Kålruletter bakt i form

Tradisjonsmat fra barndommen

 

KålruletterDet finnes flere vari­anter av kål­rulet­ter med ulike typer farse, og hvit eller brun saus. Min opp­skrift er så enkel som mulig, kål­rulet­ter av medis­ter­farse kokt i ovn i buljong der buljon­gen brukes i en enkel hvit saus. Ingen hyssing å fik­le med, ingen stek­ing etter­på. Jeg kjøper gjerne en bakke med 5 kg medis­ter­farse på tilbud, og bruk­er hodekål når den er som rimeligst — i sesong. Resten av farsen bruk­er jeg til å steke opp medis­terkak­er, lage små sup­pe­boller eller kjøttpud­ding som jeg fryser vekk.

Det eneste som er vri­ent med kål­rulet­ter, er å få kål­bladene fra hveran­dre. Det er to måter å gjøre dette på: Enten ved å lirke løs ett og ett kål­blad fra det ukok­te kål­hodet (og så forvelle), hvilket med­før­er en risiko for å rive istykker kål­bladene, eller å forvelle hele kål­hodet i vann en stund. Sist­nevnte metode er brukt i opp­skriften, der jeg anbe­faler å bruke restene av kålen som tilbehør.

Det er fik­lin­gen med kålen og deigen som tar litt tid når man ikke har gjort det før, men hvit saus og kok­ing av potet og grønnsak­er får du unna mens kålen står i ovnen.

Som liten var dette blant mine favorit­ter, men jeg kalte det rullekoteletter!

Kålruletter
Skriv ut Pin
0 stem­mer

Kålruletter

Dette er tradis­jonelle kål­rulet­ter på enkleste måte.
Kat­e­gori Hov­e­drett
Kjøkken Norsk
Stikko­rd kål, kål­rulet­ter, tradisjonsmat
Koketid 25 min­ut­ter
Porsjon­er 4 porsjon­er

Ingredienser:

Kålrulettene

Tilbehør

Hvit saus

Slik gjør du:
 

 • Sett ovnen på 200 grad­er med en rist midt i ovnen.
 • Skrubb poteter og ha dem i kjele med vann. Vask og kutt grønnsak­er og ha i kjele med vann så tilbe­høret er klart til å kokes.

Farsen

 • Rør medis­ter­farsen med salt, enten for hånd eller i kjøkken­maskin. Du skal merke at medis­ter­deigen blir litt seig.
 • Bland inn kry­d­der, potet­mel og egg. 
 • Spe deigen med litt og litt melk. Rør godt sam­men mel­lom hver gang du sper. Deigen skal ikke bli for løs. Noen ganger kan medis­ter­farsen være godt spedd, da trenger du ikke så mye væske. 

Kål

 • Kok opp vann (bruk vannkok­er) og forvell kål­hodet i kok­ende vann til bladene blir litt myke. Det tar noen minutter.
 • Ta opp kål­hodet. Hell opp 4 dl av koke­van­net i et måle­beger, og legg en kjøt­tbuljongtern­ing oppi og sett til side.
 • Smør en ild­fast form.

Lag kålruletter

 • Skjær av kål­bladene ved blad­festet og løsne for­sik­tig så du får bladet av helt. Skjær bort den tykkeste delen av stilken og legg kål­bladet i en bolle kaldt vann etter hvert som du plukker dem av.
 • Legg et kål­blad flatt og ta en drøy ss farse på. Brett bladet rundt farsen, og legg kål­rulet­ten med bret­ten (skjøten) ned i for­men. Gjen­ta, og sørg for at kål­rulet­tene blir liggende tett sam­men så de hold­er fasongen.
  Pakker med kålruletter
 • Når du har fylt opp for­men med kål­rulet­ter, heller du over buljon­gen. Dekk for­men med alu­mini­ums­folie og sett den i ovnen i ca. 25 minutter.
 • Sett på pla­ta med potetene, da er de fer­di­ge omtrent sam­tidig med kål­rulet­tene. Vent minst 10 min­ut­ter før du kok­er gul­røt­ter. Har du igjen kål, kan du dele denne i båter og koke sam­men med gulrøttene.

Hvit saus

 • Smelt smør i en kjele på mid­dels varme, rør inn melet med en god visp. Spe med litt under halv­parten av melken, rør til blandin­gen er jevn. Spe med mer melk, husk å røre sausen glatt for hver gang du sper. La den tykke sausen småkoke i ca. 10 min­ut­ter mens du rør­er nå og da.
 • Når kål­rulet­tene er fer­digkokt, løfter du opp folien og øser opp 1–2 dl kraft som du sper den hvite sausen med. La koke noen min­ut­ter. Smak til med litt hvit pep­per, muskat, og eventuelt salt til slutt.

Servering

 • Legg et par kål­rulet­ter og poteter på hver tallerken, sam­men med gul­røt­ter. Hell litt hvit saus over potet og gul­røt­ter. Du kan også ser­vere kål­rulet­tene i for­men og legge de kok­te gul­røt­tene oppi hvis du har plass.

Tips

Noen bruk­er kinakål eller andre kål­slag, det går også an! For å unngå at kålen knekker, bør den forvelles før den brettes rundt farsen.
I fam­i­lien er det noen som elsker løk. Vi blanker en skivet løk delt i to i litt smør, og har i litt av skyen fra kål­rulet­tene og kok­er ut pan­nen. Dette heller vi over kål­rulet­tene når vi forsyn­er oss.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂