Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Spaghetti Bolognese, den beste pastasausen med redusert kjøttmengde

Dette er en av de aller beste tomat­baserte pas­tasausene jeg vet om. Nydelig laget på ferske tomater fra hagen, og kjem­pe­god også med gode tomater fra boks eller papp. 

spaghetti bolognese

Spaghet­ti Bolog­nese, den beste tomat­baserte pas­tasausen i ekstra drøy versjon.

Den stam­mer fra et opp­skrifthefte på 90-tal­let og har blitt videre­foredlet gjen­nom årenes løp. Den siste ver­sjo­nen bruk­er små mengder kjøtt, og kan også lages kjøt­tfri. Det er drøy mat, med mye grønnsak­er og lite kjøtt.
Se notater ned­er­st for tips til hvor­dan du byt­ter ut eller sløyfer ingredienser.

PS: Du kan bruke denne til lasagne også! Og jo lenger den får koke, jo bedre blir den.

Print Recipe
Spaghet­ti Bolognese
Dette blir en breddfull gryte på 5–6 liter med ver­dens beste pas­tasaus.
spaghetti bolognese
Stem­mer: 0
Vur­der­ing: 0
Deg:
Gi din vurdering! 
For­bere­delser 20 min­ut­ter
Koke/steketid 1 time
Porsjon­er
porsjon­er
Ingre­di­enser
For­bere­delser 20 min­ut­ter
Koke/steketid 1 time
Porsjon­er
porsjon­er
Ingre­di­enser
spaghetti bolognese
Stem­mer: 0
Vur­der­ing: 0
Deg:
Gi din vurdering! 
Instruk­sjon­er
  1. For­bere­delser: Ta kjøttdeigen ut av kjøleskap så den får tilnærmet romtem­per­atur. Vask og kutt stangsel­leri i halve skiver/biter (del på langs og så kut­ter du den opp). Skrell og riv gul­røt­ter grovt på riv­jern. Skrell og grovhakk løken. Fin­hakk hvitløk. Skjær ferske tomater i terninger (eller bruk tomater på boks). Kok vann til buljong og ha i buljongtern­ing hvis du ikke har kraft.
  2. Ha litt matol­je i en stekepanne, og stek løken blank sam­men med stangsel­leri på mid­dels varme. Ha i revet gul­rot og bland inn. Ha i fin­hakket hvitløk. Lag plass i midten av pan­na, og ha i tomat­pure og la den surre sam­men med resten et par min­ut­ter. Ha i grønnkålen og svett ned et par min­ut­ter. Ha alt sam­men over i en stor gryte.
  3. Hell buljon­gen i gry­ta, og tilsett tomater (ferske i små biter eller fra boks). Kok opp, la dette småkoke videre.
  4. Stek bacon­biter i stekepan­nen og ha over i gry­ta. La småkoke videre.
  5. Bruk litt meieris­mør og stek kjøttdeigen godt. På slut­ten salter og peprer du den, og strør over tør­ket timi­an. Bruk­er du fer­sk, hop­per du over dette og har fer­sk timi­an i gry­ta i stedet. Bland sam­men og stek et par min­ut­ter og ha over i gry­ta.
  6. Nå tilset­ter du laubær­blad i gry­ta sam­men med oregano og fin­hakket chili, men ven­ter med fer­sk basi­likum. Basi­likum has i de siste ti min­ut­tene av koke­ti­den mens du set­ter igang spaghet­ti. Sausen bør putre i minst en halv­time før du tilset­ter basi­likum, og sausen blir bare bedre jo lenger den kok­er.
  7. Smak til. Man­gler sausen syre, tilset­ter du litt saft fra en sitron. Er tomatene veldig syrlige, bruk­er du 1 ts sukker for å runde av smak­en. Salte og pepre.
  8. Kok spaghet­tien, anrett spaghet­ti og en øse med saus over på hver tallerken og riv god parme­san over. Selv lik­er jeg litt fer­sk basi­likum på i til­legg. Det er veldig godt med litt focac­cia til!
Notater

TIPS: Bytte av ingre­di­enser: Bruk gjerne grønnsaks­buljong i stedet for okse­buljong. Veg­e­tar­vari­ant lager du ved å bytte ut kjøttdeigen og baconet (og kutte ned litt på koke­ti­den). Bacon kan sløyfes hvis du ikke har, selv om du smak­er forskjell er sausen god uten! Merk at det er bortkastet å bruke større mengder kjøttdeig enn her. Men har du f.eks en halvk­i­lo kjøttdeig å bruke, utvider du grønnsak­ene med 1 hele veien og bruk­er litt mer buljong og tomater.

Bruk­er du ferske tomater kan det være de har lite saft i seg. I såfall kan du jus­tere med noe mer buljong eller vann.

Grønnkål er ikke med i orig­i­nalopp­skriften, men noe vi har lagt til senere for å få sausen enda sun­nere, men kan droppes hvis du ikke har det. Bruk tørkede urter hvis du ikke har ferske, men da i litt min­dre mengder (NB du skal IKKE bruke tør­ket basi­likum hvis du ikke har fer­sk, men litt mer timi­an enn oregano).

Den er super å fryse, og eventuelle rester av den er digg i ostes­mør­brød, som piz­za­saus (tilsett litt mer oregano på piz­za­en), eller til lasagne.

Mengde: Når det står 2–3 er det ment at hvis gul­rot, stilk­sel­leri eller løk er av mid­dels stør­relse, bruk­er du det høyeste antallet. Er de store, det laveste antallet.

Jeg lik­er godt en bit focac­cia til, eller en real skive hvis jeg har nybakt brød!

Spaghet­ti­man­gel? All slags pas­ta fun­ger­er med denne sausen.

 

Legg gjerne inn en kommentar

Vis
Del på Facebook
Del på Twitter
Pin til Pinterest
Del på Reddit
Skjul