«Det er juks!» skrev Dagbladet om vaniljesaus med store krigstyper. De bommet bare på hva som var juks.
Saken hos Dagbladet handlet om at Geir Pollestad (Sp) mener matkjedenes egne merkevarer er for like originale merkevarer, og vil endre loven.
Han har et poeng.
Men eksemplet som ble brukt, produktet «vaniljesaus» der man viser frem ‘originalen’– i dette tilfellet Piano Vaniljesaus fra Tine, sammen med de to nyere konkurrentene: Eldorado «Vaniljesaus» og Nydli’ «Vaniljesaus» (Rema 1000) – er ikke spesielt godt. Alle tre pakninger likner hverandre, det er bilde av friske bær og saus i ganske like farger i samme type kartong.
Hva med råvarene?
Pollestad (og Dagbladet) er opptatt av det visuelle utseendet og konkurranse på det norske markedet, mens det er innholdet i disse pappene som vekker min interesse. Et innkjøp handler tross alt om mye mer enn innpakning. Smak, pris og ikke minst ingredienser: En veganer eller melkeallergiker vil jo være opptatt av hvilke råvarer som er brukt i større grad enn at innpakningen likner en annen.
I Dagbladets sak kommer det frem at Tines Piano-saus er den eneste som er produsert i Norge, de andre produseres i Tyskland og Danmark. Men det viktigste sett fra et forbrukerståsted er faktisk innholdet, ikke innpakningen eller produksjonslandet.
Tines originale Piano «Vaniljesaus» omtales som en «perfekt dessertsaus som passer til alt» med en «søt og karakterfull smak» på deres egen hjemmeside.
Innhold Tines Piano «Vaniljesaus» (147 kcal/100g):
helmelk, kremfløte, 10 % sukker, modifisert maisstivelse, stabilisator (johannesbrødkjernemel, guarkjernemel, karragenan), aroma, fargestoff (karotener)
(kilde: Tines produktside 17.7.20)
Merk deg at det står aroma og det totale fraværet av vanilje. Denne originale sausen som Pollestad så gjerne vil beskytte, har aldri vært i nærheten av å være en vaniljesaus. Den korrekte betegnelsen på produktet ville vært «dessertsaus med vaniljeliknende smak» hvis jeg er snill.
Ekte vaniljesaus har vanilje
En vaniljesaus, en ekte vaniljesaus, lages av melk, vaniljestang, egg og sukker – og eventuelt stivelse som tykningsmiddel i industriproduksjon.
En ekte vaniljesaus krever vaniljestenger fra den tropiske orkideen Vanilla planifola, som har hele 200 smakskomponenter, mens den kunstig framstilte aromaen vanillin (C8H8O3) er bare en liten del av disse.
Vaniljesukker – som dukker opp i noen sausoppskrifter – har ingenting med vaniljestenger å gjøre, det er laget av vanillin-aroma og sukker.
Innhold Nydli’ «Vaniljesaus» (150 kcal/100 g):
helmelk, fløte, sukker, modifisert stivelse, stabilisator (guarkjernemel, karragenan), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), aroma, ekstraherte vaniljefrø, farge (annattoekstrakter) (Kilde: vetduat)
Innhold Eldorados «Vaniljesaus» (156 kcal/100g):
Vann, skummetmelkpulver 8,5 %, sukker, kokosolje, maltodekstrin (mais), smørfett, modifisert stivelse, stabilisator (E466, E407), aroma, fargestoff E160a (Kilde: Asko)
Hva slags aroma er det produsentene bruker? Det står jo ikke. Det er ikke noe krav om at produsenten må oppgi hva slags aroma som brukes, så da gjør de det naturligvis ikke.
Skal vi kåre den sausen som likner mest på vaniljesaus? Øverst på pallen står naturligvis ekte vaniljesaus, laget på melk, fløte, vaniljestang/vaniljefrø osv. Det er ingen av disse. Ei heller posesauser, bare for å ha nevnt det.
Nærmest en vaniljesaus er faktisk Nydli’ da den inneholder vaniljefrø i tillegg til aroma og er laget på melk og fløte. Sauser uten vaniljestang og frø, med «aroma» kommer ikke på pallen. Ut ryker altså den «originale» sausen fra Tine som Pollestad vil beskytte, sammen med den skummetmelk- og vannbaserte Eldoradosausen med aroma.
Du kan lage ditt eget vaniljesukker ved å legge vaniljestenger på et tett glass fylt med sukker, slik at sukkeret tar opp vaniljesmaken. Tips hos Aperitif.
Vaniljearomaen kommer fra Nordsjøolje
TV2s Matkontrollen tok for seg vanilje i et program tidligere i år. Der fikk vi vite at hvis det står «aroma» på pakningen, er det ikke brukt ekte vanilje.
Borregaard fabrikker lager vaniljesmak av barken på tømmer som kokes en hel dag. Sluttproduktet lukter vaniljesukker. Det samme vanillinmolekylet finnes også i olje, og det viser seg overraskende nok at 90 prosent av alt av vanillin som produseres kommer fra olje i Nordsjøen. – Vår produksjon fra tømmer dekker omtrent åtte prosent, sa Bredal ved Borregaard til TV2.
Vi må altså sjekke om det står «aroma» på produktene. I tillegg er det slik at produsenten ikke har lov til å bruke bilder av vaniljestang på pakningen hvis det ikke er brukt ekte vanilje i produktet. Noen produsenter bruker både litt ekte vanilje og vanillin, se bare i iskremdisken.
Etablerte produkter slipper unna
Egentlig må produsentene skrive omtrent som jeg foreslo: «Smak av vanilje», når det ikke er brukt ekte vanilje. Men siden Piano har hatt samme oppskrift siden 1971 og Freias vaniljesukker også er innarbeidet gjennom mange år, ser Mattilsynet gjennom fingrene med dette ifølge TV2s artikkel. Vi får trøste oss med at det er strengere på nye produkter som skal lanseres. Vanilje er verdens nest dyreste krydder etter safran, så da kan det være greit å sjekke om du faktisk betaler for vanilje eller ikke.
Går du bortom iskremdisken, ser du at iskremprodusentene er ganske flinke: Diplom-Is sin Royal Vanilje har vaniljestang avbildet. Den inneholder vaniljefrø og «naturlig vaniljearoma» (mener de tømmerbark?) mens produktet Fløte-is Vanilje (også Diplom-Is) til langt under halv pris av Royal vaniljeis, oppgir aroma (vanillin).
Mais, vann og havre i stedet for fløte og egg
Vegetabilske varianter av «vaniljesaus» er bare tøys i forhold til hva produktet vaniljesaus bør inneholde. Vekk er både melk, fløte og egg.
Oatlys «vaniljsås» inneholder aroma, og er laget på vann, havre, palmeolje og rapsolje. Freias posesaus som du koker selv er laget på maisstivelse, sukker og aroma. Biovegan posesaus er også laget av mais og aroma.
Jeg ønsker meg et Mattilsyn og Forbrukerråd som er strengere i sin maktutfoldelse, som krever at produkter merkes med hva de egentlig er. Er det en smak av vanilje, altså brukt aroma, skriv det. Både av hensyn til forbrukerne og til konkurrentene som har et dyrere produkt fordi det er høyere kvalitet og ekte råvarer.
Det burde jo være kurant å selge «Dessertsaus med smak av vanilje» til forbrukere som vil ha det billig? Og ekte vaniljesaus lager du jo lett selv.