Slik lager du stekt ris (Fried rice) av risrestene

Ris som restemat

Enten du har rester igjen av ris eller er fysen på en rimelig og god mid­dag: Stekt ris er løsningen.

stekt ris - fried rice
Stekt ris — Fried rice, med en skvett soy­asaus. Her hadde vi bare litt grønnkål, løk, hvitløk, papri­ka og gulrot.

Vi lager stekt ris ofte. Vi er såpass glad i det, at vi plan­leg­ger for det og kok­er en dobbel porsjon bas­matiris så vi har til stekt ris dagen etter. Uhæ, tenker du kan­skje, og har lest advarsler om mat­forgift­ninger med ris og pas­ta som skyldes bak­te­rien Bacil­lus cerus. Eller utsagn som «kok bare det du trenger» fra folk som gjerne fores­lår noe helt nytt til mid­dag hver dag gjen­nom uka. Stikko­rd her er plan­leg­ging og nedkjøling.

Lar du ris, pas­ta (og en hel del annen mat) bli stående i et varmt rom i timesvis, dri­ver du med risikosport. Under 10 varmegrad­er trives bak­te­rien der­i­mot dårlig, og den stur­er i kjøleskapet. Med dagens strøm­pris­er er det så mange som har det iskaldt på kjøkkenet at det er fris­tende å skrive noe fleip om dette, men jeg skal ikke tøyse om matforgiftninger.

Få risen kald så raskt som mulig

For å unngå bak­terievekst er det om å gjøre å få mat­en i kjøleskapet. Men varm mat skal jo ikke settes rett i kjøleskap! Derfor:

Når bas­matirisen er fer­dig kokt, lar du lokket være av kje­len. Behold­er du lokket på mens risen avkjøles, sam­ler det seg damp fra den varme risen på under­si­da av lokket som dryp­per ned igjen i den tørre risen. Og stekt ris blir vel­lykket når risen er tørr, ikke våt.

Når vi er fer­di­ge med å spise mid­dag er risen (i kje­len med lokket av) blitt lunken. Jeg leg­ger den over i en vid boks – jo større over­flate, jo raskere ned­kjøling. Kjelen/gryta hold­er på var­men, så alter­na­tivet er å kjøle ned kje­len i litt vann i oppvaskkummen.

Jeg lar risen ligge i bok­sen til den er avkjølet nok (kjølig å ta på) til å sette på lokk, og set­ter bok­sen i kjøleskapet. Er det snakk om store mengder ris, bruk­er jeg flere bokser for hur­tigst mulig nedkjøling.

Kom igjen, nå lager vi stekt ris!

Dagen etter er det tid for å lage stekt ris. «Kan jeg ikke koke ris og lage stekt ris rett etter­på», lur­er du kan­skje på. Jo, men det blir ikke så vel­lykket, for risen er da varm og blir mer kokt enn stekt i stekepan­nen, etter vår erfar­ing. Du kan koke risen tidligere samme dag, eller til mid­dag dagen i forveien (enklest).

Hva blander du med stekt ris?

Vi bruk­er alltid gul løk og hvitløk. Deretter kom­mer vari­asjonene etter hva vi har av rester og hva som er i kjøleskap og skuf­fer: Papri­ka, grønnkål, beter, man­gold, gul­rot, min­i­mais osv. går fint, og som pro­tein bruk­er vi egg, skinkebiter eller rester av kylling eller annet kjøtt, bøn­ner eller ert­er. Det meste fun­ger­er, for risen er nøy­tral. Kok­te grønnsak­er fra i går? Yes. På bildet over har vi stekt ris sam­men med løk, hvitløk, grønnkål, litt gul­rot og paprika.

Vi bruk­er litt soy­asaus eller Ket­jap man­is (Con­imex’ er best) til/på stekt ris, men det er også digg med chili-sauser, sure eller søte. All den tid dette er basert på restem­at, vil opp­skrift være veile­dende ift mengde. Du bruk­er det du har.

Du kan også bruke rester av byg­gryn i opp­skriften i stedet for ris.

stekt ris - fried rice
Skriv ut Pin
4 fra 1 stemme

Stekt ris — Fried rice

Stekt ris er per­fekt utnyt­telse av ris­rester og andre mid­dagsrester. Og så smak­er det godt!
Kat­e­gori Hov­e­drett, Vegetarisk
Kjøkken Indone­sisk
Stikko­rd restem­at, ris, stekt ris
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 15 min­ut­ter
Total tid 30 min­ut­ter
Porsjon­er 3 porsjon­er (ca.)

Ingredienser:

Stekt ris

Tilbehør

Slik gjør du:
 

Foreberedelser

  • Kok ris i forveien (les tek­sten over opp­skriften for tips) og ta den avkjølte, kok­te risen ut av kjøleskapet en stund før du beg­yn­ner å steke. 
  • Del opp alt av grønnsak­er og restem­at du har i passende biter før du beg­yn­ner å steke. Legg f.eks på en tallerken så du kan skyve dem ned i stekepan­nen etter hvert. Selve stekin­gen går kjapt, så finn frem alt du trenger. Det gjelder også krydderne.

Stekt ris

  • Ha olje i varm wok­panne eller stor, dyp stekepanne på god varme. Stek løk til den er blank og myk. Ha i hvitløk på slut­ten. Ha midler­tidig over på et fat/i stor bolle.
  • Har du rester av kok­te grønnsak­er (blomkål, broc­coli, gul­rot, potet osv) del­er du dem i munn­full­store biter og lar de raskt varmes i pan­nen i litt olje. Legg over på fat/bolle.
  • Stek raskt ferske grønnsak­er i omganger, for de fleste har ulik steketid. Grønnsak­ene skal ikke bli helt myke eller godt stekt. Bruk en skvett olje for hver runde, legg alt over på fat/bolle.
  • Ha i mer olje, og ha i den avkjølte risen, bryt opp eventuelle klumper, og vend den i pan­nen. Risen skal bli litt gyllen, og du skal ikke “grøte den til” ved å røre for vold­somt. (Har du mye ris eller en liten panne, stek i omganger. Hell risen over på et fat eller liknende).
  • Hvis du vil bruke egg: ha litt smør/olje i pan­nen, visp egg med litt salt og pep­per og hell i pan­nen. Rør godt, det skal bli omtrent som eggerøre, men behøver ikke være helt ferdigstekt.
  • Ha risen og alt av grønnsak­er tilbake i pan­nen sam­men med eggene. Vend alt sam­men og kry­dre (se tips til krydder).
  • Skvett over litt Ket­jap Man­is og/eller soy­asaus, og bland raskt om. Ris­b­landin­gen skal ikke bli våt! 
  • Serv­er straks.

Tips

Har du ikke har laget kry­d­der­miks, kry­dr­er du med f.eks pep­per, chili eller chiliflakes, litt hvitløkpul­ver og inge­fær­pul­ver, eventuelt spiskum­min, papri­ka og løkpul­ver hvis du har det. Kry­drin­gen tar du helt til slutt når alt er stekt.
Opp­skrift på Nasi Goreng kry­d­derb­land­ing.
Finner du ikke Ket­jap man­is (fra Con­imex) i butikken? Oluf Lorentzen har den. Jeg kan anbe­fale den. En flaske var­er i lang tid!
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂

Næringsinnhold

Porsjon: 100gKalo­ri­er: 91kcal (5%)Kar­bo­hy­drater: 11g (4%)Pro­tein: 4.7g (9%)Fett: 2.9g (4%)Met­tet fett: 0.4g (3%)Salt: 0.97g (65%)Kost­fiber: 0.9g (4%)Sukker: 1.4g (2%)

Les mer: Om bak­te­rien hos Mat­til­synet. | Per­fekt ris hver gang: Kok per­fekt ris.