Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Enkelt og godt bringebærsyltetøy

bringebærsyltetøy Mmm, nylaget kortreist syltetøy.

Det beste syl­tetøyet lager du selv av godt modne, søte bringe­bær. Og du trenger min­dre sukker enn du tror.

bringebærsyltetøy

Mmm, nylaget kortreist syltetøy.

Som­meren byr på rike­lig med frukt og bær for den som sanker selv, eller har bær­busker i hagen. Og plukker du modne bær en varm og sol­fylt som­merdag, er bærene så søte at sukker nesten ikke er nødvendig.

Ikke la deg lure til å bruke masse sukker i syl­tetøyet, smak deg fram. Det gjør jeg, og da oppdager jeg at jeg trenger mye min­dre sukker enn i alle opp­skrifter med syl­tetøy. Jeg bruk­er så lite som mulig, og for å sikre hold­barhet har jeg det nylagede syl­tetøyet på et lite glass eller to for umid­del­bar bruk, men fryser resten i små bokser til gufne høst- og vin­ter­dager da varm toast med syl­tetøy og en kopp te er en god start på dagen.

Print Recipe
Bringe­bær­syl­tetøy
bringebærsyltetøy
Stem­mer: 1
Vur­der­ing: 4
Deg:
Gi din vurdering! 
Nøkkelord syl­tetøy
For­bere­delser 10 min­ut­ter
Koke/steketid 10 min­ut­ter
Porsjon­er
liter syl­tetøy
Ingre­di­enser
Nøkkelord syl­tetøy
For­bere­delser 10 min­ut­ter
Koke/steketid 10 min­ut­ter
Porsjon­er
liter syl­tetøy
Ingre­di­enser
bringebærsyltetøy
Stem­mer: 1
Vur­der­ing: 4
Deg:
Gi din vurdering! 
Instruk­sjon­er
  1. Ster­ilis­er et par små norges­glass i ovnen. Finn fram embal­las­je til frys­ing av resten av syl­tetøyet.
  2. Rens og skyll bærene raskt. Hvis du ser at det er larv­er og småkryp i bærene, kan du legge dem i kaldt vann noen min­ut­ter, da fly­ter insek­tene opp. Hell av van­net og klapp bærene tørre med tørkepa­pir.
  3. Det er et poeng å få bærene kokt sam­tidig, så raskt som mulig. Ved mer enn 1 ltr bær, fordel­er du dem i to kjel­er under lokk, så bærene kok­er raskt sam­men. Knus dem litt med tresleiv, øse eller lik­nende.
  4. Skru ned var­men når det kok­er, ha i sukker og rør til det er oppløst. La bær og sukker småkoke i 8–10 min­ut­ter.
  5. Hell syl­tetøyet over på varme, rene glass. De skal være fulle med minst mulig luft, tørk av kan­ten med kjøkken­pa­pir og skru lokket på (men ikke helt igjen). La resten av syl­tetøyet kjøles ned til det kan has i fry­seem­bal­las­je. Glassene opp­be­var­er du mørkt og kjølig, ellers mis­ter syl­tetøyet farge.
Notater

Opp­skriften jus­teres etter meng­den bær. Jeg har mål på innsi­d­en av kje­len jeg bruk­er, og reg­n­er ut sukker­meng­den etter hvor mange liter bær jeg har når det har kokt litt sam­men. Du kan reg­ne ca. 200g sukker for hver liter med bær. Merk at syl­tetøy du kjøper i butikk innehold­er 50 pros­ent sukker — eller mer!

Nydelig på en skive varm toast med smør, på vafler med rømme eller som bløtkake­fyll, eller enkel opp­varmet “top­ping” på vanil­jeis til dessert.

Legg gjerne inn en kommentar