Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

God, gammeldags ertesuppe

Ertesuppe på røkt svineknoke Ertesuppe på røkt svineknoke
Ertesuppe på røkt svineknoke

Erte­suppe på røkt svineknoke

Gule ert­er og røkt svine­knoke gir en nydelig erte­suppe, som er hus­man­nskost og norsk tradis­jon­s­mat på sitt beste. Den beste smak­en får du når kno­ken er røkt, ikke lettsaltet. Får du ikke tak i røkt og må bruke lettsaltet knoke, bør denne legges i vann for å trekke ut noe av saltet, ellers risik­er­er du at sup­pen blir veldig salt.

Print Recipe
God, gam­meldags ertesuppe
Det tar tid å koke erte­suppe. Til gjeng­jeld blir det en stor porsjon som met­ter mange, og som fint kan fry­ses. Opp­skriften er til minst 10 per­son­er. Den gir en veldig tykk, fyldig og god suppe med kjøtt fra kno­ken. Lik­er du sup­pa tyn­nere, kan du bruke mer vann som du tilset­ter etter hvert. Vanske­lighets­grad: Enkel
Ertesuppe på røkt svineknoke
Stem­mer: 0
Vur­der­ing: 0
Deg:
Gi din vurdering! 
Matrett Suppe
Nøkkelord suppe
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koke/steketid 3 timer
Porsjon­er
per­son­er
Ingre­di­enser
Bløt­legg ert­er
Kok­ing av sup­pen
Matrett Suppe
Nøkkelord suppe
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koke/steketid 3 timer
Porsjon­er
per­son­er
Ingre­di­enser
Bløt­legg ert­er
Kok­ing av sup­pen
Ertesuppe på røkt svineknoke
Stem­mer: 0
Vur­der­ing: 0
Deg:
Gi din vurdering! 
Instruk­sjon­er
Bløt­leg­ging
  1. Kvelden før du skal koke sup­pen, bløt­leg­ger du ertene i en stor bolle som du fyller opp med kaldt vann. Det skal være omtrent dobbelt så mye vann som ert­er, da ertene sveller. Dagen etter: Fjern brune/stygge ert­er som fly­ter opp på top­pen av van­net. Når du skal koke sup­pen, heller du av bløt­leg­gingsvan­net og skyller ertene.
Kok­ing av sup­pen
  1. I en stor kjele (8–10 liter) kok­er du opp de bløt­lagte, skylte ertene med salt og vann. La dette koke alene i 1 time.
  2. Imens: Rens og del knollsel­leri og potet i små biter. Rens og del gul­røt­ter i halve skiv­er. Rens og del løk i halve skiv­er. Rens og del purre i skiv­er (det hvite). Spar det grønne til sup­pekvast.
  3. Lag en sup­pekvast av det grønne på purren (brett sam­men) sam­men med timi­ankvis­ter. Bind sam­men med bomull­stråd.
  4. Fjern eventuelt skum og dårlige ert­er fra top­pen av sup­pen med en skje. Tilsett skylt knoke og alle grønnsak­ene og sup­pekvas­ten, samt laubær­bladene.
  5. Skru ned var­men og la sup­pen småkoke under lokk i ca. 2 timer. Rør om iblant, så sup­pen ikke fes­ter seg i bun­nen av kje­len. Har du et par kok­te poteter til overs, kan de deles smått og tilsettes sup­pa. OBS at det vil tykne sup­pen ytterligere. Justér eventuelt van­n­meng­den hvis du synes sup­pa blir for tykk. Vi lik­er sup­pen tykk, men ikke alle gjør det.
  6. Ta opp kno­ken av sup­pekje­len, la den avkjøles litt så du klar­er å håndtere den og skjær vekk fett og gruff. Kjøt­tet deles opp i munn­full­store biter og legges tilbake i sup­pen. Rør om, la det småkoke noen min­ut­ter. Smak til med salt og nykver­net pep­per og servér.
Notater

Vi bruk­er pan­nekak­er som tilbe­hør til erte­sup­pen. Det er noe som bare blir helt per­fekt; søte pan­nekak­er med litt sukker på, sam­men med den salte erte­sup­pen. Det var min beste­mor som serverte meg det slik. Noen bruk­er brød eller flat­brød ved siden av, det er også godt. Men sup­pa står seg også godt på egen­hånd. Noen lik­er litt mer tygge­mot­stand i gul­røt­tene, og min­dre kokt purre. Det opp­når du ved å tilsette begge del­er senere i koketiden.

Dessert? Hva med nys­tek­te pannekaker?