Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kjøttgryte med potetmos-topping stekt i ovn

Kjøttgryte med potetmos Cottage Pie Kjøttgryte med potetmoslokk.
Kjøttgryte med potetmos Cottage Pie


Har du hørt om Cot­tage Pie? Dette er det samme, og det har ingent­ing med pai å gjøre. En enkel rett som du kan få til å se flott ut hvis du er nøye med potet­mosen på top­pen av for­men. Men til hverdags er det ikke nød­vendig. Til denne kan du bruke kver­net kjøtt eller oksekjøtt i biter.

Print Recipe
Kjøttgryte med potetmos-topping
Deilig kjøttgryte med potet­moslokk. Vanske­lighets­grad: Enkel
Kjøttgryte med potetmos Cottage Pie
Stem­mer: 0
Vur­der­ing: 0
Deg:
Gi din vurdering! 
Porsjon­er
porsjon­er
Ingre­di­enser
Potet­mostop­ping
Porsjon­er
porsjon­er
Ingre­di­enser
Potet­mostop­ping
Kjøttgryte med potetmos Cottage Pie
Stem­mer: 0
Vur­der­ing: 0
Deg:
Gi din vurdering! 
Instruk­sjon­er
 1. Hakk løk, riv gul­rot, fin­hakk hvitløk, hakk kry­d­deret og sørg for at kjøttdeigen/oksekjøttet har ligget ute i romtem­per­atur en stund og ikke tas rett fra kjøleskapet til stekepan­nen. Bruk­er du kjøtt, skjær det i passe store munn­full-terninger (større enn til lap­skaus). Sett ovnen på 200 grad­er.
 2. Brune kver­net kjøtt i smør på mid­dels sterk varme i stekepanne eller stor gryte i ca 3–4 min­ut­ter. Ha evt i mer smør når du har i løken, og la den surre med kjøttdeigen.
 3. Ha i grovt revet gul­rot og hvitløk, pass på var­men. Løk og hvitløk skal bli mykt og blankt, ikke godt stekt. Stek i ca 5 min­ut­ter.
 4. Ha i tomat­puré og la den steke litt i pan­nen. Ha i worch­ester­sauce og kry­d­derne, rør om i et par min­ut­ter.
 5. Hell over rød­vi­nen og kok den inn til den nesten er borte. Ha så i buljong. Rør sam­men, og la dette småpu­tre inn til det har tyknet og ikke er en tynn suppe. Smak til med salt og pep­per.
 6. Mens kjøt­tet putr­er: skreller, vasker, kok­er eller damper du poteter i kvarte biter til de er kokt.
 7. Hell av van­net av potetene, ha potetene tilbake i den varme kje­len så de får dam­pet av litt og tilsett ca 75 g smør i biter som du rør­er godt inn. Bruk en potet­presse eller stamp dette til potet­mos eller stappe. Rør inn egge­plom­mer, smør og spe med melk (god og tykk kon­sis­tens) og tilsett ca 2 ss av parme­sanos­ten helt til slutt (spar resten). Smak til med salt og pep­per.
 8. Hell/legg kjøt­tb­landin­gen jevnt i bun­nen av en ild­fast form. Potet­mosen skal ligge over som et lokk.
  Kjøttgryte lag i form
 9. Bruk en stor skje, og jobb deg fra ytterkan­ten og inn mot midten så du får dekket fyl­let i bun­nen. Mosen kan også sprøytes på med sprøytepose (bruk stort munnstykke). Sørg for at mosen ser fin ut med top­per, eller lag bøl­gemøn­ster med en gaffel og strø over resten av parme­sanos­ten.
  potetmos legges over
 10. Settes midt i ovnen i ca 20–25 min­ut­ter ved 200 grad­er eller til potet­mosen er pent gyllen.
  Gyllent lokk av potetmos
Notater

Det er ingent­ing i veien for å tilsette mer grønnsak­er, for eksem­pel grønne ert­er (se bildet over). Det går også fint å bruke litt min­dre kjøtt og mer gul­rot og løk.
Du kan bytte ut oksekjøtt med lam­mekjøtt, bruk da hønse­buljong eller grønnsaks­buljong. PS: Bildene vis­er et tyn­nere potet­moslokk enn du får i opp­skriften (jeg bruk­te litt min­dre potet akku­rat da).


Legg gjerne inn en kommentar