Søte drømmer til jul

Julebakst: Småkaker: Drømmer

Små, sprø småkak­er med en deilig vanil­jes­mak: Stek deg noen Drøm­mer til jul.

Drømmer - småkaker

Drøm­mer er en favoritt blant julekak­ene her i huset. Mor­mor bak­te alltid disse til jul, og de er super­gode. Søte, sprø småkak­er med smak av vanil­je som er lett å like og lett å lage. Det fine med dem er stør­relsen, som gjør at du kan ta to. Eller tre. Eller flere.

Hornsalt

Drøm­mer innehold­er horn­salt (også kalt hjorte­takksalt), som er litt spe­sielt å bake med for den som bruk­er gjær og bakepul­ver. Det ble fak­tisk laget av hjorte­horn i gam­le dager. Når kak­er med horn­salt stek­er, spaltes det til ammo­ni­akk, kar­bon­diok­sid og vann og gjør at bak­sten hev­er seg.

Det luk­ter litt ammo­ni­akk når kak­er med horn­salt stekes i ovnen, men det er helt nor­malt og det blir ikke rar lukt eller smak av horn­salt på sluttpro­duk­tet. Det er et hevemid­del som rea­ger­er med oksy­gen og årsak­en til at disse kak­ene får fasongen og sprøheten de skal ha. Se bilde av horn­salt i instruk­sjonene. Kak­ene skal ha sprekker, det er disse som gjør at det er Drøm­mer og ikke noe annet.

Du rea­ger­er kan­skje på at det anbe­fales å røre smør og sukker hvitt for hånd og ikke i maskin? Poenget er at vi ønsker å beholde sukkerets litt kor­nete konsistens.

Hvor lenge holder Drømmer seg?

La kak­ene bli helt avkjølt etter stek­ing. Opp­be­var dem i en tett kake­boks, og de hold­er seg ca. en måned.

Med sjokolade eller safran

Vis­ste du at Drøm­mer kom­mer fra Sverige? Der lager de en vari­ant med brunet smør som kalles ‘Ørken­sand­skak­er’ også, og opp­skriften er fra 1930-tal­let. De har også en vari­ant av van­lige Drøm­mer med sjoko­lades­mak: Chock­lad-dröm­mar, og opp­skriften på den finner du hos Kokai­hop.

PS: Leg­ger du 0,5 gram safran til i opp­skriften under, kan du kalle det Safrans­drøm­mer. Lykke til med julebaksten!

Hva skal du bake til jul?

Drømmer - småkaker
Skriv ut Pin
4.23 fra 9 stemmer

Sprøde drømmer

Disse småkak­ene smelter på tun­gen. Porsjo­nen gir deg 50–60 stykker.
Kat­e­gori Kak­er og kjeks
Kjøkken Sven­sk
Stikko­rd jul, småkak­er, vaniljedrømmer
For­bere­delser 40 min­ut­ter
Koketid 20 min­ut­ter
Total tid 1 time
Porsjon­er 60
Skrevet av Iril

Utstyr

 • Bakepa­pir
 • 1 stor bolle
 • 1 stor skje eller en sleiv

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

Foreberedelser

 • Sett ovnen på 150 grad­er, og ta ut smøret fra kjøleskapet så det får romtem­per­atur. Oljen skal også ha romtemperatur.

Deig

 • Rør mykt smør og sukker hvitt i en bolle. Det gjøres for hånd med skje eller sleiv. Bruk­er du kjøkken­maskin, risik­er­er du at kak­ene fly­ter for mye ut.
 • Hell i halv­parten av oljen og rør godt, hell i resten av oljen og rør til du har en røre med smørkre­mak­tig kon­sis­tens og utseende.
 • Bland vanil­je­sukker, horn­salt og mel sam­men, og ha over i bollen. Elt sam­men til en smidig deig.
 • Ta frem stekeplate/bakebrett og dekk med bakepapir.
 • Trill ut deigen i små kuler av lik stør­relse. Bruk f.eks en dessert­skje som mål når du tar av deigen. Legg kulene på steke­plat­en. Det skal være omtrent en kules avs­tand mel­lom kulene, de vil fly­te ut når de stekes.
  kuler drømmer
 • Trykk lett på hver kule så de blir litt flate på toppen.
 • Sett steke­plat­en med kak­ene kjølig i ca. 15 minutter.

Steking

 • Sett steke­plat­en midt i ovnen og stek kak­ene i ca. 20 min­ut­ter på 150 grad­er. Har du færre kak­er (brukt litt mye deig pr kule) øker du steke­ti­den opp mot 25 minutter.
 • De vil heve seg og fly­te litt ut mens de stek­er, og de karak­ter­is­tiske sprekkene opp­står. Du skal ikke åpne ovns­døren under­veis. Drøm­mer skal være lyse, de skal defin­i­tivt ikke få et “stekt” utseende.
 • Sett steke­bret­tet med nys­tek­te kak­er på gry­te­un­der­lag og la de avkjøles i 15 min­ut­ter før du fly­t­ter kak­ene over på en rist. Kak­ene er veldig porøse og kan lett gå istykker.
 • Legg Drømmene i en tett kake­boks når de er helt avkjølt.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂