En bedre (og sunnere) Waldorfsalat med bygg

Mettende og godt tilbehør

Tradis­jonell Wal­dorf­salat har endret seg mye gjen­nom årenes løp. Det pop­ulære tilbe­høret har fått en ny vri: bygg!

Waldorfsalat med bygg
Wal­dorf­salat med eplekokt bygg, epler, druer og annet snad­der. (Foto: brodogkorn.no)

Wal­dorf­salat er et pop­ulært tilbe­hør til kalkun­mid­da­gen, herlig på koldt­bor­det med masse annet snad­der til, og med bygg met­ter den lenger enn van­lig wal­dorf­salat. Du kan enten lage den med hur­tigkok­te byg­gryn, eller byg­gryn du leg­ger i bløt over nat­ten. Det er også mulig å lage den i forkant og opp­be­vare den kjølig til du skal bruke den.

Waldorf-salaten var svært enkel

Vi er jo vant til en Wal­dorf-salat med mange ingre­di­enser, men den opprin­nelige opp­skriften inneholdt fak­tisk kun tre: epler, stangsel­leri og majones. Det er kjent at opphavs­man­nen var maître d’hô­tel på Wal­dorf Asto­ria i New York, Oscar Tschirky. Salat­en kom i en tid da kalde salater var pop­ulært, gjerne med noe søtt, skriv­er Food52 i en inter­es­sant artikkel om salatens opphav.

Salaten endrer seg

Val­nøt­ter dukker opp hos Escoffi­er, og i The Rec­tor Cook­book (1928). Og etter som årene gikk, ble fler og fler ingre­di­enser lagt til. Kan­skje helt på sin plass at en mod­erne opp­skrift leg­ger til nok en ingre­di­ens: det nøysomme, næringsrike bygget?

Metter mer med bygg

Du kan bruke den som tilbe­hør til all slags kald­skåret kjøtt (den er super­god til god skinke eller roast­beef). Opp­skriften neden­for innehold­er ikke stangsel­leri, men det kan du selvsagt bruke. Erstatt bløt­lagt bygg med hur­tigkokt bygg hvis du vil (men husk å koke dem i eplejuice).

Waldorfsalat med bygg
Skriv ut Pin
4 fra 1 stemme

Waldorfsalat med bygg

Serv­er Wal­dorf­salat til kalkun­mid­da­gen, til jule­skinken eller kaldt skivet kjøtt. Et klas­sisk innslag på koldtbordet.
Kat­e­gori Salat, Tilbe­hør
Kjøkken Amerikan­sk
Stikko­rd majones, wal­dorf­salat
Koketid 1 time 30 min­ut­ter
Skrevet av Brød & Korn

Ingredienser:

Byggryn

Waldorfsalaten

Slik gjør du:
 

Foreberedelser

  • Legg byg­grynene i en skål og dekk med vann, la stå nat­ten over. (Evt bruk hur­tigkok­te og kok dem samme dag du lager salat­en og avkjøl)

Byggryn

  • Sil av van­net og ha byg­grynet over i en kasserolle. Hell over eple­juice og kok opp under omrøring. La småkoke til grøtkon­sis­tens (ca. 20 min.) og avkjøl. 

Waldorfsalat

  • Press saften av en sitron i en bolle/skål og bland med van­net. Skjær epler i små terninger og ha de fortløpende over i sitron­va­n­net for å unngå at de blir brune. 
  • Skjær ananasen og druene i like store biter som eplene og ha over i en stor bolle. Spar noen blå druer til pynt.
  • Pisk fløten sam­men med sukkeret til den er lett og luftig. Pisk så majone­sen for­sik­tig inn i kremen. 
  • Hell av van­net fra eplene og bland eplebitene sam­men med ananasen og druene. 
  • Tilsett eplekokt bygg, nøt­ter og bland sammen.
  • Hell over den piskede majoneskre­men og bland forsiktig.
  • Wal­dorf­salat­en blir enda bedre om den får stå noen timer i kjøleskapet før servering. 

Tips

All den tid druer selges i pakninger på ca. 500 g, er det litt sløseri å bruke både grønne og blå druer. Det går fint å bare bruke blå. Spar noen blå druer og del dem i to halve til pynt, sam­men med noen få val­nøt­ter til gar­ni­tyr. Da skjøn­ner alle at det er en Waldorfsalat 🙂
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂