Det kan virke overveldende å starte en kjøkkenhage for første gang. Hva trenger du av plass? Hvilke grønnsaker bør du dyrke? Og jo mer du leser, jo mer svett blir du av all informasjon. Gjør det så enkelt som mulig i år, da er sjansen stor for at du lykkes og har lyst til å fortsette neste år.
Planlegging
Først: Hva har du av plass? Hvor kan du lage en kjøkkenhage? Du må nesten planlegge hvor du skal dyrke noe før du går amok og handler frø og småplanter.
Dernest: Kan du dyrke rett i jord du har (friland) eller har du plen?
To muligheter: Grav opp plenen eller dyrk i pallekarmer. Begge løsninger har fordeler og ulemper. Jeg har prøvd begge, og er nå i en pallekarm-fase av følgende årsaker: Bedre for ryggen, enklere å holde styring på rotasjon fra år til år (jeg dyrker økologisk). Mindre strevsomt å anlegge, avhengig av hva slags jord du har. Men det rimeligste er selvsagt å grave opp plenen. Jordforbedring er et eget kapittel som kommer senere.
Hva skal du dyrke?
Begynn med det du spiser mye av, og som er enkelt å dyrke. Poteter, salat, grønnkål samt krydderurter, for å ta noen eksempler. Tomater og slangeagurk hvis du har plass og sol. Squash.
Hvor mye av hver? Her gjelder det å tenke på at hvis du sår mye av f.eks. salat, modnes alt samtidig. Det er greit å være glad i salat, men kanskje ikke 21 hoder isberg ferdig samtidig? Å så i omganger er løsningen, med en ukes mellomrom. Eller variere med ulike sorter. I fjor dyrket jeg en pallekarm full av stangselleri. Så mye stangselleri klarte ikke vår lille familie på to å spise opp, så noe er syltet og blader fryst ned.
Litt fundering rundt hva du og/dine spiser mye av, får du igjen for når kjøkkenhagen er på bristepunktet i juli. Det optimale er jo selvsagt å ha passe av alt, ikke for mye eller for lite av noe.
Ferdige småplanter eller frø?
Er du nybegynner, har liten plass i vinduskarmen eller føler deg usikker? Få tak i småplanter. Enten fra gartneri eller bytte med venner eller planteklubber. Kjøper du plantene mens det er fare for frost, holder du liv i dem innendørs i vinduskarmen til det ikke er fare for frost (mai i store deler av landet, tidligere lenger sør, senere nordpå). Plantes ut når jorda er varm.
Utvalget av småplanter varierer, men du bør kunne få tak i tomater, kål, krydderurter, sukkererter og settepoteter og andre planter som krever en tidlig start for å bli modne i løpet av sommeren og høsten.
Men mange grønnsaker får du ikke tak i, enten er det utsolgt eller det er ikke det du er på jakt etter. I tillegg kommer alle de grønnsakene du like gjerne kan så ute snår jorda blir varm om våren, som reddiker, salat og gulrøtter for å nevne noen. Det du må konsentrere deg om i mars/april, er å finne ut av hva du gjerne vil dyrke og om du må starte plantene innendørs. Samtidig må du ha et solfylt sted i hagen du kan dyrke det du ønsker, for å gi plantene optimale vekstforhold og få en god avling.
Skriv en liste over hvilke grønnsaker du ønsker deg. Deretter sjekker du med en god frøkatalog (på nett eller papir) om vekstforhold for hver sort – har du nok sol? Kan noe av det du ønsker deg vokse i halvskygge? Deretter bestiller du frøene du vil ha, fra frøfirmaer eller private foreninger og folk – bruk Facebookgrupper og Google! Noen anbefalte steder finner du i en lenkesamling her.
Et tips uansett hvor du handler: Kjøp økologiske frø (og planter) av opprinnelige sorter, ikke frø som er merket med F1 (hybrider). Med økologiske frø kan du samle inn frø selv fra plantene dine til høsten og så om igjen neste år, mens med hybrider vet du ikke hva du får neste gang. Noen hybrider er dessuten sterile og vil ikke spire.
Hva kan du lykkes med?
Det er noen planter jeg lykkes bedre med enn andre, som jeg gjerne dyrker om igjen hvert år. Det er blant annet poteter (ulike sorter), purre ‘Varna’, romanosalat ‘Parris Island’, gulrøtter, tagetes (for plantebeskyttelse), stilkselleri ‘Utah’ og slangeagurk ‘Marketer’.
Jeg har både sådd og kjøpt krydderurter: timian vokser sakte så det kjøper jeg hos gartneriet, mens oregano og basilkum kan lett sås fra frø. Dill sår du ute når jorda er varm nok (mai).
Hva trenger du nå?
Penn og papir! Oversikt over hageflekken eller balkongen du skal dyrke på. Ta mål av området. Skriv lister på papir eller pc, få oversikt. Bestill frø eller gå på plantejakt. Mange frøleverandører har gode plantebeskrivelser som hjelper deg å finne ut hvor mange planter du får plass til i en rad eller i en pallekarm.
Finn gjerne en god bok om kjøkkenhage, les gode hageblogger fra folk som har holdt på noen år, Datsja for eksempel.
Neste skritt: Så frø innendørs - jeg viser deg hvordan!