Lag ditt eget solbærsyltetøy

Friskt solbærsyltetøy

Solbærsyltetøy

Sol­bær­syl­tetøy er både friskt og godt, og denne opp­skriften er per­fekt for deg som lik­er litt min­dre søtt syl­tetøy. Du kan øke sukker­meng­den hvis du vil. Per­son­lig lik­er jeg ikke så godt syl­tetøy fra butikk, det er så van­vit­tig mye sukker i stedet for bær.

Sol­bær­syl­tetøy er nydelig på toast og rund­stykker, og kan brukes som kake­fyll, til oste­fatet eller på pan­nekak­er. Sam­boeren min sverg­er til sol­bær­syl­tetøy på havre­grynene i stedet for blåbær.

Jo mer sukker, jo lettere stivt syltetøy

Bruk­er du mer sukker enn i opp­skriften, får du let­tere sti­vere syl­tetøy. Du kan også tilsette syl­tepul­ver hvis du som meg lik­er min­dre sukker og mer bærs­mak. Husk at syl­tetøy stivn­er mer når det avkjøles. Er du usikker på om syl­tetøyet blir stivt nok, kan du bruke tallerken­testen: Legg en tallerken i kjøleskapet så den blir kald. Ta en teskje syl­tetøy på tallerke­nen og sett den tilbake i kjøleskapet for rask ned­kjøling. Dra en skje gjen­nom det kalde syl­tetøyet. Fly­ter ikke sporet etter skjeen igjen, er syl­tetøyet ferdig.

Denne opp­skriften er skrevet om og gjort mer detal­jert, da jeg fikk e‑post fra folk som ikke hadde så mye erfar­ing med syl­tetøy. Er du dreven på å sylte, vet du hva du skal gjøre og får bare skum­lese detaljene 🙂

Har du en annen mengde bær, les under ‘For­bere­delser’ om hvor­dan du reg­n­er ut sukker­meng­den til denne oppskriften.

Solbærsyltetøy
Skriv ut Pin
3.94 fra 16 stemmer

Solbærsyltetøy

Opp­skriften er til 4 små norgesglass.
Kat­e­gori Saft­ing og sylting
Kjøkken Norsk, Tradis­jon­s­mat
Stikko­rd sol­bær, syltetøy
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 25 min­ut­ter
Total tid 40 min­ut­ter
Porsjon­er 4 glass

Utstyr

  • 1 stor bolle, til rensede bær
  • 1 kjøkken­vekt, til å veie opp bær og sukker
  • 1 stort dørslag, evt.
  • 1 stor vid kjele, eller to kjeler
  • 1 sleiv, å røre med
  • 1 syl­teter­mome­ter
  • 1 øse

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

Foreberedelser

  • Fjern dårlige bær, rusk, blad­er og gruff fra bærene og skyll dem raskt i kaldt vann. Bruk gjerne et stort dørslag. 
  • Ha rensede bær over i en stor bolle som du har tar­ert på kjøkken­vek­ten. Du trenger ca. 1/3 sukker i forhold til bær til et syl­tetøy som ikke skal bli for søtt, alt­så 500g sukker til 1,5 kg bær eller 3,3 dl sukker hvis du har 1 kg bær.

Sterilisering av glass

  • Sett nyvaskede, rene glass og lokk i ovnen og sett ovnen på 110 grad­er. La glassene stå i 10 min­ut­ter på 110 grad­er, og la de stå til de er tørre og de skal fylles. 

Koking av syltetøyet

  • Hvis du ikke har en stor og vid kjele kan du fordele rensede bær og vann i to rene kjel­er, for at bærene skal koke på kor­test mulig tid og bli gjen­nom­varme (eller kok i to omganger). La bær og vann koke opp. Det skal koke i ca. 6–10 min­ut­ter under omrøring til bærene er kokt istykker.
    1,5 kg sol­bær, 2 dl vann
  • Ta kjelen(e) av plat­en, og rør inn sukkeret med en ren sleiv e.l. til det er helt oppløst. Ta en teskje og smak om du synes syl­tetøyet er søtt nok, hvis ikke tilset­ter du 50g sukker av gan­gen til du er fornøyd. Sjekk at sukkeret er helt oppløst.
    500 g sukker
  • Gi syl­tetøyet et opp­kok. La det koke i ca. 5–10 min­ut­ter (du kan korte ned koke­ti­den hvis du bruk­er mye mer sukker) til du når 104 grad­er. Skum av under­veis hvis nød­vendig (du fjern­er skum for­sik­tig med en skje eller hullsleiv). 
  • Hvis du bruk­er to kjel­er: Hell syl­tetøyet fra en kjele til den andre, så du bland­er det (da slip­per du bekym­re deg om nøyak­tig sukker­mengde i de to porsjonene). og gi det et raskt oppkok.
  • De varme, ster­ilis­erte glassene rett fra ovnen skal fylles nesten helt opp til kan­ten med varmt syl­tetøy så raskt som mulig, så det ikke er mer enn 0,5 cm luft mel­lom syl­tetøyet og kan­ten. Tørk av kan­tene på glassene med en ren klut eller kjøkken­pa­pir. Er det søl på kan­ten eller lokket/pakningen blir ikke glas­set helt tett.
  • Skru lokket på, snu glassene opp/ned på et tykt kjøkken­hånd­kle (det blir vaku­um og da ser du om det er helt tett) og la syl­tetøyet avkjøles på trekkfritt sted. Sett glassene mørkt og kjølig.

Hvis du skal fryse syltetøy

  • Vet du at noe skal i fry­seren, ikke bruk glass (som kan sprekke hvis de er for fulle) men avkjøl syl­tetøyet og ha over på plas­t­bokser eller annen embal­las­je som tåler inn­frys­ing. Husk: aldri varm mat i fryser.

Tips

Ved 104 grad­er rea­ger­er sukker med pek­tin og syre, så syl­tetøyet blir stivt når det kjøles ned.
Over­modne bær kan gi et litt tynt syl­tetøy, da bærene innehold­er noe min­dre pek­tin. Du kan motvirke dette ved å droppe vann. Modne sol­bær er veldig søte i seg selv, synes jeg — så jeg fore­trekker å bruke det for smak­ens skyld. Husk at syl­tetøyet tykn­er når det blir avkjølt. 
Hold­barhet: Har du vært nøye med rene glass og utstyr, kan syl­tetøyet holde lenge. Når du først åpn­er syl­tetøy­glas­set må det opp­be­vares i kjøleskap, da er hold­barheten kor­tere. Det er ikke tilsatt kon­server­ingsmi­dler, og hver gang du åpn­er lokket eksponer­er du syl­tetøyet for alt av bak­erier som er rundt oss. 
En grei måte å sikre at du bevar­er syl­tetøyet på uten at det kom­mer mugg/bakterier, er å ha noe på glass og noe i bokser i fry­seren. Når du tin­er opp syl­tetøyet kan du ha det over på glass og opp­be­vare i kjøleskap.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂

Næringsinnhold

Porsjon: 100gKalo­ri­er: 155kcal (8%)Kar­bo­hy­drater: 107.6g (36%)Pro­tein: 1.3g (3%)Fett: 1g (2%)Met­tet fett: 0.1g (1%)Kali­um: 346mg (10%)Kost­fiber: 5.2g (22%)Sukker: 107.6g (120%)Vit­a­min C: 159mg (193%)Kal­si­um: 65mg (7%)