Slik koker du kokefaste poteter

Potet som holder fasongen

Koke­faste poteter er all­round-poteten som blir til nydelig grateng, kan bakes i ovn, grilles, er per­fek­te til pommes frites og mye mer. Slik kok­er du den!

kokefaste poteter

Når du skal koke koke­faste poteter, kan du velge å beholde skallet på eller skrelle dem. Siden de net­topp er koke­faste, er det mange som vel­ger å skrelle potetene.

Uansett: Velg poteter som er noen­lunde like i stør­relsen, da er de kokt fer­dig på omtrent samme tid. Del heller en potet som er alt­for stor.

I denne kat­e­gorien potet finner vi også mange såkalte fer­skpoteter (også kalt nypoteter) som kom­mer i han­de­len utpå som­meren. Ferske poteter har et tynt skall som ikke behøver å skrelles, du skrubber/vasker bare potetene først.

Koke i vann (med eller uten skall):

Dette fun­ger­er for de fleste koke­faste (og mid­dels melne) potet­sorter som Aster­ix, Beate (egn­er seg også godt som bakt), Arielle, Fol­va, Solist og Hassel:

  • Legg vas­ket og skrelt potet i en kjele og ha på kaldt vann så potetene er dekket. For å spare tid kan du også helle over kok­ende vann.
  • Tilsett 1 ts salt pr liter vann hvis du kok­er uten skall. Med skall kan du droppe saltet.
  • Kok opp vann og poteter under lokk. Skru ned var­men når det er kokt opp, og la potetene småkoke under lokk på mid­dels varme i 20–30 min­ut­ter. Små poteter har naturligvis litt kor­tere koketid enn store poteter.
  • Sjekk med en skarp kniv på de største potetene om de er blitt møre, kniv­en skal lett kunne skjære inn i poteten når den er ferdig.
  • Ta kje­len til utslagsvasken og hell av koke­van­net. Bruk gry­tek­luter og forskyv lokket på kje­len så van­net ren­ner ut mens potetene hold­er seg i kje­len. La potetene dampe seg tørre uten lokk, du kan også sette potetk­je­len tilbake på pla­ta noen min­ut­ter men pass på at det ikke svir seg. Sett kje­len til side og legg et bret­tet kjøkken­hånd­kle over så hold­er potetene seg varme.

Dampkoke med skallet på:

Legg en damprist i bun­nen av potetk­je­len, og fyll på kaldt eller varmt vann opp til ris­ten. Kok opp, og skru ned var­men til det halve. Regn med omtrent samme koketid som i vann.

Når potetene er fer­di­ge, kan du ser­vere dem i en bolle med litt fin­hakket per­sille, krus­per­sille eller dill over hvis det skal være litt fint.

Hvor mange poteter trenger du per person? 

Vi reg­n­er van­ligvis ca. 150 gram potet per per­son opp­til det dobbelte (300 g) for stor­spiste. En potet kan veie litt forskjel­lig, men to store poteter per per­son pleier å være bra. Til de store fest­mid­da­gene som jul og lik­nende, ville jeg reg­net tre poteter per person.

Skal du bake poteter, vel­ger du en stor potet av f.eks Beate. Ofte får du kjøpt egne bake­poteter, eller sjekk i løsvektkassen.

Pommes frites lages gjerne av Aster­ix. Regn omtrent samme mengde som til fløtegratinerte.

Til fløte­gratin­erte poteter (4 per­son­er) trenger du ca 10 poteter.

Lær mer om potet her.

Lær å koke melne poteter her.

Les mer om potet hos frukt.no