble ikke napp, og til trøst stiller den solbrente Bjørneboe seg over grytene og lager fiskesuppe.
«Det eneste som hjelper, er den store himmelske napolitanske fiskesuppe. Min trøstesuppe, som jeg lager selv. Jeg skal gi oppskriften videre her, så den kan hjelpe andre som også er stedt i nød.» Oppskriften er langt fra nøyaktig, og i beskrivelsene finner vi Bjørneboes egne ord og fremgangsmåte.
Han oppsøkte byens fiskemarked om morgenen, og handlet inn “ulike sorter fisk”. Han beskriver hvordan han lukter og inspiserer råvarene, for å finne det som “kan klinge sammen i gryten”. Han brukte rett og slett fisk og skalldyr han fikk tak i, og som han skriver: “litt sjøkreps og eventuelt en smule languster er prima”.
Vermouth og oliven før fiskesuppen
Til dessert forteller Bjørneboe at de går på drueslang, som de heller brennevin over: “Sammen med virkelig sterk kaffe, er det utmerket etter fiskesuppen og osten.”
Videre: “Hvis man er særdeles slem og lastefull, innleder man måltidet med en liten blandingssalat, eller rett og slett et par glass vermouth og en flokk oliven” før trøstesuppen. Etter avsluttet måltid foreslår han at man setter seg på terrassen — eventuelt i måneskinn — med flaske og glass, for å tenke nøyere over livet. Man vil da oppdage at man delvis tenker annerledes enn før maten.
Bjørneboes lastefulle fiskesuppe
Ingredienser:
- litt hvitting — eller torsk
- litt pir
- litt cefalo — (en ulkefisk, bruk uer f.eks)
- et knippe blekksprut
- litt blåskjell — “eller andre muslinger”
- litt reker
- en masse olivenolje
- hvitløk — i “hemningsløse mengder”
- flere bunter persille — fersk
- en del salvie — fersk
- en porsjon basilikum — fersk “eller hva man har av krydderurter”
- tomater — hakkede
- hvitvin
Slik gjør du:
- Rens fisk og skalldyr og legg til side.
- I en stor og romslig gryte: Ha i “hemningsløse mengder hvitløk” (hakket) og rikelig med olivenolje (“masse”). Fisk, reker og blekksprut kan stekes raskt i dette, hvorpå man tar dem opp igjen av gryten og legger til side.
- Ha “flere bunter persille”, en del salvie og en god prosjon basilikum i gryten. Man kan bruke andre krydderurter som passer, men “først og fremst er det masse hvitøk og persille”.
- Ha i en tilsvarende mengde hakkede tomater som du har urter og olje i gryten. Gryten skal nå inneholde “en tykk grøt av tomater med litt grønt”. Dette kokes sammen så det blir “en tykk og godt oljet tomatsaus”.
- Legg nå i fisk og skalldyr og det man har for hånden av sjømat. Fyll på med hvitvin til fisk og skalldyr er dekket. Dette kokes “grundig og lenge sammen mens det etterspes med mere vin. Suppen må under ingen omstendighet bli for tynn”. (Her ville jeg holdt igjen rekene så de ikke blir seige av å koke lenge).
- Hell suppen i tallerkner slik at hver tallerken får sin rettferdige del av reker, fisk, kreps osv.