Kyllingsuppe fra Thailand — Tom Kha Gai

Bruk kyllingrester i suppe

Kremet og nydelig suppe med kokos­melk, kylling og friske asi­atiske smak­er med galan­garot og sitrongress. Har du rester av kylling? Perfekt!

Tom Kha Gai suppe

Kjært barn har mange navn, noen kaller det kylling­suppe, andre Thai­land­sk kokos­melk­suppe, men er du ute etter den aut­en­tiske smak­en gjør det seg med en tur innom en butikk med godt utvalg asi­atiske grønnsak­er. Navnet betyr nem­lig ‘kylling- og galan­garot-suppe’, Tom = koke, Kha = galan­garot og Gai= kylling. Vi laget denne for første gang i 2012, og den er fort­satt god å ty til når vi har hatt en hel stekt kylling til mid­dag. Da er kyllingrestene per­fekt i denne suppen.

Galangarot i Tom Kha Gai

Galan­gal — eller galan­garot — som brukes i opp­skriften kan likne litt på inge­fær, men er ikke det samme. Galan­gal har en mer sitrusak­tig smak så de to kan strengt tatt ikke skiftes ut med hveran­dre. Skallet til galan­garot er lysere og glat­tere enn inge­fær, og skrapes bort. Får du ikke tak i galan­garot, bør du jus­tere med litt ekstra sitron- eller lime­juice. Les mer om galan­garot på frukt.no

Galangal Galangarot
Galan­garot. (Foto: Pixabay)

Kokosmelk

All kokos­melk er ikke lik. Noen er veldig søte. Bruk­er du en som ikke er så søt, kan du bruke ørlite sukker i til­legg. Noen opp­skrifter har også sopp (Shi­itake osv), men de bruk­er ikke jeg. Sop­pen forsvin­ner i alle smak­ene, og til­før­er ikke noe spe­sielt til suppen.

Tom Kha Gai suppe
Skriv ut Pin
5 fra 1 stemme

Kyllingsuppe fra Thailand — Tom Kha Gai

En deilig var­mende kremet suppe med masse smak. Bruk rester av kylling hvis du har!
Kat­e­gori Suppe
Kjøkken Asi­atisk
Stikko­rd kokos­melk, kyllingsuppe
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 20 min­ut­ter
Total tid 35 min­ut­ter
Porsjon­er 4 porsjon­er

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

Stekt eller fersk kylling?

 • Hvis du har fer­dig­stekt kylling (restem­at), renser du kjøt­tet av skro­get og del­er det i passe biter. Har du fer­sk kylling, tørk­er du den med kjøkken­pa­pir og del­er den i passe biter. Fer­dig­stekt kylling has i de siste 5 min­ut­tene av koketiden. 

Forberedelser

 • Skrell inge­fær og galan­garot og del i hhv tynne strim­ler og skiv­er. Skrell og del sjalot­tløk i to, og skiv halvde­lene. Fin­hakk chili og hvitløk. Del vår­løken i tynne skiver.
  Skrelle ingefær
 • Skvis saften av en lime. 
 • Ta en ham­mer eller kjevle og bank på sitron­gres­set så det splin­tr­er seg (det får ut smak­en bedre), del så hvert gress i 3–4 biter.

Suppen

 • Kok vann og bland med buljongtern­ing hvis du ikke har kyllingkraft.
 • Blank løken i litt matol­je på mid­dels varme, bruk en kjele som rom­mer hele sup­pen. Tilsett hvitløk og halv­parten av chilien på slut­ten av steketiden.
 • Ha kyllingkraft i kje­len med løk/hvitløk, rør om. 
 • Ha i resten av ingre­di­ensene UNNTATT gar­ni­tyren (vår­løk + korian­der) og resten av chilien.
 • Gi sup­pa et oppkok. 
 • Hvis du bruk­er fer­sk kylling, har du i bitene nå. (Har du stek­te kyllingrester, tar du dem i senere).
 • La sup­pa småkoke i ca. 15 minutter.
 • Sjekk at kylling­bitene er kok­te (eller ha i fer­di­ge nå). Ha i resten av chilien + vår­løken. La putre noen min­ut­ter til, smak av med evt mer fish sauce, chili og lime juice. Noen lik­er sup­pen litt søt, prøv med litt lys brunt sukker eller palme­sukker hvis kokos­melken ikke er så søt.
 • Fisk ut bitene av sitrongress og lime­bladene og kast dem (du kan også be folk la de bli igjen i suppeskålen).
 • Strø over korian­derblad­er rett før du skal ser­vere. Det er fint å pynte med noen chili­er også.

Tips

Galan­gal er beslek­tet med inge­fær, men ikke det samme. 
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂