Solbærsaft uten saftkoker

Solbær
Over­modne sol­bær? Lag solbærsaft!

Dette er en svært enkel opp­skrift på sol­bær­saft for deg som ikke har saftkok­er, men stor gryte eller kjele. Over­modne bær er dårlig til sol­bær­syl­tetøy, men ok til saft. Og saf­ta kan bli var­mende  sol­bær­tod­dy om vinteren!

Bærene gir fra seg litt ulik mengde saft avhengig av hvor modne de er. Opp­skriften under er basert på 2 liter sol­bær, men jeg tipser om sukker­mengde under­veis da det er bereg­net etter mengde innkokt saft.

Solbær
Skriv ut Pin
4.80 fra 5 stemmer

Solbærsaft uten saftkoker

Enkel sol­bær­saft i kjele
Kat­e­gori Saft­ing og sylting
Kjøkken Norsk, Sunt, Tradisjonsmat
Stikko­rd frukt og bær, solbær
For­bere­delser 5 min­ut­ter
Koketid 35 min­ut­ter
Total tid 40 min­ut­ter

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

  • Finn frem en sil/fint dørslag og en trakt til sil­ing. Ster­ilis­er utstyr du skal røre med, trakt o.l. i kok­ende vann før bruk. Ster­ilis­er saft­flasker i ovnen: legg rene flasker i ovnen og sett den på 100 grad­er. De må stå på 100 grad­er i minst 10 minutter.
  • Rens sol­bærene for blad­er og annet rusk, fjern umodne bær og dårlige bær, skyll dem i kaldt vann og legg i en stor kjele. De små “stilkene” på bærene kan bli igjen. Vei opp hvor mye bær du har, du trenger ca 3 dl vann pr kilo bær.
  • Kok opp vann og bær i en kjele/gryte. Skru ned var­men og la det småkoke under lokk i 30 min­ut­ter. Du skal trekke saf­ta ut av bærene.
  • Sil saf­ta over i en annen kjele ved hjelp av fin­mas­ket dørslag eller saft­sil. Du kan også bruke et rent kjøkken­hånd­kle men OBS at sol­bær farg­er veldig av. Bruk­er du tek­stil­er å sile med, må du la bæra dryppe av seg lenger.
  • Tilsett sukker etter meng­den bær­saft du har — ca. 300 g sukker pr liter innkokt saft. Det løn­ner seg alltid å smake seg frem når det gjelder saft og syl­tetøy. Tilsett gjerne 2/3 av sukker­meng­den, så smak­er du når sukkeret er oppløst og kan tilsette mer om det ikke er søtt nok.
  • Gi saft og sukker et opp­kok mens du rør­er ut sukkeret. Du kan skumme av hvis nød­vendig. Når sukkeret er oppløst og saf­ta smak­er som du vil, heller du den på varme flasker og set­ter kork på.
  • Avkjøl og lagre flaskene kjølig og mørkt.

Tips

Tips: Har du kjele som vis­er antall liter innvendig, er det lett å se hvor mange liter saft du har. Hvis ikke, må du gå veien om å helle opp saften i liter­mål for å finne antall liter så du får tilsatt rett sukkermengde.
Har du gelatin, kan du bruke saften til hjem­me­laget sol­bærgelé, deilig med vanil­je­saus til, eller som gelelokk på ostekake. Du kan også koke inn saften mye mer, hvis du vil ha en dessertsaus.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂