Solbærsyltetøy er både friskt og godt, og denne oppskriften er perfekt for deg som liker litt mindre søtt syltetøy. Du kan øke sukkermengden hvis du vil. Personlig liker jeg ikke så godt syltetøy fra butikk, det er så vanvittig mye sukker i stedet for bær.
Solbærsyltetøy er nydelig på toast og rundstykker, og kan brukes som kakefyll, til ostefatet eller på pannekaker. Samboeren min sverger til solbærsyltetøy på havregrynene i stedet for blåbær.
Jo mer sukker, jo lettere stivt syltetøy
Bruker du mer sukker enn i oppskriften, får du lettere stivere syltetøy. Du kan også tilsette syltepulver hvis du som meg liker mindre sukker og mer bærsmak. Husk at syltetøy stivner mer når det avkjøles. Er du usikker på om syltetøyet blir stivt nok, kan du bruke tallerkentesten: Legg en tallerken i kjøleskapet så den blir kald. Ta en teskje syltetøy på tallerkenen og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen, er syltetøyet ferdig.
- Godt modne bær? Lag solbærsaft! Eller hva med plommesyltetøy?
Denne oppskriften er skrevet om og gjort mer detaljert, da jeg fikk e‑post fra folk som ikke hadde så mye erfaring med syltetøy. Er du dreven på å sylte, vet du hva du skal gjøre og får bare skumlese detaljene 🙂
Har du en annen mengde bær, les under ‘Forberedelser’ om hvordan du regner ut sukkermengden til denne oppskriften.
Solbærsyltetøy
Utstyr
- 1 stor bolle, til rensede bær
- 1 kjøkkenvekt, til å veie opp bær og sukker
- 1 stort dørslag, evt.
- 1 stor vid kjele, eller to kjeler
- 1 sleiv, å røre med
- 1 syltetermometer
- 1 øse
Slik gjør du:
Foreberedelser
- Fjern dårlige bær, rusk, blader og gruff fra bærene og skyll dem raskt i kaldt vann. Bruk gjerne et stort dørslag.
- Ha rensede bær over i en stor bolle som du har tarert på kjøkkenvekten. Du trenger ca. 1/3 sukker i forhold til bær til et syltetøy som ikke skal bli for søtt, altså 500g sukker til 1,5 kg bær eller 3,3 dl sukker hvis du har 1 kg bær.
Sterilisering av glass
- Sett nyvaskede, rene glass og lokk i ovnen og sett ovnen på 110 grader. La glassene stå i 10 minutter på 110 grader, og la de stå til de er tørre og de skal fylles.
Koking av syltetøyet
- Hvis du ikke har en stor og vid kjele kan du fordele rensede bær og vann i to rene kjeler, for at bærene skal koke på kortest mulig tid og bli gjennomvarme (eller kok i to omganger). La bær og vann koke opp. Det skal koke i ca. 6–10 minutter under omrøring til bærene er kokt istykker.1,5 kg solbær, 2 dl vann
- Ta kjelen(e) av platen, og rør inn sukkeret med en ren sleiv e.l. til det er helt oppløst. Ta en teskje og smak om du synes syltetøyet er søtt nok, hvis ikke tilsetter du 50g sukker av gangen til du er fornøyd. Sjekk at sukkeret er helt oppløst.500 g sukker
- Gi syltetøyet et oppkok. La det koke i ca. 5–10 minutter (du kan korte ned koketiden hvis du bruker mye mer sukker) til du når 104 grader. Skum av underveis hvis nødvendig (du fjerner skum forsiktig med en skje eller hullsleiv).
- Hvis du bruker to kjeler: Hell syltetøyet fra en kjele til den andre, så du blander det (da slipper du bekymre deg om nøyaktig sukkermengde i de to porsjonene). og gi det et raskt oppkok.
- De varme, steriliserte glassene rett fra ovnen skal fylles nesten helt opp til kanten med varmt syltetøy så raskt som mulig, så det ikke er mer enn 0,5 cm luft mellom syltetøyet og kanten. Tørk av kantene på glassene med en ren klut eller kjøkkenpapir. Er det søl på kanten eller lokket/pakningen blir ikke glasset helt tett.
- Skru lokket på, snu glassene opp/ned på et tykt kjøkkenhåndkle (det blir vakuum og da ser du om det er helt tett) og la syltetøyet avkjøles på trekkfritt sted. Sett glassene mørkt og kjølig.
Hvis du skal fryse syltetøy
- Vet du at noe skal i fryseren, ikke bruk glass (som kan sprekke hvis de er for fulle) men avkjøl syltetøyet og ha over på plastbokser eller annen emballasje som tåler innfrysing. Husk: aldri varm mat i fryser.