Mange har dilla på å dyrke tomater, og mange sliter med å få det til. Ofte er man for tidlig ute med å så, sår for tett eller klarer ikke å gi tomatplantene optimale forhold. Vi presenterer tomatskolen med gode tips!
Hva slags tomater? Velg gjerne sorter som rekker å bli modne, ikke begynn med store bifftomater eller italienske pastatomater hvis du ikke er erfaren og har klimaet til det, da kan du bli skuffet. Velg gjerne busktomater, noen som får små frukter, så du opplever gleden av å plukke modne tomater! Ampeltomater er populært, men vær oppmerksom på at noen av dem blir veldig store og bør stå på et bord eller liknende, de kan bli for tunge til å henges opp.
Tomater sådd fra frø
Tomater sås noen uker før siste frostnatt hos deg, 8–10 uker før er vanlig. Klimaet i landet varierer, så selv om du ser på Facebook at andre sår i februar, betyr ikke det at du er sent ut når du sår i mars hvis du bor kaldere til. Du kan så tidlig hvis du har oppvarmet drivhus du skal ha tomatplantene i. Planter du ut i slutten av mai på friland eller i kaldt drivhus, sår du altså i mars.
Ikke så halve posen med tomatfrø hvis ikke du har plass til like mange planter. Tomatfrø jeg har sådd, har veldig høy spiringsprosent. Det betyr at du kan så tynt, og regne med at nesten alle frøene spirer.
Kjøp helst tomatfrø eller ta frø fra egne tomater, ikke bruk frø fra butikktomater for da vet du ikke hvordan resultatet blir (og ofte vet du heller ikke hva slags tomat det er). Husk at tomatene som selges i butikken har vært dyrket frem under helt andre forhold enn det vi har inne eller i hagen.
Spirer i romtemperatur
Frøene spirer i romstemperatur (rundt 22 grader), så dem i melkekartoger, minidrivhus eller hva du måtte ha. Bruk såjord, frøene har med seg matpakke og trenger overhodet ikke den ekstra næringen det er i plantejord når det spirer. Et frø inneholder faktisk fett som opplagsnæring som blir omsatt under spiringen. Frøene skal ca 0,5 cm ned i jorda. Hold jorda fuktig til frøene spirer. Du kan bruke plast over pottene eller dusje jorda med vann nå og da hvis det trengs.
Frøene spirer raskt, etter en ukes tid ser du frøbladene titte frem. Frøblader er de første smale bladene før de tomatbladene kommer. Når de har reist seg godt opp fra jorda, skal plast eller lokk fjernes. Når de har fått litt store egne blader i tillegg til frøbladene, kan de prikles om. Nå skal hver lille plante få sin egen lille potte med god plantejord. En frøplante skal ikke plantes opp i en diger potte første gang. Som du ser på bildet under, planter jeg dem såpass dypt at det er jord rett oppunder frøbladene.
Nå gjelder det å ikke ta vare på alle spinkle og puslete planter, men potte opp de kraftigste og fineste frøplantene, det er dem du ønsker å drive videre. Mange sår tomater med to og to frø i såbrett, det er lurt for da kan du fjerne den ene når du prikler om. Pott opp med jord helt opp til første bladpar så tomatplanten kan utvikle et godt rotsystem.
Små tomatplanter i potter
Nå bør plantene ha det litt kjøligere, ned mot 16–18 grader og få rikelig med lys. Her er vekstlys gunstig hvis du sår tidlig. Gir du plantene for lite lys kombinert med høy varme, får du lange tynne planter som strekker seg etter lyset.
Har du plantene i vinduskarmen må du være oppmerksom på det kraftige sollyset, det kan fort svi småplantene. Dekk nedre del av vinduet med plast eller liknende for å beskytte tomatplantene hvis det er sterk sol.
Nå vanner du litt mer sparsomt. Pottejordas overflate kan godt bli litt tørr, men ikke uttørket. Vann gjerne undenifra og la planten ta opp vann selv når den har etablert seg litt. Får du mugg på jorda eller plantene, vanner du altfor mye. Skift gjerne ut jorda.
Når plantene er 15–20 cm høye, sjekker du om det er på tide å plante om en gang til. Hvis røttene når helt ut til pottekanten, er det på tide å plante om.
Bruk gjerne en melkekartong med flere hull i bunnen eller høy potte av tilsvarende størrelse. Har du sådd ranketomater bør de støttes opp med pinne. Busktomater skal klare å holde balansen selv, hvis ikke plantene er for spinkle. Fyll de nederste cm i potten med jord og pott opp slik at jorda når helt opp til første bladpar. Trykk jorda litt sammen og vann.
Tomatplanter skal ha næring, men er ikke så krevende før den blomstrer. Du trenger ikke tilføre næring før etter et par uker, jorda du har pottet om med er jo næringsrik! Og vær OBS på at flytende økologisk næring kan inneholde rester av sprøytemidler!
Hvis temperaturen holder seg lav, kan det være du må ha plantene inne lenger enn du hadde tenkt. Det kan være du må potte dem om en gang til i enda større potte og støtte opp med høyere støttepinner.
Herding av tomatplanter
For å sikre god vekst videre, er det viktig at plantene venner seg til utelivet. Ikke sett dem ut for tidlig. Alle frøsådde planter skal tilvennes utetemperaturer. Det gjøres ved å sette plantene ut på dagtid når det er varmt nok. Tomater mistrives under 10 grader. Sett dem i skyggen, ellers kan bladene bli svidd av solen. Ta plantene inn etter noen timer, tidlig på kvelden når temperaturen faller. Gjenta i minst en uke, da venner du plantene til varierende temperaturer.
Tyver på tomater
Etter hvert må du også begynne å se etter tyver på tomatplantene, det varierer hvor tidlig de kommer. Dyrker du busktomater trenger du ikke bekymre deg for tyver i starten i det hele tatt.
Ranketomater må du fjerne tyvene på. Tyver er nye, konkurrerende skudd som vokser frem i overgangen mellom plantestilken (stammen) og et blad. Ta et god tak i tyven når den er så stor at du klarer å få tak i den og vri den av. Ranketomater er ofte merket “indeterminate” på frøposer, mens busktomater er merket som busk eller “determinate” og det står ofte informasjon om du skal fjerne tyver eller ikke.
Ikke plant ut for tidlig!
Ikke plant ut tomater før nattetemperaturen er stabil på minst 10 grader, og det ikke kommer frostnetter. Du kan beskytte plantene noe med fiberduk, men det holder ikke mot kraftige temperaturfall ned mot minusgrader. Planter som står for kaldt, sturer og veksten bremses opp. Det er så utrolig surt å miste tomatplanter bare fordi du har en jungel inne og du er utålmodig. Du kan ha flaks, men det kan like gjerne gå galt. I østlandsområdet bør du vente til etter 17. mai før du vurderer å plante ut, og selv da er du ikke trygg. I mitt innlandsklima planter jeg ut i juni.
Får plantene en frostsmell, kan de likevel se OK ut. Men du vil se etterhvert at plantene bruker litt lenger tid på å komme igang igjen.
Har du kjøpt tomatplanter på gartneri eller hagesenter, bør de også tilvennes utelivet, de kan ha stått inne hele tiden for alt du vet. Sjekk røttene og se om plantene trenger ompotting.
Tomatskolen del 1: Å dyrke tomater fra frø, prikling og herding av planter
Tomatskolen del 2: Om planting og gjødsel
Tomatskolen del 3: Stell på tampen av sommeren + gode rutiner