Her er veiledning til frøene fra vår Facebook-konkurranse i april, der vi trakk ut fem vinnere som vant frø:
Noen av frøene kan sås både inne og ute, begge metoder har fordeler og ulemper. Inne har du god kontroll, men må herde plantene før de plantes ut hvis ikke du bruker dem direkte til mat (urter, salat) etter behov.
Slik dyrker du de ulike sortene i våre frøpakker: Bruk såjord når du sår innendørs. Godt rengjorte melkekartonger, rømmebeger og annen plastemballasje fra frukt eller liknende kan fint brukes i stedet for potter hvis du lager hull i bunnen. Jeg bruker ofte såbrett som passer i vinduskarmen (se bildet over), men må spe på med begre og kartonger.
Dekk gjerne med gjennomsiktig plast til plantene har spirt og kommet med egne blader. Viktig at plantene får godt lys uten at det blir altfor varmt. Er det for varmt eller for lite lys, blir plantene lange og spinkle; de strekker seg etter lyset.
Husk at planter sådd inne må herdes før de plantes ut. Ta dem ut noen timer i skygge noen dager, før de får lengre uteperioder og sol. De skal uansett ikke stå ute om natta med store temperaturforskjeller og risikere en frostnatt!
Ved såing: Husk å trykke lett på jorda så frøene får kontakt med jord, holdes fuktig til de har spirt og ved jevn temperatur. Så tynt, det vil si ikke for tett. Da slipper du å tynne.
UTE sår du i rett i drivbenk, pallekarmer eller i bed i løs og fin jord, og har du hvit duk over beskytter det plantene mot skadedyr når de spirer og holder både temperatur og fukt jevnere. Tips til de ulike sortene:
SALAT: Asiasalat ‘fargemiks’ av sortene ‘Mizuna’, ‘Red Giant’, ‘Golden Frills’ og ‘Purple Frills’
Må ha minimum 12 grader for å spire.
Kan sås i potter, drivhus eller drivbenk fra mars/april av, eller på friland om sommeren (gjerne så sent som juli). 50–80 frø pr løpemeter i bed. Solhatt anbefaler å så den sent, i juli/august på friland. Planteavstand ca. 3 cm.
Kan dyrkes som babyleaf, altså at den knipes/klippes blader av stadig vekk. Vokser den seg større, skal den også tåle å klippes ned til ca 2,5–5 cm og komme igjen. Holdes jevnt fuktig, ellers har enkelte sorter lett for å gå i stokk. Gjødsle jevnt og trutt etter hvert. (Ny sort for meg også, denne).
SALAT: Hodesalat miks av sortene ‘Salad bowl’, ‘Winter Density’, ‘Little Gem’, ‘Lobjoits’, ‘All Year Round’, ‘Marvel of Four Seasons’, ‘Webbs Wonderful’, ‘Lollo Rossa’, ‘Great Lake’s
INNE eller UTE. Så inne i såjord fra april av eller 3–5 uker før utplanting, frøene skal dekkes med jord, ca 5 mm.
Prikle småplanter forsiktig om i små potter eller såbrett og la de herdes før de plantes ut.
SÅ UTE: Så tynt i furer på 1–1,5 cm. dybde ca 30 cm avstand mellom rader og planter. Hold jorda fuktig til frøene spirer, ca 7–14 dager. Har du sådd for tett, kan du flytte planter forsiktig over i en annen rad eller late som du har babyleaf. Salatfrø spirer best når det ikke er altfor varmt, ideell temperatur er 16–18 grader. Gjødsle jevnt og trutt når plantene har vokst litt.
SALAT: Bladsalat miks av sortene ‘Catalogna’, ‘Lollo’, ‘Grand Rapids’, ‘Rossa di Trento’, ‘Red salad bowl’
Kan også startes inne i potter (se Hodesalat miks), men må da herdes hvis de skal plantes ut og gjerne dekkes med duk etter utplanting.
Så ute når jorda er varm (april-juni): så tynt i rader (med 25 cm avstand til neste rad) i pallekarmer eller bed. Frøene skal dekkes lett med jord. Hold jorda fuktig til frøene spirer, ca 7–14 dager.
Kan brukes som babyleaf og klippe et blad her og der (se asiasalat), eller tynn ut til salathoder med minst 15 cm avstand mellom plantene. Gjødsle jevnt og trutt.
SALAT: Ruccula/Rucola, salatsennep
Trenger minst 15 grader for å spire. Start inne i potter året rundt eller ute i rader (se hodesalat) når jorda er varm. Ruccola tilhører kålfamilien, og angripes lett av skadedyr på friland. Begrens skaden ved å dekke med hvit duk, eller så på sensommeren utendørs. Sådybde ca 5 mm, Planteavstand 2–3 cm og radavstand 15–20 cm. Kan også brukes som klippesalat/babyleaf (se bildet nedenfor), ikke klipp ned hele planta men noen blader her og der. OBS at ruccolaen du dyrker selv har mye kraftigere smak enn det slappe greiene du får kjøpt i butikk! Den må ikke tørke ut. Gjødsle jevnt og trutt når de er såpass store som på bildet.
GUL LØK ‘Rijnsburger’ eller ‘Bedfordshire Champion’
Så frøene ca 1 cm dypt i april innendørs, eller drivbenk ute hvis det er varmt. De bør helst ha 20–25 grader når de spirer, deretter litt kjøligere — lyst og luftig og svalt. Plantene blir sterkere om de klippes ned til 5–6 cm lengde når de har blitt 10–12 cm lange, syltynne stilker. Stilkene bør ikke stå tettere i potte/brett enn 2–5cm. Det du klipper av, kan spises som gressløk.
Herdes og plantes ut når det ikke er fare for frost.
Sett den grunt men fast.
Det tar lang tid for at løken utvikler seg, og derfor er den fin som en rad mellom andre planter, som f.eks salat eller gulrot (men ikke bønner eller erter). 10 cm planteavstand og 20–25cm mellom radene. Løk vokser dårlig hvis den må konkurrere med ugras, vær forsiktig når du luker da den har et grunt rotsystem. Skal ha sol. Tåler noe tørke, men utvikles best hvis den får vann i tørre perioder. Skal ikke ha for mye næring, for mye nitrogen gir mye bladverk og liten løk. Høstes i tørt vær om høsten. [info hos Runåbergs]
VÅRLØK ‘White Lisbon’
Fremgangsmåte og forhold som gul løk (se over), start inne, klipp ned og plant ut når det ikke er fare for frost. Kan også sås i omganger ute da den vokser raskere enn gul løk, fra jorda er varm til midten av juli.
2 cm avstand og 15–20 cm mellom radene.
Tåler noe frost om høsten, og de siste plantene kan høstes inn sent. ‘White Lisbon’ danner en liten rundt løk på enden om den står lenge i bed.
Tar ca. 60 dager fra såtidspunkt til innhøsting. [info hos Runåbergs]
GULROT ‘Milan’
Noen starter gulrøtter i (stående) melkekartonger eller dype, store potter. Så ute i bed i april/mai er enklere, de tåler dårlig ompotting.
Sådybde i rader ca 1 cm, 4 cm planteavstand (så tynt så slipper du å tynne!) radavstand 40 cm. Vann gjerne i raden før du sår.
Jorda må holdes lett fuktig, hvis det danner seg en tørr skorpe på jorda trenger ikke planta igjennom jordlaget.
Det tar ca 110 dager fra sådd til innhøsting.
For å unngå gulrotflueangrep, planter du tagetes i rader på begge sider, og fjerner planter du har tynnet (gulrotflua går etter lukt). Jeg har aldri hatt angrep på mine gulrøtter!
Dekk gjerne med duk når plantene er veldig små. Hvis duken ligger på hele tiden, blir gulrotgresset for kraftig og smaken på gulrota dårligere. Fjern derfor duken etter hvert. Gjødsle gjerne med brenneslevann. PS: Runåbergs anbefaler å legge frøene i lunkent vann dagen før de skal sås. Tørk av frøene og så dem i rader ute. [Mer info om gulrot her hos Runåbergs]
GRØNNKÅL ‘Lerchenzungen’
Start inne i potter/såbrett i april/mai, ved ca 15–20 grader ca 4–6 uker før utplanting, sådybde ca 0,5–1 cm. Det var ikke så mange frø av denne, men den har høy spireprosent og det blir store fine planter — nok til å fylle en pallekarm. De settes litt kjøligere når de har spirt, men sturer under lengre tid ved lavere temperatur enn 14 grader.
Prikles, herdes og plantes ut med ca 40–50 cm avstand alle veier. Jeg dekket min pallekarm med hvit duk i fjor til plantene var ganske store, og hadde null problem med insekter. Kan sås ute i rader også. Tåler litt frost, og kan høstes langt utover vinteren. 70 dager fra såtidspunkt til innhøsting. Overvintrer i Sør-norge og vestlandet (les: varmere strøk).
TIPS TIL BRUK: I fjor høstet jeg inn grønnkål sent, kuttet vaskede blader opp i strimler, tørket dem lett med papir og freste raskt i stekepanne med litt smør og hvitløk, og vel avkjølt pakket jeg dette ganske flatt i 1‑liters fryseposer. Så brekker jeg bare av en stor “bit” og har rett i supper eller pastasaus hele vinteren!
REDDIK ‘China Rose’ også god som spirer
Kan dyrkes som spirer innendørs til salat/brødskiva, eller sås ute til store reddiker i juni/juli. Er en Daikon-type som blir lange, det tar ca 55 dager til den er fullmoden. 15cm radavstand, så tynt i fuktige rader 1–1,5 cm dypt. De blir noe større enn andre reddiker, tynn ut til ca 10cm planteavstand. Den kan også dyrkes i store (dype) potter eller kasser.
BASILIKUM ‘Italiensk storbladet’ (ettårig)
Basilikum kan dyrkes innendørs hele året (gjerne med noe tillegg av lys om vinteren). Så frøene litt glissent i en potte med fuktig jord så du slipper å tynne ut, dekk med et tynt lag jord og hold en temperatur på 15–20 grader, så spirer det raskt.
Små basilikumplanter kan bli solsvidde i direkte sol. Jeg har mine i et østvendt vindu når sola steiker om våren/sommeren.
Du kan klippe av den over ett bladpar og bruke den i maten jevnlig, men vil du ha større planter og mer å høste samtidig (til pesto for eksempel), bør den pottes om eller få 5 cm planteavstand i potta den er sådd i.
Når du høster av den, la det stå igjen en stilk på 8–10cm, så vokser den videre med sideskudd.
Husk å herde den hvis den skal plantes ut, den liker å stå lunt med 15–20 cm planteavstand. Har du den inne i en kald vinduskarm, kan den sture hvis den får mye vann og har det kjølig samtidig.
UTE: Snegler er dessverre veldig glad i basilikum, så er du plaget med snegler kan det lønne seg å dyrke den i potter. Jeg anbefaler å starte basilikum inne, ellers risikerer småplantene å bli spist opp av skadedyr på friland.
BLADPERSILLE ‘Einfache schnitt’ (to-årig)
Kan sås både inne og ute. Så 5–8 frø per potte ca 0,5mm dypt, eller så direkte ute fra mai av. Planteavstand 10cm, 20cm radavstand. Klipp av enkeltstilker etter hvert som du trenger det, den kan høstes flere ganger. Holder seg fin langt utpå høsten, og tåler noen kuldegrader før den visner ned. Kommer igjen neste år, men er litt treg. Hos meg trives den godt innimellom andre grønnsaksplanter.
OREGANO ‘Samothrake’ (gresk oregano) Flerårig
Sås innendørs fra april-mai av, 10–12 frø per potte. Må ha 18 grader for å spire. Frøene er bittesmå, strø de ut på overflaten av fuktet jord og dryss såvidt litt jord over.
Plantes ut når jorda er varm, trenger 20–25cm plass men bruker du mye oregano, kan den godt plantes tettere hvis den stadig klippes av. La det stå igjen en stilk på 8–10cm, så vokser den videre med sideskudd. Er småbladet og har god og kraftig oreganosmak. Kan også sås direkte ute i mai når jorda er god og varm. Liker veldrenert jord. Som krydderurter flest, er den best på smak før den blomstrer, så det lønner seg å klippe av litt når planta er stor og heller tørke avklippet.
TIMIAN ‘English Winter’ Flerårig
Klassisk timian som blir 15 cm høy. Fryser tilbake i kalde strøk av landet, men kan ofte klippes av gjennom vinteren (jeg børster vekk snøen). Følg framgangsmåten for oregano, men plant gjerne noen stilker sammen. Blir mer vedet etter som årene går, men som ung kan den bare klippes av og bruke både blader og stilk av.
Vi har også en enkel og kortfattet veileder for å så frø her!