Torilds deilige ostekake

Nydelig ostekake uten steking

Takket være en god kol­le­ga fikk jeg en super opp­skrift på en deilig ostekake jeg bruk­er om og om igjen.

ostekake med sitron

For noen år siden skulle jeg være med og lage mat til en fød­sels­dag, og ble bedt om å ta med en kake. Jeg ble litt satt ut, for kak­er har aldri vært min spesialitet.

På arbei­d­splassen min var det flere hyggelige damer som stadig hadde med flotte kak­er når noen hadde noe å feire. Jeg må spørre dem, tenk­te jeg. Ostekak­en jeg fikk opp­skrift til ble helt him­mel­sk. Jeg kom tilbake på jobb, og takket og bukket så godt jeg klarte. «Det var da ikke noe spe­sielt med den, den er jo helt van­lig», sa kol­le­ga Torild. For meg var den jo ikke det, den var et nytt bekjentskap.

Ostekake i mange varianter

Senere har jeg støtt på den samme ostekak­en i andre sam­men­henger, der andre har laget den. Samme opp­skrift! En venn fikk en med blåbærgelelokk og friske bær til fød­sels­da­gen av en ven­ninne, veldig god.

Jeg lager ofte med to forskjel­lige smak­er, sitron og bringe­bær, der bringe­bærgeleen er lokket. Men sitron i både fyll og lokk er veldig godt! En gang laget jeg den til moren min. Hun spiste godt, og ros­te smak­en, men etter­på klaget hun over at det var så mange unød­vendi­ge biter i geleen. Jeg skulle lage den litt ekstra fin, og hadde revet sitron­skall i geleen, som her, for å få enda mer sitron­s­mak. Det både så pent ut, og smak­te godt.

Bruk laktosefrie produkter

Opp­skriften til denne ostekak­en er med lak­tose­frie vari­anter, det lik­er magen min best. Du kan selvsagt bruke van­lige pro­duk­ter i stedet, det blir et like fint resultat.

Det blir for mye kjeks

Kjekspak­ka har noen kjeks for mye i forhold til meng­den kjeks du trenger i opp­skriften. Sånt er dumt, for da lig­ger det fort noen kjeks og støver ned innerst i kjøkken­skapet for­di det er 50 gram min­dre kjeks i kaka. Jeg prøvde å løse det ved å bruke hele kjekspak­ka og litt mer smør. Det blir litt mye kjeks­bunn, som dominer­er i smak. Løs­nin­gen er å lage denne kaka mens du er litt små­sul­ten, og spise kjek­sene selv med en skive ost på.

Sitronsaft i fyll og lokk

Jeg bruk­er sitron­saft i opp­skriften min, både i fyll og gelélokket. Det er jo for­di jeg elsker sitron. Men lager du denne med f.eks bringe­bærgelé, drop­per du sitron­saften. Jeg har skrevet opp­skriften slik at det er enkelt å gjøre. Meng­den væske (vann) er “med eller uten” sitron­saft. Merk at det brukes min­dre væske i forhold til anvis­nin­gene på gelepakken.

Kak­en trenger noen timer for å stivne helt, så det enkleste er ofte å lage denne kvelden før du skal ser­vere den, eventuelt tidlig om morgenen.

Ikke bruk bærsaus

Jeg skulle imponere gjester en gang med en coulis, et fan­cy navn for bær­saus som ikke er kokt, til ostekak­en. Coulis med pasjons­frukt, tror jeg det var. Bare tull. Den drepte full­s­tendig ostekak­en. Kaka er godt nok som den er, og deilig fløyelsmyk og saftig med masse fløte og kre­most. Lykke til med ostekaken!

ostekake med sitron
Skriv ut Pin
5 fra 1 stemme

Torilds ostekake

Sitron, sitron og deilig sitron smak­er det av denne kak­en, som er et friskt innslag på kakebordet.
Kat­e­gori Kak­er og kjeks
Kjøkken Norsk
Stikko­rd ostekake, sitron
For­bere­delser 15 min­ut­ter
Koketid 30 min­ut­ter
Ven­tetid 3 timer
Total tid 3 timer 45 min­ut­ter
Porsjon­er 12 stykker

Utstyr

 • 1 kake­form, på 26 cm
 • 1 kjele, å smelte smør i
 • 1 slikke­pott
 • 1 kjevle
 • 1 måle­beger
 • 1 miks­mas­ter, eller kjøkken­maskin
 • 1 riv­jern, fint, til sitronskall

Ingredienser:

Kakebunn

Fyll

Gelelokk

Slik gjør du:
 

 • Ta ut kre­mostene og fløten før du beg­yn­ner så de ikke er iskalde.

Kakebunn

 • Vei opp 250g havrek­jeks og knus dem til smuler. Legg dem i en stor fry­se­pose (lukk den!) og dunk løs og rull over med kjevle. Ikke bruk kjøkken­maskin, det blir bare pul­ver. Det må ikke være helt ensartet stør­relse på smulene.
 • Smelt smør i en kjele som også har plass til kjekss­mu­lene. Ha i smu­lene når smøret er smeltet og ha blandin­gen over i kakeformen.
  kjeksbunn til ostekake
 • Bruk en slikke­pott til å trykke kjeks­b­landin­gen til et jevnt lag i kake­for­men. Bruk eventuelt fin­grene så du kom­mer til godt ut mot kantene.

Kakefyll

 • Vask sitron, og riv skallet fint. Legg skallet til side, du skal bruke det senere. del sitro­nen og press ut sitronsaften. 
 • Ta omtrent halv­parten av sitron­saften i et stort måle­beger og fyll opp med vann til du har 2.5 dl væske. Kok opp væsken og trekk kje­len av plata.
 • Bland inn 1 pakke sitron­gelépul­ver i væsken. Rør ut pul­veret godt og la blandin­gen avkjøles, men det skal ikke stivne til gelé.
 • Bruk miks­mas­ter i en stor bolle (eller bruk kjøkken­maskin), og stivpisk 3 dl krem­fløte med 110g melis og 1 ts vaniljesukker. 
  stivpisket fløte
 • Bland inn begeret med rømme, snøfrisk- og philadel­phia-kre­most (alt brukes opp) i fløten. Blandes til du har en ensartet masse. (Ha i revet sitron­skall her eller spar det til gelelokket).
  Philadelphia Snøfrisk
 • Når geleen er avkjølt, heller du den i kre­most­b­landin­gen i en tynn stråle mens mik­seren går og bland­er alt jevnt.
 • Hell blandin­gen over kjeks­bun­nen i kake­for­men, bruk slikke­pot­ten til å jevne ut top­per. Sett den tildekket i kjøleskapet til den er stivnet (2–3 timer).
  Ostekake med kremost fyll

Gelelokk

 • Når kake­fyl­let er stivnet, lages gelélokket: Ha resten av sitron­saf­ta i et måle­beger og fyll opp til du har 4 dl vann. Kok dette opp og rør inn den andre pakken med gelépulver. 
 • Sørg for at pul­veret er helt rørt ut, og la det avkjøles uten at det stivner.
 • Ha evt. i resten av sitron­skallet når blandin­gen er avkjølet, spar litt for å jus­tere, rør om.
 • Hell avkjølet sitron­gelé jevnt over stivnet kake. Ikke hell en tynn stråle hardt over kak­en, det kan lage spor i kre­most­fyl­let. Bruk en liten skål til å spre strålen. Blir det ujevnt med sitron­skall, kan du bruke skallet du sparte på der det man­gler skall. 
 • Sett for­men i kjøleskapet til gelelokk og kake er stivnet helt, minst 4 timer eller over natten.

Servering

 • Husk å skjære løs kan­tene før du fjern­er kakeringen.

Tips

Det er godt med bringe­bærgele som lokk hvis du vil ha noe annet enn bare sitron. Jeg leste et sted et tips om å legge kak­er­ing (ikke bun­nen av for­men) på et server­ings­fat og mon­tere kak­en slik i stedet for i kake­for­men, og det går også an hvis kak­en ikke skal ut på en trans­porte­tappe. Da er det vik­tig at det er tett mel­lom form og kake­bunn, ellers kan den fly­te ut.
Frisk frukt i gelelokket
Du kan bruke frisk frukt i gelelokket når du heller geleen over kak­en. Det meste av frukt er OK, unntatt kiwi og ananas som kan hin­dre geleen i å stivne. Bringe­bær, jord­bær, blåbær osv går fint. Legg på fruk­ten først!
Hold­barhet
Kak­en hold­er seg fint i kjøleskap i minst 4 dager, men den tåler ikke å fryses.
Har du prøvd opp­skriften?Nevn @Spiselig eller tag #Spiselig på Instagram 🙂