Spaghetti Bolognese, den beste pastasausen

Dette er en av de aller beste tomat­baserte pas­tasausene jeg vet om. Nydelig laget på ferske tomater fra hagen, og kjem­pe­god også med gode tomater fra boks eller papp. 

spaghetti bolognese
Spaghet­ti Bolog­nese, den beste tomat­baserte pas­tasausen i ekstra drøy versjon.

Den stam­mer fra et opp­skrifthefte på 90-tal­let og har blitt videre­foredlet gjen­nom årenes løp. Den siste ver­sjo­nen bruk­er små mengder kjøtt, og kan også lages kjøt­tfri. Det er drøy mat, med mye grønnsak­er og lite kjøtt.
Se notater ned­er­st for tips til hvor­dan du byt­ter ut eller sløyfer ingredienser.

PS: Du kan bruke denne til lasagne også! Og jo lenger den får koke, jo bedre blir den.

spaghetti bolognese
Skriv ut Pin
5 fra 1 stemme

Spaghetti Bolognese

Dette blir en breddfull gryte på 5–6 liter med ver­dens beste pastasaus.
Kat­e­gori Hov­e­drett
Kjøkken Hverdags­mat, Italiensk
For­bere­delser 20 min­ut­ter
Koketid 1 time
Total tid 1 time 20 min­ut­ter
Porsjon­er 8 porsjon­er

Ingredienser:

Slik gjør du:
 

  • For­bere­delser: Ta kjøttdeigen ut av kjøleskap så den får tilnærmet romtem­per­atur. Vask og kutt stangsel­leri i halve skiver/biter (del på langs og så kut­ter du den opp). Skrell og riv gul­røt­ter grovt på riv­jern. Skrell og grovhakk løken. Fin­hakk hvitløk. Skjær ferske tomater i terninger (eller bruk tomater på boks). Kok vann til buljong og ha i buljongtern­ing hvis du ikke har kraft.
  • Ha litt matol­je i en stekepanne, og stek løken blank sam­men med stangsel­leri på mid­dels varme. Ha i revet gul­rot og bland inn. Ha i fin­hakket hvitløk. Lag plass i midten av pan­na, og ha i tomat­pure og la den surre sam­men med resten et par min­ut­ter. Ha i grønnkålen og svett ned et par min­ut­ter. Ha alt sam­men over i en stor gryte.
  • Hell buljon­gen i gry­ta, og tilsett tomater (ferske i små biter eller fra boks). Kok opp, la dette småkoke videre.
  • Stek bacon­biter i stekepan­nen og ha over i gry­ta. La småkoke videre.
  • Bruk litt meieris­mør og stek kjøttdeigen godt. På slut­ten salter og peprer du den, og strør over tør­ket timi­an. Bruk­er du fer­sk, hop­per du over dette og har fer­sk timi­an i gry­ta i stedet. Bland sam­men og stek et par min­ut­ter og ha over i gryta.
  • Nå tilset­ter du laubær­blad i gry­ta sam­men med oregano og fin­hakket chili, men ven­ter med fer­sk basi­likum. Basi­likum has i de siste ti min­ut­tene av koke­ti­den mens du set­ter igang spaghet­ti. Sausen bør putre i minst en halv­time før du tilset­ter basi­likum, og sausen blir bare bedre jo lenger den koker.
  • Smak til. Man­gler sausen syre, tilset­ter du litt saft fra en sitron. Er tomatene veldig syrlige, bruk­er du 1 ts sukker for å runde av smak­en. Salte og pepre.
  • Kok spaghet­tien, anrett spaghet­ti og en øse med saus over på hver tallerken og riv god parme­san over. Selv lik­er jeg litt fer­sk basi­likum på i til­legg. Det er veldig godt med litt focac­cia til!

Tips

TIPS: Bytte av ingre­di­enser: Bruk gjerne grønnsaks­buljong i stedet for okse­buljong. Veg­e­tar­vari­ant lager du ved å bytte ut kjøttdeigen og baconet (og kutte ned litt på koke­ti­den). Bacon kan sløyfes hvis du ikke har, selv om du smak­er forskjell er sausen god uten! Merk at det er bortkastet å bruke større mengder kjøttdeig enn her. Men har du f.eks en halvk­i­lo kjøttdeig å bruke, utvider du grønnsak­ene med 1 hele veien og bruk­er litt mer buljong og tomater.
Bruk­er du ferske tomater kan det være de har lite saft i seg. I såfall kan du jus­tere med noe mer buljong eller vann.
Grønnkål er ikke med i orig­i­nalopp­skriften, men noe vi har lagt til senere for å få sausen enda sun­nere, men kan droppes hvis du ikke har det. Bruk tørkede urter hvis du ikke har ferske, men da i litt min­dre mengder (NB du skal IKKE bruke tør­ket basi­likum hvis du ikke har fer­sk, men litt mer timi­an enn oregano).
Den er super å fryse, og eventuelle rester av den er digg i ostes­mør­brød, som piz­za­saus (tilsett litt mer oregano på piz­za­en), eller til lasagne.
Mengde: Når det står 2–3 er det ment at hvis gul­rot, stilk­sel­leri eller løk er av mid­dels stør­relse, bruk­er du det høyeste antallet. Er de store, det laveste antallet.
Jeg lik­er godt en bit focac­cia til, eller en real skive hvis jeg har nybakt brød!
Spaghet­ti­man­gel? All slags pas­ta fun­ger­er med denne sausen.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂