Slik koker du perfekt basmati-ris

Kunsten å koke ris

Per­fekt kokt ris hver gang, garantert!
Kylling med ris

Over­rask­ende mange klar­er ikke å koke ris. Det vil si, det blir jo ris men den blir søkk våt eller under­kokt. Og det er ikke så rart, for mange veiled­ninger er i beste fall ville­dende når det gjelder koketid. En gang var vi på mid­dag hos noen som kok­te ris i liter­vis med vann, og helte av van­net til slutt. Resul­tatet ble våt ris.

Dobbelt så mye vann som ris

Forme­len for per­fekt kokt ris er enkel: 1 dl bas­mati-ris per per­son. Litt mer hvis ris er hov­ed­in­gre­di­ens og det er skrint med grønnsak­er. Bruk alltid dobbelt så mye vann som tørr (ukokt) ris.
Når risen er fer­dig kokt og avdam­pet, er den passe tørr og «står» rett opp i kje­len på denne måten:

Pefekt kokt basmati ris
Fer­dig kokt bas­mati-ris. Ser du hvor­dan risko­rnene “reis­er seg” i kjelen?
Vi kjøper helst ris i sekker, som dette. Det er god ris, og mye rimeligere enn småpakker.
perfekt kokt basmati ris og kylling
Skriv ut Pin
4.07 fra 16 stemmer

Slik koker du perfekt ris

Føl­ger du denne veiled­nin­gen nøyak­tig, får du per­fekt bas­mati-ris. Hver gang.
Kat­e­gori Tilbe­hør
Kjøkken Asi­atisk, Indisk, Kinesisk
Stikko­rd ris
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 20 min­ut­ter
Total tid 40 min­ut­ter
Porsjon­er 2 porsjon­er

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

  • Skyll bas­matirisen godt og legg i bløt i kaldt vann i 15 min­ut­ter for å fjerne unødig stivelse. Jeg har risen i dørslag i kje­len jeg skal koke i, og fyller på vann så risen dekkes. Skyll av under ren­nende vann, rist av over­flødig vann, hell så den fuk­tige risen tilbake i skylt kasserolle (3 liters kasserolle/kjele er fint til 2 dl ris).
  • Ha i dobbelt så mye kaldt vann som du målte opp tørr ris (4 dl i eksem­pelet her).
  • Tilsett 1 ts salt.
  • Sett på lokk og la ris og vann koke opp. Da skrur du plat­en umid­del­bart ned til 1 (laveste innstill­ing) og lar risen småpu­tre i nøyak­tig 20 min­ut­ter. Ikke rør lokket! Ikke se på risen, ikke ta lokket av.
  • Etter 20 min­ut­ter tar du kje­len av pla­ta og set­ter den på et kjøligere under­lag. Risen skal nå trekke i 5 min­ut­ter, fort­satt med lokket på.
  • Etter 5 min­ut­ters trekking/damping tar du av lokket. Per­fekt bas­matiris har ‘reist seg’ i kje­len (se foto over) og er ikke våt og kle­brig. Nå fluffer du opp risen for­sik­tig med en gaffel. 

Tips

Kan denne opp­skriften brukes på alle typer ris og gi samme resul­tat? Nei. Det finnes mange forskjel­lige typer ris. Ulike natur-ris blandinger, for eksem­pel, særlig de helt sorte kornene er helt andre sorter og krev­er ofte mye lengre koketid. Skyll alltid risen først, og se koke­ti­den på pakken.
Server­ingstips: For å legge risen pent hvel­vet som på bildet, bruk­er du en liten, rund bolle (smurt lett med litt nøy­tral olje) som du fyller med ris til kan­ten (ikke stapp hardt) og hvelver ut på tallerkenen.
Ris til overs?
Lag stekt ris i mor­gen med rester.
Eller Nasi Goreng (stekt ris med kylling)
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂

Næringsinnhold

Porsjon: 125gKalo­ri­er: 262kcal (13%)Kar­bo­hy­drater: 57g (19%)Pro­tein: 6.1g (12%)Fett: 0.5g (1%)Met­tet fett: 0.2g (1%)Salt: 0.01g (1%)Kost­fiber: 2.2g (9%)Sukker: 0.2gKal­si­um: 20mg (2%)Jern: 0.4mg (2%)